Ambasador Nemačke posetio Ustavni sud

14.03.2012.

Predsednik Ustavnog suda Srbije dr Dragiša Slijepčević i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Volfram Mas sastali su se danas u Ustavnom sudu. Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o nadležnostima i radu Ustavnog suda, kao i o unpaređenju dosadašnje uspešne saradnje ustavnih sudova dve zemlje.

Ambasador Mas je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim odnosima ustavnih sudova Nemačke i Srbije i nadu da će se buduća saradnja i dalje unapređivati, jer je to od interesa za najviše sudske instance u obe zemlje. Mas je takođe naglasio da je primarni interes Nemačke da Srbiju prati i podržava na putu ka Evropskoj uniji i izrazio spremnost svoje države da pomogne Srbiji u svakoj fazi napredovanja do sticanja punopravnog članstva u EU.

Predsednik Suda dr Slijepčević je ambasadora Masa upoznao sa izmenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu i načinom donošenja odluka i o planu i načinu efikasnijeg postupanja Suda po ustavnim žalbama. On je takođe istakao da uspešna saradnja i bilateralni odnosi između ustavnih sudova Srbije i Nemačke dugo traju što je veoma značajno za Ustavni sud Srbije jer omogućava razmenu mišljenja i iskustava među sudijama.