ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Април 2013.


Судија Уставног суда проф. др Оливера Вучић одржала је 3. априла 2013. године научну трибину у Црногорској академији наука и уметности у Подгорици. Тема трибине била је „Устав и заштита грађана“, а судија Вучић је у ЦАНУ боравила на позив те академије.

***

Председник Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић и судија Уставног суда др Боса Ненадић присуствовали су званичној прослави двадесетогодишњице постојања Уставног суда Словачке Републике, која је од 8. до 10. априла 2013. године одржана у седишту тог Суда, граду Кошице у Словачкој. У оквиру прославе одржана је и међународна конференција под називом „Позиција уставних судова и њихов утицај на правни поредак у држави“, за коју је судија Ненадић приредила рад „Уставни суд Србије на путу од 'негативног' ка 'позитивном' законодавцу“.

***

Председница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић  и делегација тог Суда (коју су чинили судије Златко Кнежевић, Мирсад Ћеман и Мато Тадић и шеф Одела за оцену уставности Хасан Мујагић) посетили су Уставни суд Србије од 18. до 20. априла, на позив председника Слијепчевића.

На радном састанку који је одржан у Уставном суду 19. априла, председници и судије двају судова су разговарали о раду и надлежностима својих судова, при чему је посебна пажња посвећена ефектима одлука уставног суда на стање људских права и слобода у друштву.Poseta Ustavnog suda BIH

У разговору је закључено да ће искуства и мишљења размењена на данашњем састанку значајно допринети наставку успешне сарадње уставних судова Републике Србије и Босне и Херцеговине. Иначе, ова посета Уставном суду Србије је узвратна. Наша делегација боравила је у Уставном суду Босне и Херцеговине у мају 2009. године.


Poseta Ustavnog suda BIH 2

***

Судија Уставног суда др Боса Ненадић учествовала је, као члан стручног жирија-судског већа, на VII Регионалном Moot Court такмичењу пред Европским судом за људска права, које је од 19. до 22. априла 2013. године одржано у Уставном суду Словеније, у Љубљани. На том традиционалном такмичењу учествовали су представници правних факултета из шест држава региона, односно из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Македоније.

У саставу судског већа биле су и актуелне и бивше судије Европског суда за људска права, судија Уставног суда Федерације БиХ, правни заступници влада држава региона пред Европским судом за људска права. Такмичење је организовала шведска организација Civil Right Defenders, уз подршу Уставног суда Словеније. 


• На врх странице