PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

četvrtak, 12. jul 2018

Međunarodna konferencija u Andori

Sudije Ustavnog suda Tatjana Babić i dr Milan Škulić učestvuju u radu Međunarodne konferencije “Ustavni sudovi – garancija za demokratsko društvo?“ koja se, 12. i 13. jula 2018. godine, održava u Andori La Velja, u Andori. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja 25. godišnjice Ustavnog suda Andore.      

detaljnije »

četvrtak, 05. jul 2018

Međunarodna konferencija u Azerbejdžanu

Sudije Ustavnog suda dr Milan Marković i mr Tomislav Stojković učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Država utemeljena na vladavini prava i ustavnosudskoj zaštiti: vrednosti i prioriteti“ koja se, 6. jula 2018. godine, održava u Bakuu, u Azerbejdžanu. Sudija Stojković će na konferenciji održati izlaganje na temu „Vladavina prava i ustavnosudska kontrola“. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja 20. godišnjice Ustavnog suda Azerbejdžana.

detaljnije »

utorak, 12. jun 2018

Sastanak Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić učestvuje na sastanku Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova, koji će biti održan 13. juna 2018. godine, u Pragu, u Češkoj. Sastanak je organizovan zbog pripreme 18. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova, čiji će organizator i domaćin 2020. godine biti Ustavni sud Češke Republike.

detaljnije »

četvrtak, 24. maj 2018

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Sudije Ustavnog suda Tatjana Babić i Miroslav Nikolić učestvuju u radu Regionalne konferencije „Uloga ustavnog suda i redovnih sudova u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda – zajednička odgovornost“ koja se, od 23. do 25. maja 2018. godine, održava u Budvi, u Crnoj Gori. Sudije Nikolić i Babić će održati izlaganje na temu „Uloga ustavnog suda i redovnih sudova u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda - zajednička odgovornost - iskustvo Ustavnog suda Srbije“. 

detaljnije »

utorak, 15. maj 2018

Pravni forum i konferencija u Rusiji

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković, od 15. do 19. maja 2018. godine, učestvuju u radu Međunarodnog pravnog foruma, koji se tradicionalno održava u Sankt Peterburgu, u Rusiji. U okviru Foruma Ustavni sud Ruske Federacije organizovao je Međunarodnu konferenciju „Ustav u epohi globalnih promena i ciljevi ustavne revizije“, a predsednica Ilić Prelić je održala izlaganje na navedenu temu. Konferencija je organizovana povodom obeležavanja 25 godina od usvajanja Ustava Ruske Federacije.

detaljnije »

četvrtak, 26. april 2018

Ustavni sud postao član Mreže najviših sudova

Ustavni sud postao je član Mreže najviših sudova - Superior Courts Network (SCN), projekta Saveta Evrope i Evropskog suda za ljudska prava. Mreža je uspostavljena radi obezbeđivanja efikasne razmene informacija između Evropskog suda za ljudska prava i nacionalnih sudova o praksi ESLJP, pravu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i domaćem pravu država članica. Rukovođenje Mrežom je odgovornost Evropskog suda za ljudska prava, a čini je 68 sudova iz 35 država Evrope.

detaljnije »

četvrtak, 19. april 2018

Poseta Ustavnom sudu Mađarske

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudije Ustavnog suda dr Tamaš Korhec i Milan Stanić borave, od 18. do 21. aprila 2018. godine, u bilateralnoj poseti Ustavnom sudu Mađarske, u Budimpešti. U okviru posete, sa predsednikom i sudijama Ustavnog suda Mađarske, održan je i sastanak na kojem je bilo reči o novim pristupima u odnosu između Ustavnog suda i redovnih sudova, skorašnjim odlukama Ustavnog suda, legitimnim i nelegitimnim ograničenjima ljudskih prava u praksi mađarskog Ustavnog suda.

detaljnije »

petak, 13. april 2018

Regionalna konferencija ustavnih sudova

Sudija Ustavnog suda Sabahudin Tahirović učestvuje u radu Regionalne konferencije ustavnih sudova koja se, od 12. do 14. aprila 2018. godine, održava u Brčkom, u Bosni i Hercegovini. Tema konferencije je „Porezno pravo i ustavno sudstvo“, a sudija Tahirović će predstaviti referat „Praksa Ustavnog suda Republike Srbije u oblasti poreskog prava“.

detaljnije »

sreda, 11. april 2018

Međunarodna konferencija u Slovačkoj

Sudije Ustavnog suda Bratislav Đokić i dr Jovan Ćirić učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Ustavno sudstvo - izazovi i perspektive“ koja se, od 10. do 13. aprila 2018. godine, održava u Košicama, u Slovačkoj. Sudija Ćirić će na konferenciji predstaviti referat „Ustavne žalbe u Srbiji – problem velikog broja“. Konferenciju je, povodom 25 godina od osnivanja, organizovao Ustavni sud Slovačke Republike. 

detaljnije »

sreda, 04. april 2018

Sastanak sa predstavnicima Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je u Ustavnom sudu generalnog direktora Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Saveta Evrope Hristosa Đakomopulosa. Na sastanku je, pored ostalog, bilo reči o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i naknadi štete u postupku zaštite tog prava u praksi Evropskog suda za ljudska prava, redovnih sudova u Srbiji i Ustavnog suda Srbije.

detaljnije »


• Na vrh stranice