ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Медији о Суду

петак, 28. мај 2010

Највише жалби на дуга суђења

Србија и Словенија спадају међу десет европских земаља чији су градјани поднели највише представки суду у Стразбуру тражећи заштиту својих права, указали су данас председници уставних судова две земље Боса Ненадић и Јоже Тратник.

(из извештаја агенције Танјуг, 25. мај 2010.)

детаљније »

понедељак, 24. мај 2010

Војвођански посланици чекају Скупштину Србије

Уставни суд Србије донео је јуче решење да се до коначне одлуке по захтеву војвођанских посланика обустави примена законске одредбе о сукобу интереса по којој су до 1. априла ове године функционери затечени на дуплим функцијама морали да се определе за једну. Како је нашем листу речено у Уставном суду, на јучарашњој седници прихваћен је предлог судије известиоца и донето решење “да се обуставља извршење појединачног акта и радње која је предузета на основу одредаба члана 82 Закона о Агенцији за борбу против корупције”. Такође, УСС је је од Скупштине Србије затражио да у року од 30 дана одговори по иницијативи за оцену уставности те законске одредбе. Иначе, у образложењу судије известиоца наводи се да би спровођењем оспорене одредбе могле наступити неотклоњиве штетне последице, без обзира на то да ли ту постоји сукоб интереса.

(ДНЕВНИК, 21.маја 2010)

детаљније »

понедељак, 17. мај 2010

Неизабранима одмах решења

Резултатом 11 према два, судије Уставног суда су у четвртак одбиле захтев Високог савета судства да застане са одлучивањем о жалбама неизабраних судија.

(ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 14. мај. 2010.)

детаљније »

понедељак, 26. април 2010

МАРКОВИЋ: Одлука Уставног суда важна за реформу система

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић оценио је данас да је одлука Уставног суда, да бланко оставке нису у сагласности са Уставом Србије, значајна за даљи развој демократије и да представља подстицај реформама политичког система. Уставни суд Србије је на јучерашњој седници утврдио да одредбе Закона о локалној самоуправи којима је предвиђен институт бланко оставке нису у сагласности са Уставом Србије.

(Извештај агенције БЕТА, 22.април 2010.)

детаљније »

понедељак, 26. април 2010

Бланко оставке неуставне

Уставни суд Србије оценио је да члан 47. Закона о локалним изборима, којим је уведен институт бланко оставке, није у сагласности са Уставом Србије. Члан 47 Закона гласи: „Подносилац изборне листе и кандидат за одборника, односно одборник, могу закључити уговор којим ће регулисати међусобне односе и предвидети право подносиоца изборне листе да, у име одборника, поднесе оставку на функцију одборника у скупштини јединице локалне самоуправе“.

( Извештај агенције ФоНет објављен у листу ДАНАС 22.4.2010)

детаљније »

понедељак, 29. март 2010

Неизабране судије и заменици тужилаца имају право на жалбу

Уставни суд Србије заузео је данас став да судије и заменици јавних тужилаца који нису поново изабрани на општем избору имају право на жалбу Уставном суду. Суд је оценио да појединачне образложене одлуке Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца, поред осталог, морају да садрже индивидуализоване разлоге због којих одређено лице није изабрано.

(ТАНЈУГ, 25. март 2010.)

детаљније »


• На врх странице