ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Ненадић: Неопходна промена Закона о Уставном суду


Председница Уставног суда Србије Боса Ненадић изјавила је данас да је више од 5.500 уставних жалби и 500 спорова нормативног карактера озбиљно упозорење да Уставни суд постаје институција "загушена" великим бројем предмета.

Она је на округлом столу о изменама Закона о Уставном суду рекла да је потребно што пре променити тај закон и посебно оне одредбе чије ће измене допринети ефикаснијем и делотворнијем раду Уставног суда.

Ненадићева је навела да Уставни суд треба да одлучује о питањима која имају уставни значај, да треба да решава најсложеније спорове и да буде последња институција пред обраћање градјана суду за људска права у Стразбуру.

На скупу на којем су учествовали експерти из Немачке и председница Уставног суда Хрватске Јасна Омејец и судије тог суда, Боса Ненадић је оценила да би поводом повреда права на судјење у разумном року заинтересовани могли да се обраћају редовним судовима, а не Уставном суду.

 Министарка правде Србије Снежана Маловић истакла је посебан значај досадашњег рада Уставног суда, с обзиром на, како је навела, тешкоће које има у последње три  године. То се пре свега, како је навела, односи на велики број предмета, рад у
непотпуном саставу и недостатак техничких услова.

"Уз чињеницу да Уставни суд има 13 судија и да су предложени кандидати за још једног судију, као и да су се у медјувремену побољшали и неопходни технички  услови за рад, с правом можемо да очекујемо још боље резултате и даље  унапређење угледа и значаја Уставног суда у Србији", рекла је Маловићева.

Према Уставу Србије, Уставни суд има 15 судија. Министарка правде је најавила и да ће Високи савет судства идуће седмице предложити још једног кандидата.

Маловићева је рекла да су се од доношења Закона о Уставном суду појавили проблеми око тумачења неких одредби и да су уочени недостаци.

Она је рекла да је намера да измене и допуне Закона о уставном суду буду упућене у скупштинску процедуру у септембру како би њихова примена почела почетком наредне године.

(Информације агенција БЕТА и ФоНет објављене у БЛИЦ-у 19. јун 2010.)


• На врх странице