PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

sreda, 15. septembar 2021

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas, 15. septembra 2021. godine, obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koje je priređeno kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovao je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

detaljnije »

petak, 03. septembar 2021

Osmi regionalni forum o vladavini prava

Sudija Ustavnog suda dr Dragana Kolarić učestvuje u radu Osmog regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 3. i 4. septembra 2021. godine, održava u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Foruma je nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, zaštićene Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pravom Evropske unije.

detaljnije »

petak, 27. avgust 2021

Međunarodni simpozijum u Kazahstanu

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je u radu Međunarodnog simpozijuma, koji je danas, 27. avgusta 2021. godine, održan posredstvom video linka, a čiji organizator je Ustavni savet Republike Kazahstan. Tema simpozijuma je „Internet era: vladavina prava, vrednosti ličnosti, nezavisnost države“, a predsednica Marković je izložila rad „Vladavina zakona na internetu: zaštita ljudskih prava na i u vezi sa internetom“.

U izlaganju predsednica je ukazala na relevantnu praksu Evropskog suda za ljudska prava zahvaljujući kojoj, između ostalog, i Ustavni sud Srbije pomera granice u svakodnevnom radu štiteći neposredno Ustavom zajemčena ljudska prava i pri tome, prihvatajući kao svoje kriterijume i standarde za zaštitu ljudskih prava koje je izgradio Evropski sud.

detaljnije »

ponedeljak, 10. maj 2021

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala obeležavanju Dana pobede

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je juče, 9. maja 2021. godine, obeležavanju Dana pobede, u Narodnom pozorištu u Beogradu. Obeležavanje Dana pobede - 9. maj 1945. godine, organizovao je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

detaljnije »

četvrtak, 29. april 2021

Javno slušanje u Domu Narodne skupštine

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić prisustvovali su danas javnom slušanju „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ u Domu Narodne skupštine. Javno slušanje je organizovao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

detaljnije »

četvrtak, 25. februar 2021

Veliki uspeh Ustavnog suda na 18. Kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je 24. februara u radu Kruga predsednika, koji je održan u okviru 18. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova kojim predsedava Ustavni sud Češke Republike.

U predlogu dnevnog reda sastanka Kruga predsednika pod tačkom tri predsednici evropskih ustavnih sudova, koji su učestvovali u radu Kruga predsednika, trebalo je da se izjasne o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova da bude primljen u ovu organizaciju kao pridruženi član, kao i o zahtevu pojedinih članica da se iz organizacije isključe Ustavni sud Ruske Federacije i Ustavni sud Belorusije. Prilikom glasanja o dnevnom redu, odlučeno je da se tačka tri skine sa dnevnog reda. Ovakav ishod glasanja predstavlja uvažavanje argumenata Ustavnog suda Srbije izloženih u pismu predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, koje je upućeno svim predsednicima ustavnih sudova članova Konferencije evropskih ustavnih sudova u kojem je navela niz pravnih argumenata za čvrst stav Ustavnog suda Srbije da tzv. Ustavni sud tzv. Kosova ne ispunjava uslove za prijem u tu organizaciju. Osim toga, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednika dr Milan Škulić obavili su više konstruktivnih telefonskih i onlajn razgovora sa predsednicima evropskih ustavnih sudova u kojima su izrazili očekivanje da će se većina ustavnih sudova, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova rukovoditi isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima, načelima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, a ne političkim stavovima svojih država. U tim razgovorima Ustavni sud je dobio čvrstu podršku predsednika evropskih ustavnih sudova za pravnu argumentaciju i stavove iznete u pismu predsednice i u razgovorima u vezi sa zahtevom tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova.

detaljnije »

sreda, 24. februar 2021

Konferencija evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvuje u radu Kruga predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova, koji se danas, 24. februara 2021. godine, održava posredstvom video linka. Organizator je Ustavni sud Češke Republike, koji predsedava navedenom konferencijom.

detaljnije »

ponedeljak, 15. februar 2021

Predsednica Ustavnog suda na svečanosti povodom Dana državnosti

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je centralnoj državnoj manifestaciji povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti, koja je danas održana u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu. Ceremoniju je predvodila izaslanik predsednika Republike Srbije predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.
detaljnije »

petak, 11. decembar 2020

Regionalna konferencija ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić učestvuju u radu virtuelne Regionalne konferencije ustavnih sudova „Izdvojena mišljenja u ustavnim odlukama“. Predsednica će održati izlaganje, čija tema je „Izdvojena mišljenja u odlukama Ustavnog suda Republike Srbije“.

detaljnije »

utorak, 17. novembar 2020

Sastanak sa šefom Misije Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper sastali su se danas u Ustavnom sudu. Predsednica Marković je istakla da Ustavni sud pažljivo prati praksu i odluke Evropskog suda za ljudska prava i da Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda i stavove suda u Strazburu primenjuje u svom radu.

detaljnije »


• Na vrh stranice