ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

среда, 25. јануар 2017

Судија Весна Илић Прелић изабрана за председницу Уставног суда

Судија Уставног суда Весна Илић Прелић изабрана је данас, на 2. седници Суда, за председницу Уставног суда.

За функцију председнице Уставног суда судију Илић Прелић предложило је четворо судија Уставног суда уз образложење да би се њеним избором обезбедио континуитет у раду и наставак несметаног функционисања Суда, због њеног претходног искуства у руковођењу Судом. У образложењу је такође наведено да резултати рада Суда, за време док је судија Илић Прелић била председник, несумњиво указују на то да је дала велики допринос раду Суда. Судије које су за председницу Суда предложиле Весну Илић Прелић су у предлогу навеле и да су уверења да би ову одговорну функцију успешно обављала и у новом мандату.

детаљније »

петак, 23. децембар 2016

Нове судије Уставног суда ступиле на дужност

Полагањем заклетве у Дому Народне скупштине данас, 23. децембра 2016. године, на дужност су ступиле новоизабране и новоименоване судије Уставног суда Снежана Марковић, проф. др Милан Шкулић, Мирослав Николић и др Јован Ћирић, које је, на предлог председника Републике изабрала Народна скупштина, као и др Драгана Коларић, др Тијана Шурлан, Весна Илић Прелић, Татјана Бабић и проф. др Тамаш Корхец, које је, на предлог Народне скупштине именовао председник Републике.

детаљније »

уторак, 15. новембар 2016

Обавештење


С обзиром на учестало интересовање представника медија за поступак предстојећег избора судија Уставног суда, Уставни суд ставља на увид јавности одговор председнице Уставног суда Весне Илић Прелић упућен председници Народне скупштине Маји Гојковић. Писмо председнице Уставног суда можете погледати овде

детаљније »

четвртак, 27. октобар 2016

Састанак са делегацијом Мониторинг комитета

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Комитета за поштовање дужности и обавеза држава чланица Савета Европе (Мониторинг комитет) Парламентарне скупштине Савета Европе. На састанку је председница Илић Прелић чланове делегације упознала са улогом, положајем, надлежношћу и радом Уставног суда, као и са саставом Суда, начином избора судија и председника Уставног суда.   

детаљније »

четвртак, 20. октобар 2016

Јереванска међународна конференција

Судије Уставног суда проф. др Марија Драшкић и Милан Станић учествују  у раду Јереванске међународне конференције која се, од 20. до 23. октобра 2016. године, одржава у Јеревану, у Јерменији. Теме овогодишње конференције су „Улога и значај  'Контролне листе' усвојене на 106. пленарном заседању Венецијанске комисије, у поступку спровођења мониторинга уставности“ и „Улога уставног суда у превазилажењу правних празнина и правне несигурности“.

 

детаљније »

уторак, 11. октобар 2016

Регионална конференција „Уставносудска заштита зајемченог права на имовину“

Уставни суд и Немачка фондација за међународну правну сарадњу (IRZ), организују Регионалну конференцију „Уставносудска заштита зајемченог права на имовину“, 12. октобра 2016. године, у Врднику. Учесници конференције су председници и судије уставних судова Црне Горе, Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, представници Фондације IRZ, као и бивши судија Савезног уставног суда Немачке.

детаљније »

петак, 07. октобар 2016

Октобарски правнички дани

Судије Уставног суда др Боса Ненадић и Катарина Манојловић Андрић учествују у раду Тринаестог саветовања правника „Октобарски правнички дани“ које се, 7. и 8. октобра 2016. године, одржава на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци у Републици Српској. Tема саветовања је „Изградња и функционисање правног система“. Судија Ненадић ће представити реферат „Осврт на коначност уставносудских одлука донетих по уставним жалбама“.

детаљније »

среда, 21. септембар 2016

Међународна конференција у Бугарској

Судије Уставног суда др Драгиша Б. Слијепчевић и др Драган Стојановић учествују у раду Међународне конференције „Заштита основних грађанских права и национална безбедност у савременом свету. Улога уставних судова“ која се, 21. и 22. септембра 2016. године, одржава у Софији, у Бугарској. Судија Слијепчевић ће на конференцији представити реферат „Заштита основних људских права пред Уставним судом Србије“. Конференцију организује Уставни суд Републике Бугарске, поводом обележавања 25. годишњице свог постојања.  

детаљније »

среда, 22. јун 2016

Међународна конференција у Словенији

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и судија Уставног суда Сабахудин Тахировић учествују у раду Међународне конференције, која се, од 22. до 24. јуна 2016. године, одржава на Бледу, у Словенији. Конференција је организована поводом обележавања 25. годишњице Уставног суда Републике Словеније. 

детаљније »

уторак, 31. мај 2016

Састанак са амбасадором и државним тужиоцем

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију коју су предводили амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и државни тужилац Републике Италије за борбу против мафије др Франко Роберти. На састанку је председница Илић Прелић чланове делегације упознала са саставом Уставног суда, начином избора судија и надлежностима Суда. 

детаљније »


• На врх странице