Nove publikacije o ustavnom sudstvu

12.10.2010.

U ostvarivanju svoje međunarodne saradnje sa drugim ustavnim sudovima i međunarodnim institucijama, Ustavni sud je u septembru i oktobru 2010. godine izdao nove stručne publikacije, i to:

1. „Ustavno ograničenje slobode udruživanja“

U saradnji Ustavnog suda Srbije sa Venecijanskom komisijom objavljen je Zbornik radova pod nazivom  „Ustavno ograničenje slobode udruživanja“ koji sadrži referate  sa konferencije koju su 2. juna 2009. godine organizovali USS i Venecijanska komisija.  U Zborniku su publikovani  radovi  učesnika konferencije među kojima su  g. Đani Bukiki, generalni sekretar Venecijanske komisije, eksperti g. Karlos   Klosa Montero, član Komisije iz Španije i g. Hans Hajnrih Fogel, bivši član Komisije iz Švedske. U ovoj publikaciji zastupljeni su i radovi autora iz Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu, Republičkog javnog tužilaštva, Ustavnog suda Crne Gore,  Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu  na temu ustavnog organičenja slobode udruživanja.

2. "Izabrane odluke Nemačkog Saveznog Ustavnog suda"

Kao nastavak saradnje sa Ustavnog suda Srbije sa Saveznim ustavnim sudom Nemačke i Fondacijom „Konrad Adenauer“,  prvi put su na srpskom jeziku objavljene   „Izabrane odluke nemačkog  Saveznog ustavnog suda“. Odluke se odnose se na zaštitu  ljudskog dostojanstva, prava na život i telesni integritet, slobodu veroispovesti, savesti i uverenja, slobodu mišljenja, informisanja i štampe, slobodu udruživanja i druga.  Predgovor za ovu publikaciju koja značajne odluke nemačkog Ustavnog suda čini dostupnim  i izvan nemačkog govornog područja,  napisali su  prof. dr Hans- Jirgen Papier, predsednik Saveznog ustavnog suda Nemačke i prof. dr Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda Srbije.

3. "Zbirka odabranih odluka Ustavnog suda Španije"

Iz štampe je izašla i „ Zbirka odabranih odluka Ustavnog suda Španije“ kao plod saradnje Ustavnog suda Srbije sa Ustavnim sudom Španije, Ambasadom Španije i Španskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju AECID. Reč je o odabranim presudama Ustavnog suda Španije u razdoblju od 1983. godine do 2006. godine, koje se odnose na prava poslanika i drugih izbornih funkcija. Ova publikacija proizašla je, između ostalog, iz Protokola o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Španije, koji je potpisan 26. februara 2010. godine u Madridu.