Konferencija posvećena predstavljanju časopisa „Kontinentalno pravo – KoPra“

15.12.2021.

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić učestvovali su danas, 15. decembra 2021. godine, u radu onlajn konferencije posvećene predstavljanju najnovijeg izdanja časopisa za održiv i skladan razvoj prava „Kontinentalno pravo - KoPra“. U uvodnom obraćanju učesnicima konferencije, predsednica Marković je istakla da Ustavni sud predstavlja državni organ prepoznatljive nadležnosti koji obezbeđuje ostvarivanje pravde i zaštitu ljudskih prava i manjinskih prava i sloboda.

- Ustavom iz 2006. godine, Ustavni sud je pored svoje primarne nadležnosti- kontrola ustavnosti i zakonitosti-dobio i novu nadležnost, u sferi zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda-postupanje po ustavnim žalbama - rekla je predsednica Marković i dodala da se težište odlučivanja Ustavnog suda tako pomerilo sa terena apstraktne kontrole ustavnosti na teren individualne zaštite ljudskih prava, čime Ustavni sud ima mogućnost da tumači i dalje razvija ustavno pravo.

Predsednica Marković je takođe naglasila da razvoj saradnje sa drugim ustavnim sudovima i razmena znanja i iskustava u oblasti ustavnog prava, doprinosi zaštiti ustavnosti i zakonitosti, zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, ostvarivanju vladavine prava i razvitku demokratskog društva, te da je za Ustavni sud posebno značajna saradnja ustavnih sudova zemalja regiona, sa kojima delimo identično pravno nasleđe. Takođe je istakla da se zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), već godinama, održavaju tradicionalne konferencije ustavnih sudova, koje su prepoznate kao važan korak ka ostvarivanju pravde i zaštite ljudskih prava u regionu i dostizanju najviših standarda u toj oblasti.

- Publikacija „Kontinentalno pravo“ posvećena je održivom i skladnom razvoju prava, a sigurna sam da će referati stručnjaka iz oblasti javnog prava, krivičnog prava i građanskog materijalnog i procesnog prava koje publikacija sadrži dopreti do najšire stručne publike i dati podsticaj razvoju pravnih država regiona - zaključila je predsednica Marković.

Zamenik predsednice dr Milan Škulić na konferenciji je održao izlaganje na temu „Jedan pogled na srpsko maloletničko krivično pravo: osvrt na važeće zakonske odredbe i analiza predloženih/očekivanih/mogućih novela“.

Organizatori konferencije su Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).