ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Велики успех Уставног суда на Генералној скупштини Асоцијације франкофоних уставних судова


четвртак, 02. јун 2022

Уставни суд учествовао је на Деветом конгресу и Генералној скупштини Асоцијације франкофоних уставних судова (ACCF), који су одржани у Дакару, Сенегал, од 30. маја до 1. јуна 2022. године.

У Предлогу дневног реда Генералне скупштине под тачком седам чланови Асоцијације изјашњавали су се о захтеву тзв. Уставног суда Косова за пријем у ACCF.

Приликом гласања о тачки седам дневног реда, Уставни суд поновио је аргументе које је председница Уставног суда Снежана Марковић изложила у дописима који су упућени свим уставним судовима, члановима Асоцијације франкофоних уставних судова, а у којима су били изнети правни аргументи за чврст став Уставног суда да тзв. Уставни суд Косова не испуњава услове за пријем у Асоцијацију.

Приликом обраћања Генералној скупштини ACCF и изношења аргументације о неприхватљивости захтева тзв. Уставног суда Косова, Уставни суд се руководио искључиво принципима владавине права, објективним правним критеријумима и принципима међународног права садржаним у Повељи Уједињених нација, а не политичким ставовима појединих држава.

Приликом гласања Уставни суд jе добио већинску подршку представника уставних судова за своју правну аргументацију и став да не треба прихватити захтев тзв. Уставног суда Косова за пријем у Асоцијацију франкофоних уставних судова.


• На врх странице