ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Изграђено не дирају


Сви грађани који су до сада заједничке просторије претворили у станове, могу мирно да спавају

 

Сви грађани који су претворили заједничке просторије у стамбени или пословни простор до проглашења дела одредбе Закона о одржавању стамбених зграда неуставном, могу мирно да спавају.

Ова одлука о неуставности коју је донео Уставни суд, а која је изавала бројне коментаре у јавности, неће се примењивати ретроактивно.

- За оне који су до сада остварили своја права по основу закона који је био на снази и који је омогућавао претварање заједничких просторија у пословне или стамбене просторе, нема никакве бојазни - објашњава за „Новости“ председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић. - Јер, не може се изменом појединачног акта довести у питање њихово право које је реализовано по том основу.

То је једноставно, последица чињенице да њихова грађевинска дозвола није издата на основу одредбе члана 18, став 1, Закона о одржавању стамбених зграда, који је проглашен неуставним. Наиме, дозвола је добијена на основу сагласности скупштина станара за надзиђивање или претварање заједничких просторија у пословне и стамбене просторе.

У овим ситуацијама, објашњава др Слијепчевић, уговор који су закључили стамбена зграда и инвеститор био је основ за издавање грађевинске дозволе. Он је и донет и реализован у време важећег закона, па се не може сада, наглашава наш саговорник, тражити његова промена позивањем на одлуку Уставног суда.

Сагласност станара

Питање будућег одлучивања сада је у надлежности скупштине станара која одлучује већином гласова свих станара - каже председник УСС. - Досадашње законско решење је подразумевало да ту одлуку доносе станари који имају већину у односу на површину њихових стамбених јединица.

Дакле, измена се састоји само у томе што ће сада сваки од станара, независно од површине свог стана или пословног простора, бити у прилици да се изјасни на скупштини станара да ли је сагласан или није са претварањем заједничких просторија у стамбене и пословне просторе.

Е. Р.

(Вечерње новости, 19. мај 2011)


• На врх странице