PRETRAGA SAJTA: RSS

Arhiva vesti

utorak, 15. oktobar 2019

Sastanak sa šefom Misije Saveta Evrope u Beogradu

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper sastali su se u Ustavnom sudu. Predsednica Suda je šefa Misije upoznala sa sastavom, nadležnostima i načinom rada Ustavnog suda.

detaljnije »

četvrtak, 03. oktobar 2019

Oktobarski pravnički dani

Sudija Ustavnog suda dr Tijana Šurlan učestvuje u radu Šesnaestog savetovanja pravnika „Oktobarski pravnički dani“ koje se, 3. i 4. oktobra 2019. godine, održava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci u Republici Srpskoj. Tema savetovanja je „Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema“. Sudija Šurlan izlaže rad o temi „Primena prakse Evropskog suda za ljudska prava u postupcima pred ustavnim sudovima“.

detaljnije »

petak, 20. septembar 2019

Predsednik Vrhovnog suda NR Kine sa delegacijom u poseti Ustavnom sudu

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i zamenica predsednika Ustavnog suda Snežana Marković primile su u Ustavnom sudu višečlanu delegaciju sudova Narodne Republike Kine koju je predvodio predsednik Vrhovnog narodnog suda NJ.E. Zhou Qiang. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji NJ.E. Chen Bo.

detaljnije »

petak, 20. septembar 2019

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala prijemu kod predsednika Makrona

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić prisustvovala je 12. septembra svečanom prijemu u Jelisejskoj palati koji je za šefove delegacija najviših sudova država članica Saveta Evrope priredio predsednik Republike Francuske Emanuel Makron. U razgovoru sa predsednicom Ustavnog suda, predsednik Makron je istakao nedavnu uspešnu posetu Republici Srbiji i još jednom naglasio prijateljske veze između Republike Francuske i Republike Srbije.

detaljnije »

sreda, 11. septembar 2019

Konferencija predsednika najviših sudova država članica Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić učestvuje u radu konferencije predsednika najviših sudova država članica Saveta Evrope, koja se, 12. i 13. septembra 2019. godine, održava u Parizu, u Francuskoj. Teme konferencije su pravo na efikasan pravni lek pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, odnos nacionalnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava i suprotstavljenost slobode izražavanja i zaštite privatnog i porodičnog života.

detaljnije »

četvrtak, 25. jul 2019

Nova sudija Ustavnog suda stupila na dužnost

Polaganjem zakletve pred predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, u Domu Narodne skupštine, danas, 25. jula 2019. godine, na dužnost je stupila nova sudija Ustavnog suda Lidija Đukić, koju je imenovala Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

detaljnije »

četvrtak, 06. jun 2019

Regionalna konferencija u Crnoj Gori

Sudije Ustavnog suda dr Nataša Plavšić i Sabahudin Tahirović učestvuju u radu Regionalne konferencije „Podjela i ravnoteža vlasti – nezavisnost ustavnih sudova“ koja se, od 5. do 7. juna 2019. godine, održava u Podgorici, u Crnoj Gori. Sudija Plavšić je na konferenciji održala izlaganje „Normativne i stvarne pretpostavke za nezavisnost ustavnog suda – iskustva Republike Srbije“. Organizatori konferencije su Ustavni sud Crne Gore i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

detaljnije »

ponedeljak, 03. jun 2019

Poseta Ustavnom sudu Republike Bugarske

Predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić i sudije Ustavnog suda Gordana Ajnšpiler Popović, dr Jovan Ćirić, dr Milan Škulić i dr Vladan Petrov borave, od 2. do 5. juna 2019. godine, u bilateralnoj poseti Ustavnom sudu Republike Bugarske. U okviru posete, sa predsednikom i sudijama Ustavnog suda Republike Bugarske, delegacija Ustavnog suda Srbije razgovaraće o temama koje se tiču nezavisnosti ustavnog sudstva, kao i ustavne zaštite izbornih prava.

detaljnije »

utorak, 14. maj 2019

Pravni forum i međunarodna konferencija u Rusiji

Zamenica predsednice Ustavnog suda Snežana Marković i sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić, od 14. do 17. maja 2019. godine, učestvuju u radu Međunarodnog pravnog foruma, koji se tradicionalno održava u Sankt Peterburgu, u Ruskoj Federaciji. Oni će učestvovati i u radu Međunarodne konferencije „Ustavni identitet i univerzalne vrednosti – umeće balansiranja“, koju organizuje Ustavni sud Ruske Federacije, 14. maja, u okviru Foruma.  

detaljnije »

četvrtak, 09. maj 2019

Nove sudije Ustavnog suda stupile na dužnost

Polaganjem zakletve pred predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, u Domu Narodne skupštine, danas, 9. maja 2019. godine, na dužnost su stupile novoimenovane sudije Ustavnog suda dr Nataša Plavšić, Gordana Ajnšpiler Popović i prof. dr Vladan Petrov, koje je imenovala Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

detaljnije »


• Na vrh stranice