Одржана комеморативнa седница у част преминулог судије Уставног суда др Јована Ћирића

21.12.2022.

Комеморативна седница, посвећена успомени на изненада преминулог судију Уставног суда др Јована Ћирића, одржана је данас, у присуству породице и пријатеља, у Уставном суду. Минутом ћутања одата је почаст судији Ћирићу, након чега су се од њега опростили председница Уставног суда Снежана Марковић, заменик председнице Уставног суда др Милан Шкулић и научни саветник Института за упоредно право др Јелена Ћеранић Перишић.

Председница Марковић подсетила је да је судија Ћирић био правник богате биографије, те да ће у сећањима остати упамћен као тих и ненаметљив, али истрајан и доследан у заступању својих аргумената, спреман да саслуша друге колеге и уважи њихово мишљење.

- Имао је специфичан приступ праву, сагледавајући правне проблеме кроз свакодневне животне ситуације, увиђајући да се у средишту права увек налази човек - казала је председница Уставног суда и додала да је рад са њим подразумевао отворен и колегијалан приступ, те да је судија Ћирић неговао културу дијалога, подстицао плодотворне расправе и уважавао мишљење саговорника.

Заменик председнице Уставног суда Шкулић присетио се богате и разноврсне професионалне каријере судије Ћирића, са којим није био само колега, већ и пријатељ, истакавши да је отишао сјајан човек, истакнути правник, часни судија.

Научни сарадник Института за упоредно право Јелена Ћеранић Перишић подсетила да је судија Ћирић био директор Института девет година, те да га је ентузијазмом и посвећеношћу сачувао и обновио и начинио кућом младих научника.