Потписан протокол о међусобној сарадњи Уставног суда и Правног факултета Универзитета у Нишу

10.11.2009.

                Председница Уставног суда Републике Србије др Боса Ненадић и деканка Правног факултета Универзитета у Нишу проф. др Невена Петрушић потписале су 10. новембра 2009. године у Уставном суду Протокол о међусобној сарадњи Уставног суда Републике Србије и Правног факултета Универзитета у Нишу. Протокол је потписан у циљу унапређења сарадње двеју значајних институција у оквиру њихових уставних и законских надлежности, ради заједничког деловања и залагања за очување уставности и законитости, заштиту и унапређивање људских и мањинских права и слобода, изградњу Републике Србије као државе владавине права, те за даљу афирмацију демократских вредности у Републици Србији.
Потписивањем  Протокола биће потврђени различити видови већ постојеће сарадње у циљу унапређивања уставноправне теорије и праксе у Србији, у оквиру које се планира заједничко организовање стручних и научних скупова, као и издавање научних и других публикација и часописа.

               Председница др Ненадић у свом обраћању присутнима истакла је да је садашњи састав Уставног суда веома заинтересован за успостављање бллиске сарадње са научним институцијама таквог реномеа какав поседује Правни факултет Универзитета у Нишу, те да сматра како ће будућа сарадња бити значајнија како на афирмисању уставности и законитости у Србији тако и у погледу заштите уставних слобода и права грађана.

               Изражавајући задовољство због потписаног Протокола, проф. др Невена Петрушић, деканка Правног факултета Универзитета у Нишу, нагласила је да је циљ управе Факултета да студентима приближи рад Уставног суда, као једне од најважнијих државних институција. Деканка др Петрушић упутила је позив председници и судијама Уставног суда да узму учешће у семинарима, конференцијама и округлим столовима које ће Правни факултет у Нишу организовати идуће године ради обележавања 50 година рада.

             Потписивању Протокола присуствовали су, испред Правног факултета Универзитета у Нишу, продекани проф. др Ирена Пејић и доц. др Горан Обрадовић , а испред Уставног суда, др Оливера Вучић, судија, Радован Безбрадица, секретар Суда, Бранка Ћурчија, руководилац Службе председника Суда, и Дејан Милић саветник за односе с јавношћу.