PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

ponedeljak, 15. maj 2017

Proslava godišnjice Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvovaće sutra, 16. maja 2017. godine, proslavi 25. godišnjice postojanja Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u Berlinu, u Nemačkoj. Proslava će biti priređena u Saveznom ministarstvu pravde i zaštite potrošača Nemačke, a predsednica Suda Ilić Prelić u Berlinu boravi na poziv saveznog ministra pravde i zaštite potrošača Heiko Masa.

detaljnije »

petak, 12. maj 2017

Gosti iz Ustavnog suda Austrije

Grupa od 45 zaposlenih u Ustavnom sudu Austrije posetila je Ustavni sud Srbije. Prilikom posete sekretar Ustavnog suda Srbije Radovan Bezbradica goste je upoznao sa istorijatom ustavnog sudstva i pisane ustavnosti naše zemlje, kao i sa sastavom, nadležnostima, postupkom, organizacijom i načinom rada Ustavnog suda. Gosti iz Austrije su takođe imali priliku da obiđu zgradu Ustavnog suda, koja je spomenik kulture pod zaštitom države, i upoznaju se sa njenim istorijatom. 

detaljnije »

petak, 28. april 2017

Poseta delegacije Ustavnog suda Republike Azerbejdžan

Delegacija Ustavnog suda Republike Azerbejdžan, koju predvodi predsednik tog suda Farhad Abdulajev, boravi, od 27. do 29. aprila 2017. godine, u poseti Ustavnom sudu Srbije. U okviru posete danas je, u Ustavnom sudu, održan sastanak predsednice Ustavnog suda Srbije Vesne Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda sa gostima iz Azerbejdžana. 

detaljnije »

ponedeljak, 10. april 2017

Sastanak sa ambasadorkom Češke

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je danas u Ustavnom sudu ambasadorku Republike Češke Ivanu Hlavsovu. Ambasadorka Hlavsova obavestila je predsednicu Ilić Prelić o tome da je Ustavni sud Republike Češke zainteresovan da predsedava Evropskom konferencijom ustavnih sudova u periodu od 2017. do 2020. godine i da u Republici Češkoj 2020. godine bude održan kongres te Konferencije. Predsednica Ustavnog suda upoznala je ambasadorku sa nadležnostima i načinom rada Suda i rekla da će sudije obavestiti o kandidaturi češkog Ustavnog suda na prvoj narednoj sednici. 

detaljnije »

petak, 24. mart 2017

Sastanak sa delegacijom Misije OEBS-a

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je u Ustavnom sudu delegaciju Misije OEBS-a u Srbiji, koju je predvodio šef Misije ambasador Andrea Oricio. Na sastanku je, pored ostalog, bilo reči o dugogodišnjoj uspešnoj saradnji Ustavnog suda i OEBS-a i iskazano je očekivanje da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.  

detaljnije »

četvrtak, 23. mart 2017

Konferencija o pravosuđu u tranziciji na putu evropskih integracija

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić učestvovala je u radu konferencije „Pravosuđe u tranziciji na putu evropskih integracija: Izazovi i prilike za delotvornu zaštitu ljudskih prava“, koja je, 10. marta 2017. godine, održana u Beogradu. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja prve godine uspešnog sprovođenja projekta „Podrška Evropske unije Pravosudnoj akademiji“.

detaljnije »

petak, 17. mart 2017

Četvrti regionalni forum vladavine prava za Jugoistočnu Evropu

Zamenica predsednika Ustavnog suda Snežana Marković učestvuje u radu Četvrtog regionalnog foruma vladavine prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 17. i 18. marta 2017. godine, održava u Tirani, u Albaniji. Tema ovogodišnjeg Foruma je sloboda izražavanja i njena povezanost sa pravom na privatnost i pravom na pravično suđenje. 

detaljnije »

četvrtak, 02. mart 2017

Informacija za javnost

Ustavni sud je na današnjoj sednici doneo odluku kojom je utvrđeno da osporene odredbe Statuta Advokatske komore Beograda (član 34. stav 2, stav 4. u delu koji glasi „i drugih prikupljenih podataka“ i stav 5), a kojima je advokatima koji obavljaju advokatsku delatnost u advokatskom ortačkom društvu a nisu članovi tog društva uskraćeno pravo da biraju i da budu birani za članove organa Advokatske komore Beograda, nisu u skladu sa Ustavom i zakonom.

detaljnije »

utorak, 14. februar 2017

Sastanak sa delegacijom ambasade Venecuele

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je u Ustavnom sudu delegaciju Ambasade Bolivarske Republike Venecuele u Srbiji. Šefica misije Ambasade dr Dija Nader de El Andari upoznala je predsednicu Ustavnog suda sa aktuelnim događajima u Venecueli.
detaljnije »

petak, 27. januar 2017

Početak nove sudeće godine Evropskog suda za ljudska prava

Zamenik predsednika Ustavnog suda dr Goran P. Ilić učestvuje na tradicionalnoj svečanosti, koja se, povodom početka nove sudeće godine, održava danas u Evropskom sudu za ljudska prava, u Strazburu. 

detaljnije »


• Na vrh stranice