Правилници о начину обрачуна и исплате зараде запослених у стоматолошкој здравственој заштити домова здравља у Лесковцу и Нишу нису у сагласности са законом

08.12.2011.

У Уставном суду је у току поступак у неколико предмета у којима је оспорена уставност и законитост општих правних аката, односно правилника којима се уређују начин обрачуна и исплате зарада запослених у стоматолошкој здравственој заштити у здравственим установама, а на данашњој, 44. редовној седници, Суд је у два предмета - IУо-16/2008 и IУо-62/2008, донео одлуке којима је утврдио да Правилник о начину обрачуна и исплате зарада запослених у стоматолошкој здравственој заштити Дома здравља Лесковац, број 1897 од 30. новембра 2007. године, односно  Правилник о начину обрачуна и исплате зарада запослених у стоматолошкој здравственој заштити Дома здравља Ниш, број 44-07 од 23. априла 2007. године, нису у сагласности са законом.

Суд је, између осталог, утврдио да одредбе Закона о раду, Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању, које су наведене као правни основ за доношење оспорених правилника, не утврђују овлашћење за управне одборе домова здравља да, у материјално-правном смислу, могу доносити акте којима уређују стицање, елементе, начин обрачуна и исплате зарада појединим категоријама запослених у стоматолошкој здравственој заштити у дому здравља као здравственој установи, те је утврдио да су управни одбори Дома здравља Лесковац и Дома здравља Ниш доношењем оспорених правилника прекорачили границе законских овлашћења.