ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

 

Судија др Тијана Шурлан

Тијана Шурлан, девојачки Поповић, рођена је 1972. године у Београду. Матурирала је у Петој београдској гимназији 1991. На Правном факултету Универзитета у Београду  дипломирала (просечна оцена 9,17), магистрирала и докторирала, summa cum laude.

По дипломирању прво радно искуство стицала је у адвокатској канцеларији Недић-Пилиповић. На Полицијској академији запослила се 1997. године као асистент–приправник на предметима Међународно јавно право и Међународни односи. На Криминалистичко-полицијској академији  изабрана за доцента на предмету Међународно јавно право 2010, а  2015. за ванредног професора. Поред основног предмета наставу држала и на предметима Људска права и Међународна људска права.

Експертска предавања држала на Дипломатској академији „Коча Поповић“ при Министарству спољних послова Републике Србије, на Форуму за дипломатију и међународне односе на Правном факултету Универзитета у Београду, на Regional Academy of the United Nations, као и на предавањима која су на КПА организавана у сарадњи са International Criminal Investigative Training Assistance Program, USA Department of Justice (ICITAP). На Универзитету у Лозани, Факултет за право, криминалистику и јавну управу држала гостујућа предавања у фебруару и мају 2016. године.

Вршилац дужности продекана за други степен, задужена и за међународну сарадњу на КПА била је у периоду мај 2015-децембар 2016. Члан је уредништва већег броја часописа и зборника; учествовала је на значајном броју међународних и националних конференција и саветовања. Објавила већи број књига и чланака, међу којима и уџбеник Међународно јавно право, у коауторству са проф. др Миленком Крећом.

Обављала функцију саветника за Републичко јавно тужилаштво за ратне злочине у предмету Гњиланска група, 2012-2013. Учествовала као члан радне групе у изради Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама холокауста које немају живих законских наследника.

Члан је Српског удружења за међународно право, српског огранка у International Law Association (ILA), као и European Society for International Law, са седиштем у Фиренци.

Говори, чита и пише енглески и руски језик; француски језик чита.

За судију Уставног суда Србије именована је у децембру 2016. године.


• На врх странице