ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Медији о Суду

уторак, 27. септембар 2011

Ефикаснији рад Уставног суда

Увођење информационог система учиниће рад Уставног суда ефикаснијим и транспарентнијим, оценила судија Боса Ненадић. Закон о Уставном суду ускоро у скупштинској процедури, рекао председник Суда Драгиша Слијепчевић. У октобру јавна расправа о забрани "Покрета 1389" и "Образа".

 

детаљније »

понедељак, 06. јун 2011

Забрањени регистрација и деловање "Националног строја"

Београд - Уставни суд утврдио је данас да је организација "Национални строј" тајно удружење чије је деловање забрањено Уставом и донео одлуку о забрани њеног уписа у државни регистар.

Према званичном образложењу одлуке, суд је забранио тој организацији да делује, промовише и шири своје програмске циљеве и идеје и утврдио да су "државни и други органи и организације дужни да у оквиру својих надлежности и овлашћења предузму мере у циљу спровођења те одлуке".

детаљније »

понедељак, 06. јун 2011

Измене Закона – на јесен

ТЕМА НЕДЕЉЕ: ЛАВИРИНТИ УСТАВНОГ СУДА

Измене Закона – на јесен

Не може “чувар Устава” бранити правни поредак и владавину права ако износи на седнице баш све што му се достави

Судије Уставног суда Србије до краја јуна ће доставити Министарству правде њихово виђење измена Закона о Уставном суду, сазнаје „Политика”. Министарство ће на основу тога доставити свој предлог измена закона и тражиће да га Народна скупштина усвоји по хитном поступку. Тако се очекује да значајне промене у надлежности и начину поступања Уставног суда Србије ступе на снагу већ на јесен.

детаљније »

четвртак, 19. мај 2011

Изграђено не дирају

Сви грађани који су до сада заједничке просторије претворили у станове, могу мирно да спавају

 

Сви грађани који су претворили заједничке просторије у стамбени или пословни простор до проглашења дела одредбе Закона о одржавању стамбених зграда неуставном, могу мирно да спавају.

Ова одлука о неуставности коју је донео Уставни суд, а која је изавала бројне коментаре у јавности, неће се примењивати ретроактивно.


детаљније »

четвртак, 14. април 2011

Неуставне одредбе Закона о избору народних посланика

Уставни суд Србије утврдио је данас да су неуставне одредбе члана 84. Закона о избору народних посланика које се односе на поступак утврђивања и расподелу добијених мандата.

Одредбама оспореног члана, које су "пале" на оцени уставности прописано је да ће подносилац изборне листе (странка или коалиција политичких партија) најкасније у року од десет дана по објављивању укупних резултата избора, Републичкој изборној комисији доставити податке о томе којим кандидатима са изборне листе се додељују добијени посланички мандати.

детаљније »

понедељак, 26. јул 2010

УНС: Прихваћена већина примедби, НУНС: Узрок је био политички волунтаризам

Председница Удружења новинара Србије, Љиљана Смајловић рекла је за „Политику” да је УНС задовољан одлуком Уставног суда.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а задовољан је одлуком суда, али напомиње да су њоме отклоњене последице, али не и узрок.

(ПОЛИТИКА, 23. јули 2010.)

детаљније »

понедељак, 26. јул 2010

Асоцијација медија поздравила одлуку Уставног суда

Асоцијација медија поздравила је у петак одлуку Уставног суда Србије да стави ван снаге поједине одредбе Закона о јавном информисању које су, по оцени суда, ван уставног оквира и могу угрожавати слободу штампе.

(БЕТА, 23.јули 2010.)

детаљније »

понедељак, 26. јул 2010

Неуставне одредбе о кажњавању

Уставни суд Србије оценио је да нису у складу са Уставом и међународним конвенцијама одредбе Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању о врсти и висини казни, садржане у члановима 4., 5. и 6, које је омбудсман оспорио у предлогу за испитивање уставности.

Одлука је донета на затвореном делу, после јавног излагања судије известиоца Весне Илић Прелић, а одлуке оцењене као неуставне престају да важе објављивањем у „Службеном гласнику“.

(ФОНЕТ, 22. јули 2010.)

детаљније »

понедељак, 26. јул 2010

УСС: Одредбе Закона неуставне

Поједине одредбе измена и допуна Закона о јавном информисању нису у сагласности са Уставом ни међународним конвенцијама, одлучио је Уставни суд Србије.

Одредбе које регулишу ко може бити оснивач јавног гласила, као и казнене одредбе у том пропису нису у складу са Уставом, оценио је Уставни суд.

Неуставне су одредбе које прописује да само домаће правно лице има право да оснује јавно гласило, као и одредбе које се тичу прописане висине и врсте новчане казне за привредне преступе и прекршаје, одлучено је на седници.

(ТАНЈУГ, 22. јули 2010)

детаљније »

понедељак, 31. мај 2010

"Поправни" за судију

Уставни суд Србије усвојио је у петак жалбу судије Зорана Савељића и наложио Високом савету судства да поново размотри његову пријаву за избор судије у Апелационом суду и Вишем суду у Нишу. ВСС за то има рок 30 дана од пријема одлуке.

(ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 29.5.2010)

детаљније »


• На врх странице