ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Уставни суд није дао дозволу за обављање више функција


Председница Уставног суда Србије Боса Ненадић изјавила је јуче да тај суд није дао никакво „зелено светло” функционерима за истовремено обављање више функција. Уставни суд није одлучивао о томе да ли поједини носиоци јавних функција могу обављати још једну или више функција, рекла је Ненадић поводом одлуке суда да покрене поступак оцене уставности једне одредбе Закона о Агенцији за борбу против корупције и до коначне одлуке привремено суспендује примену те одредбе.

Према њеним речима, Уставни суд се „запитао, а још увек није одлучио” да ли су у исти положај законом стављени функционери који су се 1. јануара затекли на више функција и они који имају једну и тек ће тражити сагласност да прихвате другу функцију.

Спорна прелазна одредба закона прописује да су функционери затечени 1. јануара са више функција до 1. априла морали да се изјасне коју ће функцију задржати. Иницијативу за оцену уставности поднела су тројица посланика Скупштине Војводине који су истовремено председници општина.

Према речима председнице суда, Уставни суд уопште није рекао да ли се после посланичке може ( вршити још нека функција, јер то није надлежност Уставног суда. „Да ли се могу или не уређује се пре свега законом, а о примени закона стара се Агенција за борбу против корупције”, казала је она.

(ПОЛИТИКА 26. мај 2010.)


• На врх странице