Potpisan protokol o međusobnoj saradnji Ustavnog suda i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu

10.11.2009.

                Predsednica Ustavnog suda Republike Srbije dr Bosa Nenadić i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu prof. dr Nevena Petrušić potpisale su 10. novembra 2009. godine u Ustavnom sudu Protokol o međusobnoj saradnji Ustavnog suda Republike Srbije i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Protokol je potpisan u cilju unapređenja saradnje dveju značajnih institucija u okviru njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, radi zajedničkog delovanja i zalaganja za očuvanje ustavnosti i zakonitosti, zaštitu i unapređivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda, izgradnju Republike Srbije kao države vladavine prava, te za dalju afirmaciju demokratskih vrednosti u Republici Srbiji.
Potpisivanjem  Protokola biće potvrđeni različiti vidovi već postojeće saradnje u cilju unapređivanja ustavnopravne teorije i prakse u Srbiji, u okviru koje se planira zajedničko organizovanje stručnih i naučnih skupova, kao i izdavanje naučnih i drugih publikacija i časopisa.

               Predsednica dr Nenadić u svom obraćanju prisutnima istakla je da je sadašnji sastav Ustavnog suda veoma zainteresovan za uspostavljanje blliske saradnje sa naučnim institucijama takvog renomea kakav poseduje Pravni fakultet Univerziteta u Nišu, te da smatra kako će buduća saradnja biti značajnija kako na afirmisanju ustavnosti i zakonitosti u Srbiji tako i u pogledu zaštite ustavnih sloboda i prava građana.

               Izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanog Protokola, prof. dr Nevena Petrušić, dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, naglasila je da je cilj uprave Fakulteta da studentima približi rad Ustavnog suda, kao jedne od najvažnijih državnih institucija. Dekanka dr Petrušić uputila je poziv predsednici i sudijama Ustavnog suda da uzmu učešće u seminarima, konferencijama i okruglim stolovima koje će Pravni fakultet u Nišu organizovati iduće godine radi obeležavanja 50 godina rada.

             Potpisivanju Protokola prisustvovali su, ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, prodekani prof. dr Irena Pejić i doc. dr Goran Obradović , a ispred Ustavnog suda, dr Olivera Vučić, sudija, Radovan Bezbradica, sekretar Suda, Branka Ćurčija, rukovodilac Službe predsednika Suda, i Dejan Milić savetnik za odnose s javnošću.