Okrugli sto Međunarodnog udruženja za ustavno pravo

26.04.2012.

Srpsko udruženje za ustavno pravo i Ustavni sud organizuju, 4. i 5. maja 2012. godine, u Domu Narodne skupštine, u Beogradu, Okrugli sto Međunarodnog udruženja za ustavno pravo „Osnovni pravci u razvoju konstitucionalizma i ustavnog prava od 1981. do 2011“.

Ovim događajem biće obeleženo 30 godina od osnivanja Međunarodnog udruženja za ustavno pravo, koje je osnovano na inicijativu Jugoslovenskog udruženja za ustavno pravo, u Beogradu 1981. godine. Tokom tri decenije postojanja Međunarodnog udruženja za ustavno pravo, dogodile su se značajne promene u teoriji i praksi konstitucionalizma, ljudskih prava, demokratije, vladavine prava i ustavnog prava uopšte. Cilj ovog okruglog stola je da se sumiraju te promene, napravi kritički osvrt na njih i da se naznače pravci daljeg razvoja ustavnog prava.

Teme o kojima će biti reči na okruglom stolu su od velike važnosti za dalji razvoj ustavne demokratije, a odnose se na: prirodu nacionalne države, njen suverenitet kao i opseg važenja i primene principa vladavine prava. Promene u shvatanju samog pojma ustavnog prava, kao i promene koje su se dogodile na polju izučavanja ustavnog prava, takođe će biti teme okruglog stola. Učešće na skupu su potvrdili eminentni konstitucionalisti iz celog sveta.