Нови информациони систем у Уставном суду

26.09.2011.

              Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић, судија Уставног суда др Боса Ненадић и државна секретарка за дигиталну агенду Јасна Матић представили су на данашњој конференцији за новинаре у Уставном суду нови информациони систем Суда. Говорећи о разлозима увођења новог информационог система председник Суда Слијепчевић нагласио је да је један од кључних разлога повећање ефикасности Суда како, због великог броја предмета које прима, Суд не би дошао у ситуацију да не може да одговори својој уставној функцији и оствари уставно судску заштиту. Председник Слијепчевић је истакао да је информациони систем почео да „живи“ у Уставном суду, те да се прешло на његову примену и да су сви предмети из ранијег система пренети у нови, тако да је омогућено праћење предмета од пријема до пресуђења.

           - Уставни суд је већ одржао две електронске седнице, а електронски информациони систем се користи од тренутка пријема предмета у Суд, њиховог завођења, обраде, дистрибуирања између радних тела и обрађивача, припреме седнице Суда, припреме седница радних тела и на крају у одржавању електронске седнице као финалног дела у поступању по предметима Уставног суда - рекао је председник Слијeпчевић и истако да ће ефикасности, уз нови информациони систем, допринети и измена закона који ће омогућити организацију судских већа и другачије поступање у погледу рада на предметима који су у надлежности Уставног суда.

          -  Неопходно је да се настави са даљим унапређењем система тако што ће се кроз његову дораду омогућити и свим грађанима да изврше увид у статус свог предмета - рекао је председник Слијепчевић и додао да би требало да се набави још нове опреме како би и радна тела суда могла да раде на начин на који  се сада ради на седници Суда, као и да се омогући да се у систем укључи и поступање судске праксе са свим предметима.

         Судија Ненадић је, између осталог, истакла да је Уставни суд један од малобројних државних органа у Републици Србији и уставних судова у Европи који ће највећи део свог посла убудуће обављати на модеран начин, примерен институцији Уставног суда и његовој функцији заштитника и чувара Устава, гаранта правне државе и гаранта заштите људских слобода и права.

          Државна секретарка за дигиталну агенду Јасна Матић нагласила је да је у плану да се у следећој фази аутоматизације рада Уставног суда омогући увид у судску праксу и да се грађанима омогући увид у стање њихових предмета како би се осим ефикасности повећала и транспарентност рада Суда.

          -  Задовољство ми је што смо осим највише инстанце извршне власти - Владе Републике Србије успели да уведемо информациони систем и у највишу инстанцу правде у Републици Србији - Уставни суд - закључила је државна секретарка.

           Конференцији за новинаре су присуствовали и заменица председника Уставног суда др Марија Драшкић и помоћник министра у Министарству културе, информисања и информационог друштва Небојша Васиљевић.