Реаговање поводом текста у дневном листу „Политика“

25.01.2013.

Поводом текста који је данас објављен у дневном листу “Политика” под насловом “Уставни суд упућује Коштуницу на 55. члан Закона”, редакцији овог листа, односно главном и одговорном уреднику Драгану Бујошевићу и уреднику рубрике „Хроника“ Озрену Милановићу упућено је реаговање Уставног суда које у наставку преносимо у интегралном облику:

Поштовани,

У дневном листу „Политика“, у издању од 25. јануара 2013. године, на деветој страни, у тексту „Уставни суд упућује Коштуницу на 55. члан Закона“, чији аутор је А. П, у наслову је изнета груба неистина којом се дезинформише јавност и урушава углед Уставног суда Србије.

Наслов текста читаоцима сугерише да је Уставни суд реаговао на изјаве Војислава Коштунице и да га је Суд „упутио на 55. члан Закона“, поводом захтева Министарства правде и државне управе „за застајање са поступком оцене уставности општих аката који уређују одређена питања суштинске аутономије Аутономне покрајине Косово и Метохија“. Наглашавамо да Суд није ни поводом поступака у предметима оцене уставности и законитости наведених уредби који су у току, нити поводом реакције председника Демократске странке Србије Војислава Коштунице у јавности, ни на који начин, у писаној или другој форми, комуницирао са подносиоцем предлога, односно давао било каква упутства.      

Ваша новинарка је од Уставног суда тражила да је упутимо на члан Закона о Уставном суду који је на конференцији за новинаре цитирао председник Суда. У питању Ваше новинарке није било захтева да Суд реагује на поменуту изјаву лидера ДСС-а. Дакле, ми смо упутили Вашу новинарку на члан 55. Закона о Уставном суду, а не, како Ви наводите, “Коштуницу”. Стављање нашег одговора у контекст реакције Суда на изјаву Војислава Коштунице је недопустиво непрофесионално извештавање о раду Уставног суда и грубо кршење новинарске етике.

Овакво извештавање Политике, нарочито имајући у виду значај наведених аката који су предмет оцене пред Уставним судом, сматрамо тенденциозним и сензационалистичким.

Очекујемо да, у складу са Законом о јавном информисању,  објавите ово реаговање и да убудуће с дужном новинарском пажњом извештавате о раду Уставног суда.