Делегација Уставног суда Мађарске у посети Уставном суду Србије

22.09.2010.

На позив  председнице др Босе Ненадић и судија Уставног суда Србије у радној узвратној посети Уставном суду до 25. септембра 2010. године борави делегација Уставног суда Мађарске коју предводи др Петер Пацолаи, председник тог Суда и потпредседник Венецијанске комисије.

Иако Уставни суд Србије има знатно дужу традицију и већи обим надлежности од Уставног суда суседне државе, председница Ненадић и председник Пацолаи су се током разговора сагласили да су проблеми са којима се оба суда суочавају слични, а један од таквих је и велики број предмета.  У  Уставном суду Србије то је готово 7000 уставних жалби, рачунајући и жалбе нереизабраних судија и тужилаца, док се Уставном суду  Мађарске годишње упути између 1500 и две хиљаде предмете  нормативне контроле, што не оставља много простора за друге уставносудске надлежности.

Претпоставка за ефикасније поступање Уставног суда Србије, по речима председнице Ненадић је измена законских одредбе о надлежности, организацији и начину рада Суда. Законским изменама  требало би омогућити да Суд уместо у пленуму одлучује у већима, што је пракса и других европских уставних судова као и да се спорови због повреда права на суђење у разумном року решавају пред редовним судовима.