Конференција о улози Уставног суда Републике Србије у примени Европске конвенције о људским правима

27.09.2009.

Конференција на тему „Улога Уставног суда Србије у примени Европске конвенције о људским правима“ , у организацији Уставног суда Републике Србије и Савета Европе, а уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, биће одржана у петак, 25. септембра 2009. године у сали Медитеран хотела Kонтинентал, са почетком у 9.00 часова.
Конференцију ће отворити председница Уставног суда Србије др Боса Ненадић, Његова екселенција Рон Ван Далтен, амбасадор Краљевине Холандије у Србији, и госпођа Марја Рутанен, директорка за сарадњу Генералног директората за људска права и правне послове Савета Европе.
Скупу ће се, такође, обратити и в.д. председника Врховног суда Србије Ната Месаревић, као и министарка правде Републике Србије Снежана Маловић.
На Конференцији, на којој ће бити расправљано о улози Уставног суда у заштити људских права, пракси Европског суда за људска права, дужини поступка пред тим судом, односу Уставног суда и редовних судова, као и о могућим изменама релевантног законодавства, реферате ће поднети судије Европског суда за људска права Мирјана Лазарова Трајковска и проф. др Драгољуб Поповић, Џереми Мекбрајд, експерт за људска права Савета Европе, као и судије Уставног суда Агнеш Картаг-Одри и Катарина Манојловић Андрић.
У раду Конференције учествоваће и в.д. Републичког јавног тужиоца Србије Слободан Радовановић, председник Комисије за накнаду штете Милан Марковић, проф. др Војин Димитријевић, члан Венецијанске комисије, председници и судије окружних судова у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, професори Правног факултета Универзитета у Београду и Правног факултета Универзитета Унион у Београду и представници невладиних организација за заштиту људских права.