ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

четвртак, 26. април 2018

Уставни суд постао члан Мреже највиших судова

Уставни суд постао је члан Мреже највиших судова - Superior Courts Network (SCN), пројекта Савета Европе и Европског суда за људска права. Мрежа је успостављена ради обезбеђивања ефикасне размене информација између Европског суда за људска права и националних судова о пракси ЕСЉП, праву Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и домаћем праву држава чланица. Руковођење Мрежом је одговорност Европског суда за људска права, а чини је 68 судова из 35 држава Европе.

детаљније »

четвртак, 19. април 2018

Посета Уставном суду Мађарске

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и судије Уставног суда др Тамаш Корхец и Милан Станић бораве, од 18. до 21. априла 2018. године, у билатералној посети Уставном суду Мађарске, у Будимпешти. У оквиру посете, са председником и судијама Уставног суда Мађарске, одржан је и састанак на којем је било речи о новим приступима у односу између Уставног суда и редовних судова, скорашњим одлукама Уставног суда, легитимним и нелегитимним ограничењима људских права у пракси мађарског Уставног суда.

детаљније »

петак, 13. април 2018

Регионална конференција уставних судова

Судија Уставног суда Сабахудин Тахировић учествује у раду Регионалне конференције уставних судова која се, од 12. до 14. априла 2018. године, одржава у Брчком, у Босни и Херцеговини. Тема конференције је „Порезно право и уставно судство“, а судија Тахировић ће представити реферат „Пракса Уставног суда Републике Србије у области пореског права“.

детаљније »

среда, 11. април 2018

Међународна конференција у Словачкој

Судије Уставног суда Братислав Ђокић и др Јован Ћирић учествују у раду Међународне конференције „Уставно судство - изазови и перспективе“ која се, од 10. до 13. априла 2018. године, одржава у Кошицама, у Словачкој. Судија Ћирић ће на конференцији представити реферат „Уставне жалбе у Србији – проблем великог броја“. Конференцију је, поводом 25 година од оснивања, организовао Уставни суд Словачке Републике. 

детаљније »

среда, 04. април 2018

Састанак са представницима Савета Европе

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду генералног директора Генералног директората за људска права и владавину права Савета Европе Христоса Ђакомопулоса. На састанку је, поред осталог, било речи о заштити права на суђење у разумном року и накнади штете у поступку заштите тог права у пракси Европског суда за људска права, редовних судова у Србији и Уставног суда Србије.

детаљније »

уторак, 27. март 2018

Састанак са министром правде Румуније

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и министар правде Румуније др Тудорел Тоадер састали су се у Уставном суду. Састанку су присуствовале и државна секретарка др Мариета Сафта, амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа и заменица шефа мисије амбасаде Румуније у Србији Михаела Осорио.

детаљније »

петак, 16. март 2018

Пети регионални форум о владавини права

Судија Уставног суда др Тијана Шурлан учествује у раду Петог регионалног форума о владавини права за Југоисточну Европу који се, 16. и 17. марта 2018. године, одржава у Скопљу, у Македонији. Тема овогодишњег Форума је забрана мучења, нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања, како је предвиђено чланом 3. Европске конвенције за људска права.

детаљније »

петак, 26. јануар 2018

Почетак нове судеће године Европског суда за људска права

Судија Уставног суда др Драгана Коларић учествуje на традиционалној свечаности, која се, поводом почетка нове судеће године, одржава данас, 26. јануара 2018. године, у Европском суду за људска права, у Стразбуру. У оквиру свечаности биће одржан и семинар „Овлашћења судства“ са две подтеме „Овлашћења судства и изазови који их прате“ и „Одговор на изазове“. 

детаљније »

четвртак, 21. децембар 2017

Информација

Уставни суд је на данашњој седници покренуо поступак за утврђивање незаконитости Правилника о критеријумима и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности кандидата за судију који се први пут бира и до доношења коначне одлуке обуставио извршење појединачних аката или радњи које се предузимају на основу спорног Правилника. 

детаљније »

четвртак, 09. новембар 2017

Обавештење

Уставни суд је у предмету IУз-48/2016 одбацио иницијативе за покретање поступка за оцену уставности и сагласности са потврђеним међународним уговорима појединих одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести. Решење о одбацивању упућено је учесницима у поступку, а текст решења можете погледати овде 

детаљније »


• На врх странице