Saopštenje

01.10.2010.

Povodom ocena predsednice Visokog saveta sudstva izrečenih na skupu prilikom predstavljanja izveštaja „Podrška reformi pravosuđa u Srbiji u skladu sa standardima Saveta Evrope“, održanom 29. septembra 2010. godine u Beogradu, koje se odnose na rad i postupanje Ustavnog suda u predmetima po žalbama neizabranih sudija, Ustavni sud, zbog potpunog i istinitog informisanja javnosti, saopštava sledeće:

Nadležnost Ustavnog suda da odlučuje po žalbama izjavljenim na odluke Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske funkcije izričito je utvrđena odredbama člana 148. Ustava Republike Srbije. Postupak po žalbi sudija na odluku o prestanku funkcije uređen je  Zakonom o Ustavnom sudu, koji je na snazi od decembra 2007. godine, a odredbom člana 100. tog zakona utvrđeno je načelo raspravnosti, a time i načelo kontradiktornosti u ovom postupku. Stoga ne stoji izrečena tvrdnja da Ustavni sud neosnovano sprovodi „kontradiktorni postupak koji važi za razrešenje, a koji nije bio predviđen u vreme izbora“.

Ocena da Ustavni sud „pokušava da bude parnični sud, što je ispod nivoa nadležnosti Ustavnog suda i njegovih sudija“, ne samo da ne odgovara Ustavom utvrđenim nadležnostima Ustavnog suda, već predstavlja i neprimereni način kvalifikovanja postupanja Ustavnog suda i sudija ovog suda, utoliko više što takve ocene dolaze od predstavnika institucije koja je jedan od učesnika u postupku po žalbama neizabranih sudija.

 

                                                                                                            USTAVNI SUD SRBIJE