ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Јули 2012


Уставни суд Србије организовао је пети округли сто регионалних уставних судова, 6. јула 2012. године, у Сремским Карловцима. Тема скупа била је „Дејство и извршење одлука уставног суда“, а учесници су били председници и судије уставних судова Босне и Херцеговине, Македоније, Србије, Црне Горе и Хрватске. Организовање округлог стола је подржала Немачка фондација за међународну правну сарадњу (IRZ).

Округли сто је отворио председник Уставног суда Србије др Драгиша Слијепчевић, који је подсетио на досад одржане округле столове регионалних уставних судова у Сарајеву, Милочеру, Дубровнику и Охриду. Он је нагласио да међу уставним судовима учесницима округлог стола постоји сагласност да билатерални односи, као високо развијен облик узајамне сарадње, нису сами по себи довољни за успостављање владавине права у региону, већ да она подразумева и сарадњу уставних судова у ширим оквирима: мултилатералну размену искустава уставних судова региона, ставова о сложеним уставноправним питањима, знања о европским и међународним стандардима итд.

Okrugli sto Sremski Karlovci

Своје реферате изложили су проф. др Миодраг Симовић, потпредседник  Уставног суда Босне и Херцеговине („Дејство и извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине“), др Милан Марковић, председник Уставног суда Црне Горе („Правно дејство и извршење одлука Уставног суда Црне Горе“), проф. др Јасна Омејец, председница Уставног суда Републике Хрватске („Дјеловање и извршавање одлука хрватског уставног суда“), проф. др Наташа Габер-Дамјановска, судија Уставног суда Републике Македоније („Дејство и извршење одлука Уставног суда Републике Македоније“) и проф. др Оливера Вучић и проф. др Драган Стојановић, судије Уставног суда Србије, коаутори („Дејство одлука уставног суда у функцији потврде уставне природе и уставне позиције уставног судства“). Реферати ће бити публиковани накнадно, као и са ранијих сусрета уставних судова. Програм округлог стола можете преузети овде.

Okrugli sto Sremski Karlovci 2


Sremski Karlovci
Закључке округлог стола припремила је судија Уставног суда Србије др Боса Ненадић и изложила их на крају скупа. Закључци су усвојени једногласно.

Домаћин сусрета округлих столова региона 2014. године биће Уставни суд БиХ.

 

***

Председник Уставног суда др Драгиша Слијепчевић и судија Уставног суда Весна Илић-Прелић примили су 24. јула 2012. године амбасадора Републике Мађарске у Србији Њ.Е Оскара Никовица и његовог  заменика Золтана Варгу. На састанку је разговарано о правним аспектима одлуке Уставног суда којом је утврђена неуставност појединих одредби Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, са посебним освртом на последице одлуке на права мађарске мањине у Војводини, односно њиховог права на службену употребу језика и писма.

Председник Уставног суда је, између осталог, нагласио да се Уставни суд није опредељивао по питању садржаја права мањина у Покрајини, већ само уставним одредбама које гарантују остваривање тих права.  У вези са питањем употребе језика и писма мањина у АП Војводини, председник Суда нагласио је да је Уставни суд наведене одредбе Закона огласио неуставним јер право одређивања службене употребе језика и писма припада локалној самоуправи, а не аутономној покрајини или републици. Председник др Слијепчевић је истакао да се одлуком Уставног суда не умањује ниво достигнутих права националних мањина, већ се право уређења тог питања враћа онима којима по Уставу и закону (Закон о заштитити права и слобода националних мањина и Закон о службеној употреби језика и писма) припада, а то су локалне самоуправе.


• На врх странице