PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

petak, 26. januar 2018

Početak nove sudeće godine Evropskog suda za ljudska prava

Sudija Ustavnog suda dr Dragana Kolarić učestvuje na tradicionalnoj svečanosti, koja se, povodom početka nove sudeće godine, održava danas, 26. januara 2018. godine, u Evropskom sudu za ljudska prava, u Strazburu. U okviru svečanosti biće održan i seminar „Ovlašćenja sudstva“ sa dve podteme „Ovlašćenja sudstva i izazovi koji ih prate“ i „Odgovor na izazove“. 

detaljnije »

četvrtak, 21. decembar 2017

Informacija

Ustavni sud je na današnjoj sednici pokrenuo postupak za utvrđivanje nezakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira i do donošenja konačne odluke obustavio izvršenje pojedinačnih akata ili radnji koje se preduzimaju na osnovu spornog Pravilnika. 

detaljnije »

četvrtak, 09. novembar 2017

Obaveštenje

Ustavni sud je u predmetu IUz-48/2016 odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima pojedinih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Rešenje o odbacivanju upućeno je učesnicima u postupku, a tekst rešenja možete pogledati ovde 

detaljnije »

petak, 27. oktobar 2017

Delegacija pravnika iz Mađarske posetila Ustavni sud

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, zamenica predsednice Snežana Marković i sudije Ustavnog suda primili su u Ustavnom sudu delegaciju profesora i naučno-stručnih saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Đeru, u Mađarskoj, koju su predvodili sudija Ustavnog suda Mađarske Ištvan Štumpf i šef Katedre za ustavno pravo tog fakulteta Peter Šmuk. 

detaljnije »

petak, 20. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Albaniji

Sudije Ustavnog suda dr Tamaš Korhec i dr Jovan Ćirić učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Evropeizacija nacionalnog ustavnog prava i konstitucionalizacija evropskog prava – izazovi za budućnost“ koja se, 20. oktobra 2017. godine, održava u Tirani, u Albaniji. Organizator konferencije je Ustavni sud Republike Albanije, a organizovana je povodom obeležavanja 25. godišnjice tog suda.   

detaljnije »

četvrtak, 19. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Jermeniji

Sudije Ustavnog suda dr Milan Škulić i mr Tomislav Stojković učestvuju u radu 22. Jerevanske međunarodne konferencije koja se, od 19. do 21. oktobra 2017. godine, održava u Jerevanu, u Jermeniji. Tema ovogodišnje konferencije je „Uloga ustavnih sudova u prevazilaženju ustavnih sukoba“.

detaljnije »

četvrtak, 12. oktobar 2017

Saopštenje za javnost

Ustavni sud je obustavio postupak za ocenu zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira i ukinuo meru obustave izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedenog Pravilnika, s obzirom na to da je nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak Državno veće tužilaca osporeni Pravilnik stavilo van snage i donelo novi Pravilnik čije odredbe ne sadrže rešenja koja su bila sporna za Ustavni sud.

detaljnije »

četvrtak, 05. oktobar 2017

Regionalna konferencija „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, zamenica predsednice Snežana Marković i sudija Sabahudin Tahirović učestvuju u radu Regionalne konferencije „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“ koja se, 5. i 6. oktobra 2017. godine, održava na Jahorini, u Bosni i Hercegovini.

detaljnije »

sreda, 04. oktobar 2017

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije

Sudije Ustavnog suda Miroslav Nikolić i dr Milan Škulić učestvuju u radu Godišnjeg savetovanja sudija Republike Srbije koje se, od 4. do 7. oktobra 2017. godine, održava u Vrnjačkoj Banji. Organizator Godišnjeg savetovanja je Vrhovni kasacioni sud.   

detaljnije »

četvrtak, 20. jul 2017

Regionalna konferencija „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“

Ustavni sud i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), organizuju Regionalnu konferenciju „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“, 21. jula 2017. godine, na Zlatiboru. Učesnici konferencije su predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije, predstavnici Fondacije IRZ, kao i predsednik Ustavnog suda Savezne države Saksonije-Anhalt i bivši Generalni javni tužilac u Tiringiji i stručnjak iz Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Nemačke.

detaljnije »


• Na vrh stranice