Novi informacioni sistem u Ustavnom sudu

26.09.2011.

              Predsednik Ustavnog suda dr Dragiša Slijepčević, sudija Ustavnog suda dr Bosa Nenadić i državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Ustavnom sudu novi informacioni sistem Suda. Govoreći o razlozima uvođenja novog informacionog sistema predsednik Suda Slijepčević naglasio je da je jedan od ključnih razloga povećanje efikasnosti Suda kako, zbog velikog broja predmeta koje prima, Sud ne bi došao u situaciju da ne može da odgovori svojoj ustavnoj funkciji i ostvari ustavno sudsku zaštitu. Predsednik Slijepčević je istakao da je informacioni sistem počeo da „živi“ u Ustavnom sudu, te da se prešlo na njegovu primenu i da su svi predmeti iz ranijeg sistema preneti u novi, tako da je omogućeno praćenje predmeta od prijema do presuđenja.

           - Ustavni sud je već održao dve elektronske sednice, a elektronski informacioni sistem se koristi od trenutka prijema predmeta u Sud, njihovog zavođenja, obrade, distribuiranja između radnih tela i obrađivača, pripreme sednice Suda, pripreme sednica radnih tela i na kraju u održavanju elektronske sednice kao finalnog dela u postupanju po predmetima Ustavnog suda - rekao je predsednik Slijepčević i istako da će efikasnosti, uz novi informacioni sistem, doprineti i izmena zakona koji će omogućiti organizaciju sudskih veća i drugačije postupanje u pogledu rada na predmetima koji su u nadležnosti Ustavnog suda.

          -  Neophodno je da se nastavi sa daljim unapređenjem sistema tako što će se kroz njegovu doradu omogućiti i svim građanima da izvrše uvid u status svog predmeta - rekao je predsednik Slijepčević i dodao da bi trebalo da se nabavi još nove opreme kako bi i radna tela suda mogla da rade na način na koji  se sada radi na sednici Suda, kao i da se omogući da se u sistem uključi i postupanje sudske prakse sa svim predmetima.

         Sudija Nenadić je, između ostalog, istakla da je Ustavni sud jedan od malobrojnih državnih organa u Republici Srbiji i ustavnih sudova u Evropi koji će najveći deo svog posla ubuduće obavljati na moderan način, primeren instituciji Ustavnog suda i njegovoj funkciji zaštitnika i čuvara Ustava, garanta pravne države i garanta zaštite ljudskih sloboda i prava.

          Državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić naglasila je da je u planu da se u sledećoj fazi automatizacije rada Ustavnog suda omogući uvid u sudsku praksu i da se građanima omogući uvid u stanje njihovih predmeta kako bi se osim efikasnosti povećala i transparentnost rada Suda.

          -  Zadovoljstvo mi je što smo osim najviše instance izvršne vlasti - Vlade Republike Srbije uspeli da uvedemo informacioni sistem i u najvišu instancu pravde u Republici Srbiji - Ustavni sud - zaključila je državna sekretarka.

           Konferenciji za novinare su prisustvovali i zamenica predsednika Ustavnog suda dr Marija Draškić i pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Nebojša Vasiljević.