Reagovanje povodom teksta u dnevnom listu „Politika“

25.01.2013.

Povodom teksta koji je danas objavljen u dnevnom listu “Politika” pod naslovom “Ustavni sud upućuje Koštunicu na 55. član Zakona”, redakciji ovog lista, odnosno glavnom i odgovornom uredniku Draganu Bujoševiću i uredniku rubrike „Hronika“ Ozrenu Milanoviću upućeno je reagovanje Ustavnog suda koje u nastavku prenosimo u integralnom obliku:

Poštovani,

U dnevnom listu „Politika“, u izdanju od 25. januara 2013. godine, na devetoj strani, u tekstu „Ustavni sud upućuje Koštunicu na 55. član Zakona“, čiji autor je A. P, u naslovu je izneta gruba neistina kojom se dezinformiše javnost i urušava ugled Ustavnog suda Srbije.

Naslov teksta čitaocima sugeriše da je Ustavni sud reagovao na izjave Vojislava Koštunice i da ga je Sud „uputio na 55. član Zakona“, povodom zahteva Ministarstva pravde i državne uprave „za zastajanje sa postupkom ocene ustavnosti opštih akata koji uređuju određena pitanja suštinske autonomije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“. Naglašavamo da Sud nije ni povodom postupaka u predmetima ocene ustavnosti i zakonitosti navedenih uredbi koji su u toku, niti povodom reakcije predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice u javnosti, ni na koji način, u pisanoj ili drugoj formi, komunicirao sa podnosiocem predloga, odnosno davao bilo kakva uputstva.      

Vaša novinarka je od Ustavnog suda tražila da je uputimo na član Zakona o Ustavnom sudu koji je na konferenciji za novinare citirao predsednik Suda. U pitanju Vaše novinarke nije bilo zahteva da Sud reaguje na pomenutu izjavu lidera DSS-a. Dakle, mi smo uputili Vašu novinarku na član 55. Zakona o Ustavnom sudu, a ne, kako Vi navodite, “Koštunicu”. Stavljanje našeg odgovora u kontekst reakcije Suda na izjavu Vojislava Koštunice je nedopustivo neprofesionalno izveštavanje o radu Ustavnog suda i grubo kršenje novinarske etike.

Ovakvo izveštavanje Politike, naročito imajući u vidu značaj navedenih akata koji su predmet ocene pred Ustavnim sudom, smatramo tendencioznim i senzacionalističkim.

Očekujemo da, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju,  objavite ovo reagovanje i da ubuduće s dužnom novinarskom pažnjom izveštavate o radu Ustavnog suda.