ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Приоритет решавање жалби неизабраних судија


Годишња конференција Уставног суда Србије

Приоритети рада Уставног суда Србије у 2010. биће доношење одлуке о захтеву за забрану Националног строја и навијачких група, али и оцена уставности Статута Војводине и Закона о информисању, најавила је јуче председница Уставног суда Боса Ненадић на годишњој конференцији за новинаре.
Предност у решавању имаће и 827 уставних жалби и 33 жалбе судија који нису по први пут изабрани. Она је казала да су у тим процесима формирани предмети, одређене судије известиоци, а да ће након расправа Суд за сваку жалбу донети посебно решење.

- У процесу за оцену захтева за забрану Националног строја одржане су две припремне седнице на захтев судије известиоца, од којег очекујемо да ће убрзо изаћи са предлогом одлуке. Када је реч о забрани навијачких група одржали смо припремну седницу на којој су отворена бројна питања о правном статусу навијачких група чија је забрана затражена. Републички јавни тужилац је доставио доказе, али се испоставило да је нужно прибавити још документације - истакла је Ненадићева.

Председница Уставног суда је напоменула да је овде реч о деликатним поступцима на којима суд мора да ради темељно, као и да постави границу између права на удруживање и злоупотребе тог права. Ненадићева је навела да одлука Суда, каква год била, није препрека за друге надлежне органе да предузимају мере против појединаца и група чије је деловање усмерено на насилно рушење поретка, повреде људских права и распиривање верске, националне и расне мржње.

- Оцена уставности Закона о јавном информисању требало би да се нађе на распореду у првом тромесечју. Скупштина Србије је на наш захтев дала додатни одговор. Да ли ћемо испунити планове зависи и од тога да ли ћемо успети у „борби против нагомиланих предмета“. Већ дуже време радимо са 10 уместо са 16 судија, а од 1. јануара има нас само девет. Уз то, потребна је измена и Закона о Уставном суду - навела је Ненадићева.

Презентујући годишњи извештај, Ненадићева је истакла да је у 2010. већ примљено око 1.270 уставних жалби, односно да у Суду тренутно има више од 4.100 нерешених предмета.

Р. В. Б.   

(Извештај са годишње конференције за штампу председнице Б.Ненадић, објављен у листу Данас, 23. фебруар 2010)


• На врх странице