Саопштење са 13. седнице Уставног суда, одржане 3. новембра 2022. године, којом је председавала Снежана Марковић, председница Уставног суда

03.11.2022.

Уставни суд је на 13. седници одлучио о 3 предмета

I У предметима оцене уставности законa Уставни суд је:

- утврдио да одредба члана 26. став 1. Закона о изменама и допунама Закона о озакоњењу објеката („Службени гласник РС“, брoj 83/18) није у сагласности с Уставом. (предмет IУз-11/2020)

II У предметима оцене уставности и законитости општих правних аката Уставни суд је:

- утврдио да одредба члана 79. став 2. Статута Синдиката радника Електропривреде Србије, број 001 од 22. октобра 2021. године, није у сагласности са Уставом. Суд је одбацио иницијативу за покретање поступка за оцену уставности одредаба чл. 46. и 48. наведеног Статута. (предмет IУо-7/2022)

- утврдио да одредбa члана 20. Правилника о образовању и стручном усавршавању здравствених радника и здравствених сарадника у Дому здравља Блаце, број 2942 од 10. децембра 2021. године није у сагласности са Уставом. Суд је одбацио захтев за обуставу извршења појединачног акта или радње која је предузета на основу оспорене одредбе наведеног Правилника. (предмет IУо-55/2022)