ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Новембар 2012


Председник Уставног суда Украјине Анатолиј Головин и чланови делегације тог Суда заменик председника Сергеј Винокуров, судија Олег Сергејчук и шеф кабинета председника Марина Аршевска боравили су од 1. до 4. новембра 2012. године у посети Уставном суду Србије.

Ukrajina

Председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић и председник Уставног суда Украјине Анатолиј Головин потписали су на састанку одржаном 2. новембра 2012. године у нашем Суду Меморандум о сарадњи између Уставног суда Србије и Уставног суда Украјине, препознајући важност билатералне сарадње за даљи наставак „свеобухватних и узајамно корисних односа“ између двају уставних судова. Потписивању меморандума присуствовао је и амбасадор Украјине у Србији   Њ.Е. Виктор Недопас.

Меморандумом је предвиђено је подстицање даљег развоја и јачања односа двеју држава на бази поштовања начела државног суверенитета и владавине права, као и одговорности уставних судова у области заштите вредности утврђених уставом, а нарочито људских и грађанских права и слобода. Потписници Меморандума су се сагласили да ће одржавати чешће билатералне састанке, наизменично у Украјини и Србији, ради разговора о стручним питањима од заједничког интереса, као и да ће размењивати своје одлуке, ставове, научна и стручна истраживања, у циљу успостављања сталне узајамне размене искустава.

Ukrajina 2

На састанаку који је уследио након потписивања Меморандума, председници и судије двају судова разговарали су о бројним стручним питањима од заједничког интереса, са посебним освртом на независност уставних судова. На крају разговора закључено је да ће размењена искуства и мишљења значајно допринети унапређењу будуће сарадње уставних судова Србије и Украјине.

Poseta Ustavnog suda Ukrajine 

 

***

Заменица председникa Уставног суда проф. др Марија Драшкић учествовала је на регионалном састанку судија Југоисточне Европе који је од 5. до 9. новембра 2012. године одржан у Стразбуру и Бриселу. Учесници састанка су били судије уставних и врховних судова из Румуније, Молдавије, Хрватске, Црне Горе и Србије, а током боравка у Стразбуру и Бриселу, између осталог, састали су се са представницима Савета Европе, Венецијанске комисије Савета Европе, Европског парламента. Организатор састанка била  је фондација Конрад Аденауер.  

***

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и заменица председника проф. др Марија Драшкић присуствовали су скупу „Четврти дан њемачког права у Босни и Херцеговини“, који је одржан 30. новембра 2012. у Сарајеву. Организатори скупа били су су Немачка фондација за међународну правну сарадњу (IRZ), Правни факултет Универзитета у Сарајеву и Њемачко-босанскохерцеговачко удружење правника.  

***

Судије Уставног суда проф. др Горан Илић и мр Милан Марковић и руководилац Службе председника Весна Дабић учествовали су на 13. традиционалној међународној конференцији председника највиших судова света која је одржана од 5. до 11. децембра 2012. године у Њу Делхију и Лакнау у Индији. 

Судије Уставног суда изложиће реферат „Допринос Уставног суда Србије владавини права“. 

На конференцији су учествали представници највиших судова из више од 60 земаља, а организатор је City Montessori School из Лакнау.

 


• На врх странице