Мађарски амбасадор посетио Уставни суд

13.11.2009.

                  Његова екселенција Варга Имре, новопостављени амбасадор Републике Мађарске у Србији, посетио је, у пратњи господина Силађи Балажа, другог секретара Амбасаде Републике Мађарске, Уставни суд Србије и разговарао са председницом Уставног суда др Босом Ненадић и судијом др Агнеш Картаг Одри. Циљ посете мађарског амбасадора је допринос јачању свих постојећи облика сарадње државних институција две земље и, посебно, сарадње Уставних судова.
                Председница др Ненадић и Његова екселенција господин Варга констатовали су да је у последње време између две суседне земље развијена интензивна сарадња на највишем нивоу и констатовано је, на обострано задовољство, да су односи Србије и Мађарске изузетно добри.
                  Амбасадор Варга нагласио је спремност Мађарске да у сваком погледу активно подржи пут Србије ка чланству у Европској унији. У том смислу, изразио је лично задовољство због пријатељске сарадње уставних судова Мађарске и Србије и спремност да и лично допринесе даљем развоју те сарадње.
                  Председница др Ненадић захвалила је Његовој екселенцији на намери Мађарске да пружи практичну подршку Србији у њеном евроинтеграцијском процесу и посебно истакла значај сарадње између два уставна суда за заштиту и даљи развој правне државе и људских слобода и права у обе земље. Председница је нагласила да ће делегација Уставног суда коју ће она предводити са задовољством присуствовати обележавању двадесете годишњице оснивања Уставног суда у Мађарској 23. и 24. новембра 2009. године.
                  Председница Ненадић и уважени гост, амбасадор Варга сагласили су се да ће се интензивирањем контаката не само судија већ и стручних служби два уставна суда подстаћи даљи развој, иначе, плодне међусобне сарадње Уставног суда Србије и Уставног суда Мађарске.