Округли сто Међународног удружења за уставно право

26.04.2012.

Српско удружење за уставно право и Уставни суд организују, 4. и 5. маја 2012. године, у Дому Народне скупштине, у Београду, Округли сто Међународног удружења за уставно право „Основни правци у развоју конституционализма и уставног права од 1981. до 2011“.

Овим догађајем биће обележено 30 година од оснивања Међународног удружења за уставно право, које је основано на иницијативу Југословенског удружења за уставно право, у Београду 1981. године. Током три деценије постојања Међународног удружења за уставно право, догодиле су се значајне промене у теорији и пракси конституционализма, људских права, демократије, владавине права и уставног права уопште. Циљ овог округлог стола је да се сумирају те промене, направи критички осврт на њих и да се назначе правци даљег развоја уставног права.

Теме о којима ће бити речи на округлом столу су од велике важности за даљи развој уставне демократије, а односе се на: природу националне државе, њен суверенитет као и опсег важења и примене принципа владавине права. Промене у схватању самог појма уставног права, као и промене које су се догодиле на пољу изучавања уставног права, такође ће бити теме округлог стола. Учешће на скупу су потврдили еминентни конституционалисти из целог света.