ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Жалбе затрпале Уставни суд


Председница УСС Боса Ненадић у петак упозорила да је ова институција "загушена" великим бројем предмета - има 5.500 уставних жалби и 500 спорова нормативног карактера

ПРЕДСЕДНИЦА Уставног суда Србије Боса Ненадић изјавила је у петак да је више од 5.500 уставних жалби и 500 спорова нормативног карактера озбиљно упозорење да Уставни суд постаје институција "загушена" великим бројем предмета.

На округлом столу о изменама Закона о Уставном суду, Боса Ненадић је рекла да је потребно променити одредбе тог прописа који ће допринети ефикаснијем раду УСС. Према њеним речима, УСС треба да одлучује о питањима која имају уставни значај, да решава најсложеније спорове и да буде последња институција пред обраћање грађана суду у Стразбуру.

Боса Ненадић је оценила да би поводом повреда права на суђење у разумном року заинтересовани могли да се обраћају редовним судовима. Министарка правде Снежана Маловић најавила је да ће 13 судија УСС ускоро добити још једног колегу. Она је рекла да је намера да измене Закона о УСС буду упућене у Скупштину у септембру да би примена почела почетком 2011.

В.Н.

(ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 19. јун 2010.)


• На врх странице