Меморандум о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Украјине

02.11.2012.

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић и председник Уставног суда Украјине Анатолиј Головин потписали су данас Меморандум о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Украјине. Председници два суда Меморандум су потписали ослањајући се на начела државног суверенитета и владавине права, свесни своје одговорности у области заштите вредности утврђених уставом, људских и грађанских права и слобода, уверени да ће сарадња и размена искустава судија уставних судова Србије и Украјине подстицати даљи развој и јачање односа двају држава.

Потписници Меморандума су сагласни да ће одржавати и продубљивати своје односе на бази узајамног поштовања, независности, поверења и сарадње, те да ће одржавати билатералне састанке представника уставних судова о актуелним питањима уставног судства од заједничког интереса. Такође, размењиваће одлуке, мишљења, решења која су усвојили, као и научна и стручна истраживања и подстицати сталну размену искуства у раду два суда.

Након потписивања Меморандума одржан је састанак председника и судија два суда на којем је било речи о независности уставних судова, а у разговору је закључено да ће размењена искуства и мишљења значајно допринети унапређењу будуће сарадње уставних судова Србије и Украјине. Потписивању меморандума и састанку присуствовао је и амбасадор Украјине у Србији Виктор Недопас. Делегација Уставног суда Украјине у посети Уставном суду Србије борави од 1. до 4. новембра.