ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Неизабранима одмах решења


РЕЗУЛТАТОМ 11 према два, судије Уставног суда су у четвртак одбиле захтев Високог савета судства да застане са одлучивањем о жалбама неизабраних судија.

Судија Катарина Андрић објаснила је да УСС може да застане са одлучивањем да би подносиоцу захтева омогућио да отклони неуставност или незаконитост, што овде није био случај.

- Рокови који се траже потребни су доносиоцу, али Уставни суд због тогане сме да крши право подносилаца жалби на одлучивање у разумном року - рекла је судија Андрић.

Ни судија Оливера Вучић није видела „ниједан разлог“ да ВСС тражи да кочи одлучивање о жалбама судија. Она је рекла да опис ВСС личи на поруку „са друге планете“ и да таквом преписком Уставни суд пружа основ за кршење људских права:

- Више времена се тражи за један формални одговор од оног које је потрошено за одлучивање о људским судбинама.
Исти став имало је још двоје судија, док је судија Драгиша Слијепчевић сматрао да на захтев ВСС треба да се одговори позитивно. Председница Уставног суда др Боса Ненадић рекла је да је том суду достављен 61 појединачни одговор ВСС на жалбе судија које нису изабране на те функције, као и одређен број жалби тужилаца.

Е.Р.
(ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 14. мај. 2010.)


• На врх странице