PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

četvrtak, 14. februar 2019

Skup o međunarodnom krivičnom pravu

Sudija Ustavnog suda mr Tomislav Stojković učestvuje u radu 16. sesije iz oblasti međunarodnog krivičnog prava koja se, od 13. do 18. februara 2019. godine, održava u Jekaterinburgu, u Ruskoj Federaciji. Organizator sesije je Uralski državni pravni univerzitet – Institut za državno i međunarodno pravo.  

detaljnije »

četvrtak, 24. januar 2019

Početak nove sudeće godine Evropskog suda za ljudska prava

Sudije Ustavnog suda Bratislav Đokić i Sabahudin Tahirović učestvuju na tradicionalnoj svečanosti, koja se, povodom početka nove sudeće godine, održava 25. januara 2019. godine, u Evropskom sudu za ljudska prava, u Strazburu. U okviru svečanosti biće održan i seminar „Jačanje poverenja u pravosuđe“ sa četiri teme „Imenovanje, unapređenje i razrešenje sudija“, „Strategija za izgradnju poverenja i odgovornosti drugih organa vlasti da poboljšaju i zaštite sudstvo“, „Presude i izdvojena mišljenja – komplementarnost i tenzije“ i „Protokol 16“.

detaljnije »

utorak, 25. decembar 2018

Informacija za javnost

Ustavni sud je na jučerašnjoj sednici pokrenuo postupak za utvrđivanje neustavnosti odredbe člana 12. stav 7. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojom je propisano da se pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta ne može ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Rešenje o pokretanju postupka Sud će dostaviti donosiocu osporenog akta, odnosno Narodnoj skupštini, na odgovor. Rok za davanje odgovora je 90 dana od dana prijema Rešenja.

detaljnije »

četvrtak, 13. decembar 2018

Konferencija u Istanbulu

Zamenica predsednika Ustavnog suda Snežana Marković prisustvuje Prvoj sudskoj konfrenciji ustavnih i vrhovnih sudova koja se, od 13. do 16. decembra 2018. godine, održava u Istanbulu, u Turskoj. Tema ove međunarodne konferencije je „Uloga najviših sudova u zaštiti vladavine prava i osnovnih sloboda“. Domaćin i organizator konferencije je Ustavni sud Turske u saradnji sa Organizacijom islamske saradnje (J-OIC).  

detaljnije »

utorak, 11. decembar 2018

Sastanak sa ambasadorom Austrije

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i ambasador Austrije Nikolaus Lutterotti sastali su se danas u Ustavnom sudu. Na sastanku je predsednica ambasadora upoznala sa nadležnostima Ustavnog suda, sastavom i načinom izbora sudija, kao i načinom rada Suda. Ambasador je, pored ostalog, iskazao spremnost da doprinese uspostavljanju bilateralne saradnje ustavnih sudova Srbije i Austrije. Sastanku je prisustvovala i zamenica ambasadora Sabine Kroissenbrunner.  

detaljnije »

petak, 26. oktobar 2018

Gosti iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Grupa od 48 zaposlenih u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine posetila je srpski Ustavni sud. Prilikom posete sekretar Ustavnog suda Radovan Bezbradica goste je upoznao sa nadležnostima, postupkom, organizacijom i načinom rada Ustavnog suda, kao i istorijatom Suda. 
detaljnije »

četvrtak, 25. oktobar 2018

Sastanak sa delegacijom iz Kine

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je u Ustavnom sudu delegaciju Višeg narodnog suda provincije Hebei u Kini, koju su činili zamenici predsednika Li Mingsheng i Yun Weidong i više sudije  Xu Maoming, Hao Shoujun, Wang Song i Guo Peishan. Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Ustavnog suda Snežana Marković, kao i sekretar Suda Radovan Bezbradica.

detaljnije »

utorak, 09. oktobar 2018

Ustavni sud domaćin regionalne konferencije ustavnih sudova

U okviru dugogodišnje saradnje Ustavnog suda Republike Srbije i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u Beogradu se održava Regionalna konferencija ustavnih sudova. Pored predsednice i sudija Ustavnog suda Republike Srbije, kao domaćina, i predstavnika IRZ, kao suorganizatora, u radu Regionalne konferencije učestvuju predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i prof. dr Udo Steiner, bivši sudija Saveznog ustavnog suda Nemačke.

detaljnije »

četvrtak, 12. jul 2018

Međunarodna konferencija u Andori

Sudije Ustavnog suda Tatjana Babić i dr Milan Škulić učestvuju u radu Međunarodne konferencije “Ustavni sudovi – garancija za demokratsko društvo?“ koja se, 12. i 13. jula 2018. godine, održava u Andori La Velja, u Andori. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja 25. godišnjice Ustavnog suda Andore.      

detaljnije »

četvrtak, 05. jul 2018

Međunarodna konferencija u Azerbejdžanu

Sudije Ustavnog suda dr Milan Marković i mr Tomislav Stojković učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Država utemeljena na vladavini prava i ustavnosudskoj zaštiti: vrednosti i prioriteti“ koja se, 6. jula 2018. godine, održava u Bakuu, u Azerbejdžanu. Sudija Stojković će na konferenciji održati izlaganje na temu „Vladavina prava i ustavnosudska kontrola“. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja 20. godišnjice Ustavnog suda Azerbejdžana.

detaljnije »


• Na vrh stranice