Konferencija o ulozi Ustavnog suda Republike Srbije u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima

27.09.2009.

Konferencija na temu „Uloga Ustavnog suda Srbije u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“ , u organizaciji Ustavnog suda Republike Srbije i Saveta Evrope, a uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, biće održana u petak, 25. septembra 2009. godine u sali Mediteran hotela Kontinental, sa početkom u 9.00 časova.
Konferenciju će otvoriti predsednica Ustavnog suda Srbije dr Bosa Nenadić, Njegova ekselencija Ron Van Dalten, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, i gospođa Marja Rutanen, direktorka za saradnju Generalnog direktorata za ljudska prava i pravne poslove Saveta Evrope.
Skupu će se, takođe, obratiti i v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarević, kao i ministarka pravde Republike Srbije Snežana Malović.
Na Konferenciji, na kojoj će biti raspravljano o ulozi Ustavnog suda u zaštiti ljudskih prava, praksi Evropskog suda za ljudska prava, dužini postupka pred tim sudom, odnosu Ustavnog suda i redovnih sudova, kao i o mogućim izmenama relevantnog zakonodavstva, referate će podneti sudije Evropskog suda za ljudska prava Mirjana Lazarova Trajkovska i prof. dr Dragoljub Popović, Džeremi Mekbrajd, ekspert za ljudska prava Saveta Evrope, kao i sudije Ustavnog suda Agneš Kartag-Odri i Katarina Manojlović Andrić.
U radu Konferencije učestvovaće i v.d. Republičkog javnog tužioca Srbije Slobodan Radovanović, predsednik Komisije za naknadu štete Milan Marković, prof. dr Vojin Dimitrijević, član Venecijanske komisije, predsednici i sudije okružnih sudova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu i predstavnici nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.