PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

četvrtak, 20. februar 2020

Međunarodna konferencija u Moldaviji

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvuje u radu Međunarodne konferencije „Ustavna pravda i reakcija društva: kada se rešenja Ustavnog suda ne poklapaju sa većinskim mišljenjem u društvu“ koja se, 20. februara 2020. godine, održava u Kišinjevu, u Moldaviji. Na početku konferencije upriličen je susret predsednika Republike Moldavije Igora Dodona sa predsednicima ustavnih sudova, učesnika konferencije. Konferenciju organizuje Ustavni sud Republike Moldavije, povodom obeležavanja 25 godina tog suda.

detaljnije »

subota, 15. februar 2020

Predsednica Ustavnog suda na svečanosti povodom Dana državnosti

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je centralnoj državnoj manifestaciji povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije, koja je danas održana u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu. Ceremoniju je predvodila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Takođe, predsednica Marković je prisustvovala i svečanoj akademiji „Narode srpski! Ljubezna braćo moja“, koja je, povodom Dana državnosti, održana u Staroj skupštini u Kragujevcu, a čiji domaćin je bio gradonačelnik tog grada Radomir Nikolić.

detaljnije »

petak, 31. januar 2020

Početak nove sudeće godine Evropskog suda za ljudska prava

Sudija Ustavnog suda Gordana Ajnšpiler Popović učestvuje na tradicionalnoj svečanosti, koja se, povodom početka nove sudeće godine, održava 31. januara 2020. godine, u Evropskom sudu za ljudska prava, u Strazburu. U okviru svečanosti biće održan i seminar „Evropska konvencija o ljudskim pravima: živi instrument - 70 godina“ sa četiri teme „Živi instrument: evolutivna doktrina“, „Rodna ravnopravnost“, „Životna sredina“ i „Nauka i tehnologija“.

detaljnije »

petak, 24. januar 2020

Primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda

Na današnjoj, 2. sednici Ustavnog suda, koja je bila otvorena za javnost, obavljena je primopredaja funkcije predsednika Ustavnog suda. Dužnost predsednika Ustavnog suda preuzela je sudija Snežana Marković, koja će na tu funkciju stupiti 26. januara 2020. godine, kada ističe drugi mandat dosadašnjem predsedniku Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

detaljnije »

četvrtak, 26. decembar 2019

Sudija Snežana Marković izabrana za predsednicu Ustavnog suda

Sudija Ustavnog suda Snežana Marković je danas, na 17. sednici Ustavnog suda, jednoglasno izabrana za predsednika Suda. Na funkciju predsednika sudija Marković će stupiti 26. januara 2020. godine, odnosno nakon što istekne drugi mandat dosadašnjem predsedniku Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić.

detaljnije »

četvrtak, 21. novembar 2019

Međunarodna konferencija o krivičnom pravu

Sudije Ustavnog suda dr Tijana Šurlan, dr Dragana Kolarić i dr Jovan Ćirić učestvuju u radu Međunarodne konferencije o krivičnom pravu koja se, 21. i 22. novembra 2019. godine, održava u Varšavi, u Poljskoj. Tema konferencije je  „Kriminalizacija - ideje i ograničenja. Principi kriminalizacije u ustavnom pravu“.

detaljnije »

petak, 08. novembar 2019

Konferencija predsednika i sudija najviših sudova sveta

Zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković i sudija Ustavnog suda dr Milan Škulić učestvuju u radu 20. tradicionalne međunarodne konferencije predsednika i sudija najviših sudova sveta koja se, od 6. do 12. novembra 2019. godine, održava u Nju Delhiju i Laknau u Indiji.

detaljnije »

sreda, 06. novembar 2019

Svečana akademija Ustavnog suda Republike Srpske

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvuje svečanoj akademiji, „25 godina Ustavnog suda Republike Srpske“, koju taj sud organizuje danas, 6. novembra 2019. godine, u Banjaluci.  

detaljnije »

petak, 18. oktobar 2019

Međunarodna konferencija Saveta Evrope

Zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković i sudija Ustavnog suda dr Nataša Plavšić učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Suočavanje sa lošim postupanjem policije, uočenim u presudama Evropskog suda za ljudska prava i drugim telima Saveta Evrope“ koja se, 18. oktobra 2019. godine, održava u Budvi, u Crnoj Gori. Organizator konferencije je Direktorat za ljudska prava Saveta Evrope.

detaljnije »

četvrtak, 17. oktobar 2019

Regionalna konferencija ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda dr Vladan Petrov učestvuju u radu Regionalne konferencije ustavnih sudova „Sloboda vjeroispovjesti u ustavno-sudskoj praksi“ koja se, od 16. do 18. oktobra 2019. godine, održava u Tesliću, u Bosni i Hercegovini. Predsednica Ustavnog suda će održati izlaganje čija tema je „Zaštita slobode veroispovesti kroz praksu Ustavnog suda Republike Srbije“.

detaljnije »


• Na vrh stranice