Predsednica Ustavnog suda obratila se učesnicima seminara za obuku savetnika i saradnika u Ustavnom sudu

22.10.2021.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković obratila se danas, 22. oktobra 2021. godine, učesnicima seminara „Zaštita ljudskih prava na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima“, organizovanom u onlajn formatu za obuku savetnika i saradnika u Ustavnom sudu Srbije.

- Ustavni sud se od početka pružanja neposredne ustavnosudske zaštite u postupcima po ustavnim žalbama, od 2006. godine, jasno odredio da će obim i sadržinu ustavnih prava tumačiti u svetlu konvencijskih prava te da će, primenom standarda Evropskog suda za ljudska prava pružati delotvornu zaštitu na nacionalnom nivou -rekla je predsednica Marković i dodala da je delovanje Ustavnog suda primer dobre prakse, o čemu svedoči i veliki broj predmeta u kojima je Sud argumentaciju za svoju odluku našao u stavovima i praksi Evropskog suda.

Predsednica Marković je naglasila da seminar, odnosno obuka, podržava profesionalni razvoj savetnika i saradnika u Ustavnom sudu, te da iako Ustavni sud zapošljava najbolje od najboljih, različitih profila i struke, samo kontinuirana obuka doprinosi daljem podizanju znanja, sposobnosti i kvaliteta.

- Uglavnom nevidljivi za javnost, savetnici, obrađivači predmeta i saradnici na drugim poslovima u stručnim službama, često igraju vitalnu ulogu u procesu donošenja odluka u sudu - istakla je predsednica Marković i dodala da se u javnosti malo zna o ulozi i dužnostima stručnih službi u obradi predmeta i procesu donošenja odluka, odnosno o značaju koji zaposleni imaju na postizanje sveukupnog kvaliteta i efikasnosti u radu kroz pružanje profesionalne i kvalitetne podrške sudijama Ustavnog suda u njihovom radu.

Predsednica Marković je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost Savetu Evrope na sprovođenju prve u nizu planiranih obuka, te naglasila da nastavak obuka i promovisanje standarda za zaštitu ljudskih prava i sloboda na nacionalnom nivou ostaju prioritet za Ustavni sud, sa posebnim fokusom na ocenu i primenu standarda u odnosu na pojedinačne članove Evropske konvencije.

Učesnicima seminara obratio se i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper koji je istakao značaj saradnje sa Ustavnim sudom, koja je inicirana još pre godinu dana, a koja se odvija kroz tri komponente: obuka savetnika, ali i druge dve koje doprinose dostupnosti i transparentnosti u radu Ustavnog suda, i to izrada nove internet stranice i izrada publikacije sudske prakse.

Podsetio je da Savet Evrope, 25. oktobra svake godine, obeležava Evropski dan pravde kada pravosudni organi organizuju događaje za građane, studente i pravne stručnjake u cilju približavanja pravde građanima, informisanja o njihovim pravima i promovisanja rada pravosuđa, kroz simulacije suđenja, informativne sesije, obuke i seminare. U tom svetlu je pozdravio i današnji događaj i zahvalio Ustavnom sudu na saradnji i učešću.

Obuka savetnika i saradnika u Ustavnom sudu organizovana je u okviru projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“, koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ .