Memorandum o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Ukrajine

02.11.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i predsednik Ustavnog suda Ukrajine Anatolij Golovin potpisali su danas Memorandum o saradnji između Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Ukrajine. Predsednici dva suda Memorandum su potpisali oslanjajući se na načela državnog suvereniteta i vladavine prava, svesni svoje odgovornosti u oblasti zaštite vrednosti utvrđenih ustavom, ljudskih i građanskih prava i sloboda, uvereni da će saradnja i razmena iskustava sudija ustavnih sudova Srbije i Ukrajine podsticati dalji razvoj i jačanje odnosa dvaju država.

Potpisnici Memoranduma su saglasni da će održavati i produbljivati svoje odnose na bazi uzajamnog poštovanja, nezavisnosti, poverenja i saradnje, te da će održavati bilateralne sastanke predstavnika ustavnih sudova o aktuelnim pitanjima ustavnog sudstva od zajedničkog interesa. Takođe, razmenjivaće odluke, mišljenja, rešenja koja su usvojili, kao i naučna i stručna istraživanja i podsticati stalnu razmenu iskustva u radu dva suda.

Nakon potpisivanja Memoranduma održan je sastanak predsednika i sudija dva suda na kojem je bilo reči o nezavisnosti ustavnih sudova, a u razgovoru je zaključeno da će razmenjena iskustva i mišljenja značajno doprineti unapređenju buduće saradnje ustavnih sudova Srbije i Ukrajine. Potpisivanju memoranduma i sastanku prisustvovao je i ambasador Ukrajine u Srbiji Viktor Nedopas. Delegacija Ustavnog suda Ukrajine u poseti Ustavnom sudu Srbije boravi od 1. do 4. novembra.