Mađarski ambasador posetio Ustavni sud

13.11.2009.

                  Njegova ekselencija Varga Imre, novopostavljeni ambasador Republike Mađarske u Srbiji, posetio je, u pratnji gospodina Silađi Balaža, drugog sekretara Ambasade Republike Mađarske, Ustavni sud Srbije i razgovarao sa predsednicom Ustavnog suda dr Bosom Nenadić i sudijom dr Agneš Kartag Odri. Cilj posete mađarskog ambasadora je doprinos jačanju svih postojeći oblika saradnje državnih institucija dve zemlje i, posebno, saradnje Ustavnih sudova.
                Predsednica dr Nenadić i Njegova ekselencija gospodin Varga konstatovali su da je u poslednje vreme između dve susedne zemlje razvijena intenzivna saradnja na najvišem nivou i konstatovano je, na obostrano zadovoljstvo, da su odnosi Srbije i Mađarske izuzetno dobri.
                  Ambasador Varga naglasio je spremnost Mađarske da u svakom pogledu aktivno podrži put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. U tom smislu, izrazio je lično zadovoljstvo zbog prijateljske saradnje ustavnih sudova Mađarske i Srbije i spremnost da i lično doprinese daljem razvoju te saradnje.
                  Predsednica dr Nenadić zahvalila je Njegovoj ekselenciji na nameri Mađarske da pruži praktičnu podršku Srbiji u njenom evrointegracijskom procesu i posebno istakla značaj saradnje između dva ustavna suda za zaštitu i dalji razvoj pravne države i ljudskih sloboda i prava u obe zemlje. Predsednica je naglasila da će delegacija Ustavnog suda koju će ona predvoditi sa zadovoljstvom prisustvovati obeležavanju dvadesete godišnjice osnivanja Ustavnog suda u Mađarskoj 23. i 24. novembra 2009. godine.
                  Predsednica Nenadić i uvaženi gost, ambasador Varga saglasili su se da će se intenziviranjem kontakata ne samo sudija već i stručnih službi dva ustavna suda podstaći dalji razvoj, inače, plodne međusobne saradnje Ustavnog suda Srbije i Ustavnog suda Mađarske.