PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

četvrtak, 20. jul 2017

Regionalna konferencija „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“

Ustavni sud i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), organizuju Regionalnu konferenciju „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“, 21. jula 2017. godine, na Zlatiboru. Učesnici konferencije su predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije, predstavnici Fondacije IRZ, kao i predsednik Ustavnog suda Savezne države Saksonije-Anhalt i bivši Generalni javni tužilac u Tiringiji i stručnjak iz Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Nemačke.

detaljnije »

četvrtak, 29. jun 2017

Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda Bratislav Đokić učestvuju u radu 17. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova koji se, od 28. juna do 1. jula 2017. godine, održava u Batumiju, u Gruziji. Predsednica Ilić Prelić učestvuje i u radu Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova. Domaćin Kongresa je Ustavni sud Gruzije. 

detaljnije »

utorak, 13. jun 2017

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan učestvuju u radu Regionalne konferencije „Zabrana diskriminacije u ustavnosudskoj praksi“ koja se, od 12. do 14. juna 2017. godine, održava u Budvi, u Crnoj Gori. Organizatori konferencije su Ustavni sud Crne Gore i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).  

detaljnije »

sreda, 31. maj 2017

Predsednica Ustavnog suda na polaganju zakletve predsednika Republike

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvovala je danas polaganju zakletve novoizabranog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Predsednica Ilić Prelić je predsedniku Vučiću predala Ustav Republike Srbije nad kojim je, uz Miroslavljevo jevanđelje, položio zakletvu. Svečanost polaganja zakletve upriličena je u Narodnoj skupštini.

detaljnije »

sreda, 31. maj 2017

Studenti Kriminalističko-policijske akademije posetili Ustavni sud

Studenti treće godine osnovnih akademskih studija Kriminalističko-policijske akademije i njihovi profesori dr Darko Simović i dr Radomir Zekavica posetili su Ustavni sud. Sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan studentima je održala predavanje o ustavnosudskoj zaštiti ljudskih prava, a sekretar Ustavnog suda Radovan Bezbradica studente je upoznao sa istorijatom ustavnog sudstva kao i istorijatom zgrade Ustavnog suda, koja je spomenik kulture pod zaštitom države.

detaljnije »

ponedeljak, 15. maj 2017

Proslava godišnjice Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvovaće sutra, 16. maja 2017. godine, proslavi 25. godišnjice postojanja Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u Berlinu, u Nemačkoj. Proslava će biti priređena u Saveznom ministarstvu pravde i zaštite potrošača Nemačke, a predsednica Suda Ilić Prelić u Berlinu boravi na poziv saveznog ministra pravde i zaštite potrošača Heiko Masa.

detaljnije »

petak, 12. maj 2017

Gosti iz Ustavnog suda Austrije

Grupa od 45 zaposlenih u Ustavnom sudu Austrije posetila je Ustavni sud Srbije. Prilikom posete sekretar Ustavnog suda Srbije Radovan Bezbradica goste je upoznao sa istorijatom ustavnog sudstva i pisane ustavnosti naše zemlje, kao i sa sastavom, nadležnostima, postupkom, organizacijom i načinom rada Ustavnog suda. Gosti iz Austrije su takođe imali priliku da obiđu zgradu Ustavnog suda, koja je spomenik kulture pod zaštitom države, i upoznaju se sa njenim istorijatom. 

detaljnije »

petak, 28. april 2017

Poseta delegacije Ustavnog suda Republike Azerbejdžan

Delegacija Ustavnog suda Republike Azerbejdžan, koju predvodi predsednik tog suda Farhad Abdulajev, boravi, od 27. do 29. aprila 2017. godine, u poseti Ustavnom sudu Srbije. U okviru posete danas je, u Ustavnom sudu, održan sastanak predsednice Ustavnog suda Srbije Vesne Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda sa gostima iz Azerbejdžana. 

detaljnije »

ponedeljak, 10. april 2017

Sastanak sa ambasadorkom Češke

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je danas u Ustavnom sudu ambasadorku Republike Češke Ivanu Hlavsovu. Ambasadorka Hlavsova obavestila je predsednicu Ilić Prelić o tome da je Ustavni sud Republike Češke zainteresovan da predsedava Evropskom konferencijom ustavnih sudova u periodu od 2017. do 2020. godine i da u Republici Češkoj 2020. godine bude održan kongres te Konferencije. Predsednica Ustavnog suda upoznala je ambasadorku sa nadležnostima i načinom rada Suda i rekla da će sudije obavestiti o kandidaturi češkog Ustavnog suda na prvoj narednoj sednici. 

detaljnije »

petak, 24. mart 2017

Sastanak sa delegacijom Misije OEBS-a

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić primila je u Ustavnom sudu delegaciju Misije OEBS-a u Srbiji, koju je predvodio šef Misije ambasador Andrea Oricio. Na sastanku je, pored ostalog, bilo reči o dugogodišnjoj uspešnoj saradnji Ustavnog suda i OEBS-a i iskazano je očekivanje da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.  

detaljnije »


• Na vrh stranice