Saopštenje za javnost

18.01.2012.

Povodom izjave predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarović, koja je proteklih dana objavljena u medijima, u kojoj se navodi da je „i Ustavni sud Republike Srbije mišljenja da nepotpuni sastav Visokog saveta sudstva ne utiče na zakonitost njegovog rada“ i da je takav „svoj stav izneo u predmetu 'Saveljić' u maju mesecu 2010. godine kada je odlučivao o primedbama na nepotpuni prvi sastav Visokog saveta sudstva i kada je rečeno da to ne može uticati na zakonitost rada jer je zakonom propisano da odluke Visoki savet donosi većinom članova“ i zaključka Visokog saveta sudstva sa sednice od 16. januara 2012. godine da „se zbog nepotpunog sastava Saveta ne dovodi u pitanje zakonitost njegovog rada i odlučivanja“, što je „ocenio i Ustavni sud u odluci broj: VIII U-102/2010 od 28. maja 2010. godine kojom je odlučeno o žalbi neizabranog sudije Zorana Saveljića“, radi potpunog informisanja, Ustavni sud Srbije obaveštava javnost o sledećem:

 - Ustavni sud je, 28. maja 2010. godine, usvojio žalbu Z. Saveljića i poništio odluku Visokog saveta sudstva od 25. decembra 2009. godine u delu u kom je tom sudiji prestala sudijska funkcija. Ustavni sud se tom svojom odlukom izjasnio isključivo o pitanju konstituisanja prvog sastava Visokog saveta sudstva, 

- o pitanju zakonitosti i legitimnosti sadašnjeg sastava Visokog saveta sudstva Ustavni sud se do sada nije izjašnjavao, već će to učiniti kroz odluke u predmetima po žalbama sudija na odluke Visokog saveta sudstva.