Нове публикације о уставном судству

12.10.2010.

У остваривању своје међународне сарадње са другим уставним судовима и међународним институцијама, Уставни суд је у септембру и октобру 2010. године издао нове стручне публикације, и то:

1. „Уставно ограничење слободе удруживања“

У сарадњи Уставног суда Србије са Венецијанском комисијом објављен је Зборник радова под називом  „Уставно ограничење слободе удруживања“ који садржи реферате  са конференције коју су 2. јуна 2009. године организовали УСС и Венецијанска комисија.  У Зборнику су публиковани  радови  учесника конференције међу којима су  г. Ђани Букики, генерални секретар Венецијанске комисије, експерти г. Карлос   Клоса Монтеро, члан Комисије из Шпаније и г. Ханс Хајнрих Фогел, бивши члан Комисије из Шведске. У овој публикацији заступљени су и радови аутора из Министарства за управу и локалну самоуправу, Републичког јавног тужилаштва, Уставног суда Црне Горе,  Правног факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Београду  на тему уставног органичења слободе удруживања.

2. "Изабране одлуке Немачког Савезног Уставног суда"

Као наставак сарадње са Уставног суда Србије са Савезним уставним судом Немачке и Фондацијом „Конрад Аденауер“,  први пут су на српском језику објављене   „Изабране одлуке немачког  Савезног уставног суда“. Одлуке се односе се на заштиту  људског достојанства, права на живот и телесни интегритет, слободу вероисповести, савести и уверења, слободу мишљења, информисања и штампе, слободу удруживања и друга.  Предговор за ову публикацију која значајне одлуке немачког Уставног суда чини доступним  и изван немачког говорног подручја,  написали су  проф. др Ханс- Јирген Папиер, председник Савезног уставног суда Немачке и проф. др Боса Ненадић, председница Уставног суда Србије.

3. "Збирка одабраних одлука Уставног суда Шпаније"

Из штампе је изашла и „ Збирка одабраних одлука Уставног суда Шпаније“ као плод сарадње Уставног суда Србије са Уставним судом Шпаније, Амбасадом Шпаније и Шпанском агенцијом за међународну развојну сарадњу АЕЦИД. Реч је о одабраним пресудама Уставног суда Шпаније у раздобљу од 1983. године до 2006. године, које се односе на права посланика и других изборних функција. Ова публикација произашла је, између осталог, из Протокола о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Шпаније, који је потписан 26. фебруара 2010. године у Мадриду.