ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Ефикаснији рад Уставног суда


Увођење информационог система учиниће рад Уставног суда ефикаснијим и транспарентнијим, оценила судија Боса Ненадић. Закон о Уставном суду ускоро у скупштинској процедури, рекао председник Суда Драгиша Слијепчевић. У октобру јавна расправа о забрани "Покрета 1389" и "Образа".

 

Уставни суд Србије увео је информациони систем за рад на предметима, у који је до сада уложено око 20 милиона динара, речено је у том суду.

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић рекао је да су у електронском систему већ одржане две припремне седнице и да ће нова технологија омогућити судијама увид у 8.599 предмета којих тренутно има у раду.

"У наредној фази дораде у систем би требало да буде укључена и поступајућа судска пракса са свим предметима", рекао је Слијепчевић.

Он је рекао да је неопходно да се обезбеди новац за додатно унапређење система које би омогућило да увид у предмете имају и грађани који траже заштиту права пред Уставним судом Србије.

Судија Уставног суда Србије Боса Ненадић рекла је да је тај суд међу малобројним државним институцијама и уставним судовима у Европи који су увели електронски систем пословања.

Ненадићева је навела да је увођењем новог система учињен помак у раду Уставног суда, јер се седнице воде у електронском формату, у коме се припремају и објављују и одлуке које је донео тај суд.

"Бројне су предности новог система, а пре свега биће омогућен ефикаснији и транспарентнији рад Уставног суда", рекла је Ненадићева, наводећи да ниједна процесна радња пред тим судом неће бити предузета, а да истовремено не буде и евидентирана.

Државна секретарка за дигиталну агенду Јасна Матић рекла је да ће нови систем олакшати рад судија и запослених у Уставном суду и да је договорено да се у следећој фази омогући и увид у судску праксу, као и да се рад суда учини доступним грађанима.

Закон о Уставном суду ускоро у парламенту

Председник Уставног суда Србије Драгиша Слијепчевић изјавио је да је припрема Измена закона о Уставном суду при крају и да би предлог тог закона требало да, након добијеног мишљења Венецијанске комисије, буде упућен у скупштинску процедуру.

Предложено је формирање два већа од седам судија, а председник суда био би председник оба већа, као и увођење тројних већа која би решавала предмете који формално не испуњавају претпоставке за поступање Уставног суда.

"Уставни суд бавио би се предметима грађана чија су права угрожена и потребна им је уставно-правна заштита, док би предмете који не испуњавају претпоставке за поступање решавала тројна већа", објаснио је Слијепчевић.

Председник Уставног суда је рекао да би законским изменама требало да буде омогућено да Уставни суд предлаже сопствени буџет, о коме би коначно одлучила Скупштина Србије, а предвиђене су и новине у статусу судија којима би се омогућила њихова самосталност и сигурност по завршетку обављања те функције.

О покретима "1389" и "Образ" у октобру

Уставни суд Србије најавио је да ће у првој половини октобра бити заказана нова јавна расправа поводом предлога Тужилаштва за забрану Покрета 1389, као и да ће ускоро бити саопштен датум одржавања јавне расправе поводом захтева за забрану организације Образ.

Председник Уставног суда Драгиша Слијепчевић рекао је да суд планира да до краја година одлучи о предлогу за оцену уставности закона о утврђивању надлежности Војводине, што је неопходно да би се, потом, одлучивало о предлогу за оцену уставности Статута Војводине.

Све активности у поступању Суда поводом предлога за оцену уставности закона о утврђивању надлежности Војводине су у "апсолутно ажурном статусу" и ускоро би требало да уследи јавна расправа, навео је Слијепчевић.

(сајт РТС-а, 26. септембар 2011)

 

 


• На врх странице