PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

petak, 20. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Albaniji

Sudije Ustavnog suda dr Tamaš Korhec i dr Jovan Ćirić učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Evropeizacija nacionalnog ustavnog prava i konstitucionalizacija evropskog prava – izazovi za budućnost“ koja se, 20. oktobra 2017. godine, održava u Tirani, u Albaniji. Organizator konferencije je Ustavni sud Republike Albanije, a organizovana je povodom obeležavanja 25. godišnjice tog suda.   

detaljnije »

četvrtak, 19. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Jermeniji

Sudije Ustavnog suda dr Milan Škulić i mr Tomislav Stojković učestvuju u radu 22. Jerevanske međunarodne konferencije koja se, od 19. do 21. oktobra 2017. godine, održava u Jerevanu, u Jermeniji. Tema ovogodišnje konferencije je „Uloga ustavnih sudova u prevazilaženju ustavnih sukoba“.

detaljnije »

četvrtak, 12. oktobar 2017

Saopštenje za javnost

Ustavni sud je obustavio postupak za ocenu zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira i ukinuo meru obustave izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedenog Pravilnika, s obzirom na to da je nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak Državno veće tužilaca osporeni Pravilnik stavilo van snage i donelo novi Pravilnik čije odredbe ne sadrže rešenja koja su bila sporna za Ustavni sud.

detaljnije »

četvrtak, 05. oktobar 2017

Regionalna konferencija „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, zamenica predsednice Snežana Marković i sudija Sabahudin Tahirović učestvuju u radu Regionalne konferencije „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“ koja se, 5. i 6. oktobra 2017. godine, održava na Jahorini, u Bosni i Hercegovini.

detaljnije »

sreda, 04. oktobar 2017

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije

Sudije Ustavnog suda Miroslav Nikolić i dr Milan Škulić učestvuju u radu Godišnjeg savetovanja sudija Republike Srbije koje se, od 4. do 7. oktobra 2017. godine, održava u Vrnjačkoj Banji. Organizator Godišnjeg savetovanja je Vrhovni kasacioni sud.   

detaljnije »

četvrtak, 20. jul 2017

Regionalna konferencija „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“

Ustavni sud i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), organizuju Regionalnu konferenciju „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“, 21. jula 2017. godine, na Zlatiboru. Učesnici konferencije su predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije, predstavnici Fondacije IRZ, kao i predsednik Ustavnog suda Savezne države Saksonije-Anhalt i bivši Generalni javni tužilac u Tiringiji i stručnjak iz Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Nemačke.

detaljnije »

četvrtak, 29. jun 2017

Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda Bratislav Đokić učestvuju u radu 17. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova koji se, od 28. juna do 1. jula 2017. godine, održava u Batumiju, u Gruziji. Predsednica Ilić Prelić učestvuje i u radu Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova. Domaćin Kongresa je Ustavni sud Gruzije. 

detaljnije »

utorak, 13. jun 2017

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan učestvuju u radu Regionalne konferencije „Zabrana diskriminacije u ustavnosudskoj praksi“ koja se, od 12. do 14. juna 2017. godine, održava u Budvi, u Crnoj Gori. Organizatori konferencije su Ustavni sud Crne Gore i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).  

detaljnije »

sreda, 31. maj 2017

Predsednica Ustavnog suda na polaganju zakletve predsednika Republike

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvovala je danas polaganju zakletve novoizabranog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Predsednica Ilić Prelić je predsedniku Vučiću predala Ustav Republike Srbije nad kojim je, uz Miroslavljevo jevanđelje, položio zakletvu. Svečanost polaganja zakletve upriličena je u Narodnoj skupštini.

detaljnije »

sreda, 31. maj 2017

Studenti Kriminalističko-policijske akademije posetili Ustavni sud

Studenti treće godine osnovnih akademskih studija Kriminalističko-policijske akademije i njihovi profesori dr Darko Simović i dr Radomir Zekavica posetili su Ustavni sud. Sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan studentima je održala predavanje o ustavnosudskoj zaštiti ljudskih prava, a sekretar Ustavnog suda Radovan Bezbradica studente je upoznao sa istorijatom ustavnog sudstva kao i istorijatom zgrade Ustavnog suda, koja je spomenik kulture pod zaštitom države.

detaljnije »


• Na vrh stranice