ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Примопредаја функције председника Уставног суда


петак, 24. јануар 2020

На данашњој, 2. седници Уставног суда, која је била отворена за јавност, обављена је примопредаја функције председника Уставног суда. Дужност председника Уставног суда преузела је судија Снежана Марковић, која ће на ту функцију ступити 26. јануара 2020. године, када истиче други мандат досадашњем председнику Уставног суда Весни Илић Прелић.

У свом обраћању, досадашњи председник Уставног суда Весна Илић Прелић, између осталог, нагласила је да је уверена да ће сви заједно, на челу са новом председницом, судијом Снежаном Марковић, учинити оно што јесте по Уставу задатак, а то је да уложе максималне напоре да Уставни суд буде још ефикаснији и да на националном нивоу пружи заштиту зајемчених права и слобода у сваком случају када за то постоје на Уставу утемељени разлози.

Новоизабрани председник Уставног суда Снежана Марковић је, поред осталог, захвалила својим колегама које су јој указале поверење и част да се нађе на месту председника Уставног суда, једног, како је нагласила, од највећих професионалних признања које у каријери правника неко може стећи. 

- Циљ који се поставља пред Уставни суд, са новоизабраним председником, је очување и повећање ефикасности у раду Суда, решавањем предмета, како уставних жалби, тако и предмета нормативне контроле – казала је Марковић и додала да ће Уставни суд јачати своју улогу на плану међународне сарадње, учешћем председника и судија у раду међународних уставносудских организација, очувањем и изградњом билатералних односа са европским уставним судовима, те јачањем улоге Суда у великој породици уставних судова.

Новоизабрана председница је нагласила да ће се као прва међу једнакима залагати за јачање институционалног значаја и независности Уставног суда, поштујући достојанство Устава и институције коју од данас са великим личним и професионалним задовољством представља.

Судија Марковић је, на предлог осморо судија Уставног суда, за председника Суда једногласно изабрана, на седници Уставног суда 26. децембра 2019. године.

primopredaja1

primopredaja2


• На врх странице