Delegacija Ustavnog suda Mađarske u poseti Ustavnom sudu Srbije

22.09.2010.

Na poziv  predsednice dr Bose Nenadić i sudija Ustavnog suda Srbije u radnoj uzvratnoj poseti Ustavnom sudu do 25. septembra 2010. godine boravi delegacija Ustavnog suda Mađarske koju predvodi dr Peter Pacolai, predsednik tog Suda i potpredsednik Venecijanske komisije.

Iako Ustavni sud Srbije ima znatno dužu tradiciju i veći obim nadležnosti od Ustavnog suda susedne države, predsednica Nenadić i predsednik Pacolai su se tokom razgovora saglasili da su problemi sa kojima se oba suda suočavaju slični, a jedan od takvih je i veliki broj predmeta.  U  Ustavnom sudu Srbije to je gotovo 7000 ustavnih žalbi, računajući i žalbe nereizabranih sudija i tužilaca, dok se Ustavnom sudu  Mađarske godišnje uputi između 1500 i dve hiljade predmete  normativne kontrole, što ne ostavlja mnogo prostora za druge ustavnosudske nadležnosti.

Pretpostavka za efikasnije postupanje Ustavnog suda Srbije, po rečima predsednice Nenadić je izmena zakonskih odredbe o nadležnosti, organizaciji i načinu rada Suda. Zakonskim izmenama  trebalo bi omogućiti da Sud umesto u plenumu odlučuje u većima, što je praksa i drugih evropskih ustavnih sudova kao i da se sporovi zbog povreda prava na suđenje u razumnom roku rešavaju pred redovnim sudovima.