ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Војвођански посланици чекају Скупштину Србије


Уставни суд Србије донео је јуче решење да се до коначне одлуке по захтеву војвођанских посланика обустави примена законске одредбе о сукобу интереса по којој су до 1. априла ове године функционери затечени на дуплим функцијама морали да се определе за једну. Како је нашем листу речено у Уставном суду, на јучарашњој седници прихваћен је предлог судије известиоца и донето решење “да се обуставља извршење појединачног акта и радње која је предузета на основу одредаба члана 82 Закона о Агенцији за борбу против корупције”. Такође, УСС је је од Скупштине Србије затражио да у року од 30 дана одговори по иницијативи за оцену уставности те законске одредбе. Иначе, у образложењу судије известиоца наводи се да би спровођењем оспорене одредбе могле наступити неотклоњиве штетне последице, без обзира на то да ли ту постоји сукоб интереса.
Предлог за оцену уставности те прелазне одредбе Закона о Агенцији за борбу против корупције поднело је троје посланика Скупштине Војводине – Миленко Филиповић, Миливој Вребалов и Живорад Смиљанић, који су и председници општина Сремски Карловци, Нови Бечеј и Апатин. Њихову инцијативу подржало је двадестак већински изабарних посланика Скупштине АПВ чије је захтеве за сагласност за обављање дуплих функција Агенција за борбу протов корупције претходно одбацила. Међу тим посланицима је и 14 челника локалних самоуправа из Војводине.
Миленко Филиповић је рекао јуче за “Дневник” да решење УСС-а подразумева да се акти које је донела Агенција, а који се заснивају на члану 82 Закона, неће примењивати док Уставни суд не донесе коначну одлуку по захтеву војвођанских посланика за оцену уставности наведене законске одредбе.
– То значи да су суспендовани и акти Агенције којима су одбачени наши захтеви за сагласност за обављање дуплих функција. И ми сад чекамо коначну одлуку Уставног суда – рекао је Филиповић.
Он је казао да је за њега такво решење УСС-а било очекивано, наводећи да је примена оспорене законске одредбе покрајинске посланике довела у неравноправан положај у односу на све друге функционере који имају право да затраже сагласност за стицање друге функције.
И шеф посланичке групе “За европску Војводину” у покрајинском парламенту Драгослав Петровић каже да је решење УСС-а за њега потпуно очекивано, с обзиром на то да се, како је навео, о затеченим функцијама говори само у прелазним одредбама Закона о Агенцији за борбу против корупције,али недовољно  прецизно.
– Решење Уставног суда је добро и због тога што се тиме не ремети функционисање Скупштине Војводине, већ се омогућава стабилност укупног политичког система – казао је Петровић.
Након јучерашњег решења УСС-а огласила се саопштењем и Агенција за борбу против корупције, која је навела да ће рад на овим предметима бити настављен након коначне одлуке Уставног суда. “Поводом процесне одлуке Уставног суда о доношењу привремене мере обустављања извршења појединачних аката или радњи предузетих на основу члана 82 Закона о Агенцији за борбу против корупције до доношења одлуке о иницијативи за оцену уставности тог члана, Агенција истиче да ће рад на предметима бити настављен у складу са Законом, с тим да ће се њихово извршење наставити након коначне одлуке Уставног суда”, стоји у саопштењу. Додаје се и да Агенција верује да ће коначна одлука Уставног суда о иницијативи за оцену уставности наведене законске одредбе “бити у складу с политиком Републике Србије која иде у правцу смањења корупције и решавања сукоба интереса”.

Б.Д.Савић
(
ДНЕВНИК,21.маја 2010)


• На врх странице