ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

четвртак, 27. октобар 2016

Састанак са делегацијом Мониторинг комитета

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Комитета за поштовање дужности и обавеза држава чланица Савета Европе (Мониторинг комитет) Парламентарне скупштине Савета Европе. На састанку је председница Илић Прелић чланове делегације упознала са улогом, положајем, надлежношћу и радом Уставног суда, као и са саставом Суда, начином избора судија и председника Уставног суда.   

детаљније »

четвртак, 20. октобар 2016

Јереванска међународна конференција

Судије Уставног суда проф. др Марија Драшкић и Милан Станић учествују  у раду Јереванске међународне конференције која се, од 20. до 23. октобра 2016. године, одржава у Јеревану, у Јерменији. Теме овогодишње конференције су „Улога и значај  'Контролне листе' усвојене на 106. пленарном заседању Венецијанске комисије, у поступку спровођења мониторинга уставности“ и „Улога уставног суда у превазилажењу правних празнина и правне несигурности“.

 

детаљније »

уторак, 11. октобар 2016

Регионална конференција „Уставносудска заштита зајемченог права на имовину“

Уставни суд и Немачка фондација за међународну правну сарадњу (IRZ), организују Регионалну конференцију „Уставносудска заштита зајемченог права на имовину“, 12. октобра 2016. године, у Врднику. Учесници конференције су председници и судије уставних судова Црне Горе, Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, представници Фондације IRZ, као и бивши судија Савезног уставног суда Немачке.

детаљније »

петак, 07. октобар 2016

Октобарски правнички дани

Судије Уставног суда др Боса Ненадић и Катарина Манојловић Андрић учествују у раду Тринаестог саветовања правника „Октобарски правнички дани“ које се, 7. и 8. октобра 2016. године, одржава на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци у Републици Српској. Tема саветовања је „Изградња и функционисање правног система“. Судија Ненадић ће представити реферат „Осврт на коначност уставносудских одлука донетих по уставним жалбама“.

детаљније »

среда, 21. септембар 2016

Међународна конференција у Бугарској

Судије Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић и др Драган Стојановић учествују у раду Међународне конференције „Заштита основних грађанских права и национална безбедност у савременом свету. Улога уставних судова“ која се, 21. и 22. септембра 2016. године, одржава у Софији, у Бугарској. Судија Слијепчевић ће на конференцији представити реферат „Заштита основних људских права пред Уставним судом Србије“. Конференцију организује Уставни суд Републике Бугарске, поводом обележавања 25. годишњице свог постојања.  

детаљније »

среда, 22. јун 2016

Међународна конференција у Словенији

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и судија Уставног суда Сабахудин Тахировић учествују у раду Међународне конференције, која се, од 22. до 24. јуна 2016. године, одржава на Бледу, у Словенији. Конференција је организована поводом обележавања 25. годишњице Уставног суда Републике Словеније. 

детаљније »

уторак, 31. мај 2016

Састанак са амбасадором и државним тужиоцем

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију коју су предводили амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и државни тужилац Републике Италије за борбу против мафије др Франко Роберти. На састанку је председница Илић Прелић чланове делегације упознала са саставом Уставног суда, начином избора судија и надлежностима Суда. 

детаљније »

уторак, 17. мај 2016

Kонференција и правни форум у Русији

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић учествује у раду Међународне конференције и Међународног правног форума који се, од 17. до 21. маја 2016. године, одржавају у Санкт Петербургу у Русији. Тема конференције, организоване поводом обележавања 25 година Уставног суда Руске Федерације, је „Савремено уставно судство – изазови и могућности“, а председница Илић Прелић ће излагати о теми „Независност уставног судства као предуслов отваривања улоге уставног суда“. 

детаљније »

уторак, 26. април 2016

Посета Уставном суду Чешке Републике

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и судије Уставног суда Братислав Ђокић и мр Томислав Стојковић бораве, од 26. до 28. априла 2016. године, у билатералној посети Уставном суду Чешке Републике, у Брну. У оквиру посете, са председником и судијама Уставног суда Чешке Републике, биће одржан и састанак чија тема је „Улога уставних судова у оквиру правног система Европске уније“. 

детаљније »

уторак, 12. април 2016

Јавна расправа у предмету IУз-168/2014

Јавна расправа у предмету IУз-168/2014, формираном поводом иницијативе за оцену уставности одредбе члана 65. став 3. Закона о јавним предузећима („Службени гласник РС", бр. 119/12, 116/13-аутентично тумачење и 44/14), биће одржана у среду, 13. априла 2016. године, у Уставном суду. 
детаљније »


• На врх странице