PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

četvrtak, 09. novembar 2017

Obaveštenje

Ustavni sud je u predmetu IUz-48/2016 odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i saglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima pojedinih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Rešenje o odbacivanju upućeno je učesnicima u postupku, a tekst rešenja možete pogledati ovde 

detaljnije »

petak, 27. oktobar 2017

Delegacija pravnika iz Mađarske posetila Ustavni sud

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, zamenica predsednice Snežana Marković i sudije Ustavnog suda primili su u Ustavnom sudu delegaciju profesora i naučno-stručnih saradnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Đeru, u Mađarskoj, koju su predvodili sudija Ustavnog suda Mađarske Ištvan Štumpf i šef Katedre za ustavno pravo tog fakulteta Peter Šmuk. 

detaljnije »

petak, 20. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Albaniji

Sudije Ustavnog suda dr Tamaš Korhec i dr Jovan Ćirić učestvuju u radu Međunarodne konferencije „Evropeizacija nacionalnog ustavnog prava i konstitucionalizacija evropskog prava – izazovi za budućnost“ koja se, 20. oktobra 2017. godine, održava u Tirani, u Albaniji. Organizator konferencije je Ustavni sud Republike Albanije, a organizovana je povodom obeležavanja 25. godišnjice tog suda.   

detaljnije »

četvrtak, 19. oktobar 2017

Međunarodna konferencija u Jermeniji

Sudije Ustavnog suda dr Milan Škulić i mr Tomislav Stojković učestvuju u radu 22. Jerevanske međunarodne konferencije koja se, od 19. do 21. oktobra 2017. godine, održava u Jerevanu, u Jermeniji. Tema ovogodišnje konferencije je „Uloga ustavnih sudova u prevazilaženju ustavnih sukoba“.

detaljnije »

četvrtak, 12. oktobar 2017

Saopštenje za javnost

Ustavni sud je obustavio postupak za ocenu zakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira i ukinuo meru obustave izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedenog Pravilnika, s obzirom na to da je nakon što je Ustavni sud pokrenuo postupak Državno veće tužilaca osporeni Pravilnik stavilo van snage i donelo novi Pravilnik čije odredbe ne sadrže rešenja koja su bila sporna za Ustavni sud.

detaljnije »

četvrtak, 05. oktobar 2017

Regionalna konferencija „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, zamenica predsednice Snežana Marković i sudija Sabahudin Tahirović učestvuju u radu Regionalne konferencije „Ustavni sudovi - proklamovana i stvarna nezavisnost“ koja se, 5. i 6. oktobra 2017. godine, održava na Jahorini, u Bosni i Hercegovini.

detaljnije »

sreda, 04. oktobar 2017

Godišnje savetovanje sudija Republike Srbije

Sudije Ustavnog suda Miroslav Nikolić i dr Milan Škulić učestvuju u radu Godišnjeg savetovanja sudija Republike Srbije koje se, od 4. do 7. oktobra 2017. godine, održava u Vrnjačkoj Banji. Organizator Godišnjeg savetovanja je Vrhovni kasacioni sud.   

detaljnije »

četvrtak, 20. jul 2017

Regionalna konferencija „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“

Ustavni sud i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ), organizuju Regionalnu konferenciju „Ustavnosudska zaštita u kaznenom pravu“, 21. jula 2017. godine, na Zlatiboru. Učesnici konferencije su predsednici i sudije ustavnih sudova Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije, predstavnici Fondacije IRZ, kao i predsednik Ustavnog suda Savezne države Saksonije-Anhalt i bivši Generalni javni tužilac u Tiringiji i stručnjak iz Saveznog ministarstva pravde i zaštite potrošača Nemačke.

detaljnije »

četvrtak, 29. jun 2017

Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda Bratislav Đokić učestvuju u radu 17. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova koji se, od 28. juna do 1. jula 2017. godine, održava u Batumiju, u Gruziji. Predsednica Ilić Prelić učestvuje i u radu Kruga predsednika Konferencije evropskih ustavnih sudova. Domaćin Kongresa je Ustavni sud Gruzije. 

detaljnije »

utorak, 13. jun 2017

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan učestvuju u radu Regionalne konferencije „Zabrana diskriminacije u ustavnosudskoj praksi“ koja se, od 12. do 14. juna 2017. godine, održava u Budvi, u Crnoj Gori. Organizatori konferencije su Ustavni sud Crne Gore i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).  

detaljnije »


• Na vrh stranice