ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Највише жалби на дуга суђења


Србија и Словенија спадају међу десет европских земаља чији су градјани поднели највише представки суду у Стразбуру тражећи заштиту својих права, указали су данас председници уставних судова две земље Боса Ненадић и Јоже Тратник.

Како је објаснила Ненадић, две земље су међу првих десет када је реч о броју представки Европском суду за људска права по глави становника, али и укупном броју представки грађана.
Највише представки грађана Србије и Словеније против органа власти, односно државе тиче се кршења права на суђење у разумном року, изнели су Ненадићева и Тратник на заједничкој конференцији за новинаре.
Председница Уставног суда Србије је велики број представки наших грађана објаснила чињеницом да су се до 2007. године могли директно обраћати Суду у Стразбуру, јер није постојао институт уставне жалбе.
Ненадић је као разлоге навела и неразумно дуго трајање поступака пред судом бивше Државне заједнице Србије и Црне Горе, као и велике системске проблеме у раду и функционисању наших правосудних органа истакавши да се трећина жалби односи на неразумно дуг судски поступак.
Поред тога, грађани Србије су се европском суду највише жалили на повреду права на правично суђење и кршења права из радног односа - права на рад, односно престанак радног односа мимо закона, право на отпремину, неисплаћене накнаде, навела је Ненадић.
Откако је променом Устава 2006. уведен институт уставне жалбе, за три године је у Уставни суд Србије стигло 7.150 уставних жалби.
Највише жалби Уставни суд је примио прошле године, а само ове године пристигло је 2.350 уставних жалби, казала је Ненадић. Она је истакла да би зато требало што пре приступити изменама Закона о раду Уставног суда које би омогућиле брже решавање уставних жалби по већима или на нижим судским инстанцама. У супротном, затрпан уставним жалбама, Уставни суд неће моћи, како је казала, ажурно да обавља основну функцију нормативне контроле.

(из извештаја агенције Танјуг, 25.мај 2010.)


• На врх странице