PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

sreda, 29. jun 2022

Predsednica Ustavnog suda na svečanom prijemu povodom Vidovdana

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je ceremoniji dodele vidovdanskih odlikovanja i svečanom prijemu povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije u drugom mandatu Aleksandra Vučića. Svečanost je upriličena u Palati Srbija, u Beogradu.

 

detaljnije »

utorak, 14. jun 2022

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala obeležavanju godišnjice Bitke na Košarama

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je obeležavanju godišnjice Bitke na Košarama, koja je upriličena u MTS dvorani, u Beogradu. Obeležavanje godišnjice Bitke na Košarama organizovao je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

detaljnije »

nedelja, 12. jun 2022

Predsednica Ustavnog suda na proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je danas, 12. juna 2022. godine, proslavi povodom Dana i Slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Dana policije. Proslava je upriličena u Štark Areni, u Beogradu.

detaljnije »

četvrtak, 02. jun 2022

Regionalna konferencija u Skoplju

Sudija Ustavnog suda dr Tamaš Korhec učestvuje u radu Regionalne konferencije „Harmonizacija sudske prakse u vezi sa suđenjem u razumnom roku-standardi i sudska praksa“, koja se, 2. i 3. juna 2022. godine, održava u Skoplju, u Severnoj Makedoniji. Organizatori konferencije su Vrhovni sud Severne Makedonije i Generalni direktorat za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope.

detaljnije »

četvrtak, 02. jun 2022

Veliki uspeh Ustavnog suda na Generalnoj skupštini Asocijacije frankofonih ustavnih sudova

Ustavni sud učestvovao je na Devetom kongresu i Generalnoj skupštini Asocijacije frankofonih ustavnih sudova (ACCF), koji su održani u Dakaru, Senegal, od 30. maja do 1. juna 2022. godine.

U Predlogu dnevnog reda Generalne skupštine pod tačkom sedam članovi Asocijacije izjašnjavali su se o zahtevu tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u ACCF.

Prilikom glasanja o tački sedam dnevnog reda, Ustavni sud ponovio je argumente koje je predsednica Ustavnog suda Snežana Marković izložila u dopisima koji su upućeni svim ustavnim sudovima, članovima Asocijacije frankofonih ustavnih sudova, a u kojima su bili izneti pravni argumenti za čvrst stav Ustavnog suda da tzv. Ustavni sud Kosova ne ispunjava uslove za prijem u Asocijaciju.

Prilikom obraćanja Generalnoj skupštini ACCF i iznošenja argumentacije o neprihvatljivosti zahteva tzv. Ustavnog suda Kosova, Ustavni sud se rukovodio isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima i principima međunarodnog prava sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, a ne političkim stavovima pojedinih država.

Prilikom glasanja Ustavni sud je dobio većinsku podršku predstavnika ustavnih sudova za svoju pravnu argumentaciju i stav da ne treba prihvatiti zahtev tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova.

detaljnije »

utorak, 31. maj 2022

Predsednica Ustavnog suda na polaganju zakletve predsednika Republike

Novoizabrani predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, na Jedanaestoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u dvanaestom sazivu, 31. maja, prilikom stupanja na dužnost položio zakletvu.

Predsednik Vučić  je zakletvu položio u prisustvu predsednice Ustavnog suda Snežane Marković. Predsednica Marković je novoizabranom predsedniku Srbije predala Ustav Republike Srbije nad kojim je, uz Miroslavljevo jevanđelje, položio zakletvu.

detaljnije »

utorak, 31. maj 2022

Obuka savetnika Ustavnog suda

Obuka savetnika Ustavnog suda održana je danas, 31. maja 2022. godine, u hotelu „Hilton“, u Beogradu. Tema skupa bila je „Naknada štete u slučajevima povreda ljudskih prava – praksa Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova“.

Uz podršku predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, obuku su organizovali Ustavni sud i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, u okviru projekta „Jačanje efikasnih pravnih sredstava za sprečavanje kršenja ljudskih prava u Srbiji“, koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. 

detaljnije »

petak, 27. maj 2022

Studenti Pravnog fakulteta posetili Ustavni sud

Grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članova Kluba za društvene odnose, posetila je danas, 27. maja 2022. godine, Ustavni sud. Zamenik sekretara Ustavnog suda Petar Stajković studente je upoznao sa nadležnostima, načinom rada i odlučivanja Suda, kao i načinom izbora sudija Ustavnog suda. 

detaljnije »

četvrtak, 26. maj 2022

Krug predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je na pripremnom sastanku Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova, koji je održan 25. maja 2022. godine u onlajn formatu u vezi sa organizacijom XIX Kongresa evropskih ustavnih sudova.

Organizator Kruga predsednika je Ustavni sud Republike Moldavije koji predsedava Konferencijom.

 

detaljnije »

petak, 20. maj 2022

Studenti Pravnog fakulteta iz Niša posetili Ustavni sud

Grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa profesorkom ustavnog prava prof. dr Majom Nastić i demonstratorom-asistentom Lazarom Petrovićem posetila je danas, 20. maja 2022. godine, Ustavni sud. Zamenik sekretara Ustavnog suda Petar Stajković studente je upoznao sa nadležnostima Ustavnog suda, načinom rada i odlučivanja, kao i sa istorijatom zgrade Suda, koja je spomenik kulture.

Studente je pozdravio i sudija Ustavnog suda dr Vladan Petrov istakavši značaj ovakvih poseta i za Sud, kao i za buduće pravnike. Takođe, studenti su obišli zgradu Ustavnog suda, pisarnicu, sale u kojima se održavaju sednice, kao i biblioteku Suda.

detaljnije »


• Na vrh stranice