Саопштење за јавност

18.01.2012.

Поводом изјаве председнице Високог савета судства Нате Месаровић, која је протеклих дана објављена у медијима, у којој се наводи да је „и Уставни суд Републике Србије мишљења да непотпуни састав Високог савета судства не утиче на законитост његовог рада“ и да је такав „свој став изнео у предмету 'Савељић' у мају месецу 2010. године када је одлучивао о примедбама на непотпуни први састав Високог савета судства и када је речено да то не може утицати на законитост рада јер је законом прописано да одлуке Високи савет доноси већином чланова“ и закључка Високог савета судства са седнице од 16. јануара 2012. године да „се због непотпуног састава Савета не доводи у питање законитост његовог рада и одлучивања“, што је „оценио и Уставни суд у одлуци број: VIII У-102/2010 од 28. маја 2010. године којом је одлучено о жалби неизабраног судије Зорана Савељића“, ради потпуног информисања, Уставни суд Србије обавештава јавност о следећем:

 - Уставни суд је, 28. маја 2010. године, усвојио жалбу З. Савељића и поништио одлуку Високог савета судства од 25. децембра 2009. године у делу у ком је том судији престала судијска функција. Уставни суд се том својом одлуком изјаснио искључиво о питању конституисања првог састава Високог савета судства, 

- о питању законитости и легитимности садашњег састава Високог савета судства Уставни суд се до сада није изјашњавао, већ ће то учинити кроз одлуке у предметима по жалбама судија на одлуке Високог савета судства.