Pravilnici o načinu obračuna i isplate zarade zaposlenih u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti domova zdravlja u Leskovcu i Nišu nisu u saglasnosti sa zakonom

08.12.2011.

U Ustavnom sudu je u toku postupak u nekoliko predmeta u kojima je osporena ustavnost i zakonitost opštih pravnih akata, odnosno pravilnika kojima se uređuju način obračuna i isplate zarada zaposlenih u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti u zdravstvenim ustanovama, a na današnjoj, 44. redovnoj sednici, Sud je u dva predmeta - IUo-16/2008 i IUo-62/2008, doneo odluke kojima je utvrdio da Pravilnik o načinu obračuna i isplate zarada zaposlenih u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti Doma zdravlja Leskovac, broj 1897 od 30. novembra 2007. godine, odnosno  Pravilnik o načinu obračuna i isplate zarada zaposlenih u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti Doma zdravlja Niš, broj 44-07 od 23. aprila 2007. godine, nisu u saglasnosti sa zakonom.

Sud je, između ostalog, utvrdio da odredbe Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje su navedene kao pravni osnov za donošenje osporenih pravilnika, ne utvrđuju ovlašćenje za upravne odbore domova zdravlja da, u materijalno-pravnom smislu, mogu donositi akte kojima uređuju sticanje, elemente, način obračuna i isplate zarada pojedinim kategorijama zaposlenih u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti u domu zdravlja kao zdravstvenoj ustanovi, te je utvrdio da su upravni odbori Doma zdravlja Leskovac i Doma zdravlja Niš donošenjem osporenih pravilnika prekoračili granice zakonskih ovlašćenja.