Саопштење са 7. седнице Уставног суда, одржане 19. маја 2022. године, којом је председавала Снежана Марковић, председница Уставног суда

19.05.2022.

Уставни суд је на 7. седници одлучио о 5 предмета

I У предметима оцене уставности и законитости општих правних аката Уставни суд је:

- утврдио да одредба члана 38. став 8, одредница 9. у делу наслова који гласи: „Дисциплинска одговорност и“, члан 164, пододредница „9.7. Повреде дужности и угледа адвоката“ и одредбе чл. 194. до 197. Статута Адвокатске коморе Ниша („Службени лист града Ниша“, број 96/19-пречишћен текст), нису у сагласности са Уставом и законом. Суд је одбацио захтев за обуставу извршења појединачног акта, односно радње предузете на основу одредаба наведеног Статута. (предмет IУо-24/2020)

- утврдио да Решење о одређивању простора за окупљање грађана у Вршцу („Службени лист општине Вршац“, број 1/09), које је донело Општинско веће Општине Вршац, није у сагласности са Уставом и законом. (предмет IУо-172/2021)

II У поступцима по уставним жалбама Уставни суд је:

- одбацио из процесних разлога уставне жалбе у предметима Уж-10017/2019, Уж-12301/2020 и Уж-12610/2020