ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

четвртак, 23. март 2017

Конференција о правосуђу у транзицији на путу европских интеграција

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић учествовала је у раду конференције „Правосуђе у транзицији на путу европских интеграција: Изазови и прилике за делотворну заштиту људских права“, која је, 10. марта 2017. године, одржана у Београду. Конференција је организована поводом обележавања прве године успешног спровођења пројекта „Подршка Европске уније Правосудној академији“.

детаљније »

петак, 17. март 2017

Четврти регионални форум владавине права за Југоисточну Европу

Заменица председника Уставног суда Снежана Марковић учествује у раду Четвртог регионалног форума владавине права за Југоисточну Европу који се, 17. и 18. марта 2017. године, одржава у Тирани, у Албанији. Тема овогодишњег Форума је слобода изражавања и њена повезаност са правом на приватност и правом на правично суђење. 

детаљније »

четвртак, 02. март 2017

Информација за јавност

Уставни суд је на данашњој седници донео одлуку којом је утврђено да оспорене одредбе Статута Адвокатске коморе Београда (члан 34. став 2, став 4. у делу који гласи „и других прикупљених података“ и став 5), а којима је адвокатима који обављају адвокатску делатност у адвокатском ортачком друштву а нису чланови тог друштва ускраћено право да бирају и да буду бирани за чланове органа Адвокатске коморе Београда, нису у складу са Уставом и законом.

детаљније »

уторак, 14. фебруар 2017

Састанак са делегацијом амбасаде Венецуеле

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Србији. Шефица мисије Aмбасаде др Дија Надер де Ел Андари упознала је председницу Уставног суда са актуелним догађајима у Венецуели.
детаљније »

петак, 27. јануар 2017

Почетак нове судеће године Европског суда за људска права

Заменик председника Уставног суда др Горан П. Илић учествуje на традиционалној свечаности, која се, поводом почетка нове судеће године, одржава данас у Европском суду за људска права, у Стразбуру. 

детаљније »

среда, 25. јануар 2017

Судија Весна Илић Прелић изабрана за председницу Уставног суда

Судија Уставног суда Весна Илић Прелић изабрана је данас, на 2. седници Суда, за председницу Уставног суда.

За функцију председнице Уставног суда судију Илић Прелић предложило је четворо судија Уставног суда уз образложење да би се њеним избором обезбедио континуитет у раду и наставак несметаног функционисања Суда, због њеног претходног искуства у руковођењу Судом. У образложењу је такође наведено да резултати рада Суда, за време док је судија Илић Прелић била председник, несумњиво указују на то да је дала велики допринос раду Суда. Судије које су за председницу Суда предложиле Весну Илић Прелић су у предлогу навеле и да су уверења да би ову одговорну функцију успешно обављала и у новом мандату.

детаљније »

петак, 23. децембар 2016

Нове судије Уставног суда ступиле на дужност

Полагањем заклетве у Дому Народне скупштине данас, 23. децембра 2016. године, на дужност су ступиле новоизабране и новоименоване судије Уставног суда Снежана Марковић, проф. др Милан Шкулић, Мирослав Николић и др Јован Ћирић, које је, на предлог председника Републике изабрала Народна скупштина, као и др Драгана Коларић, др Тијана Шурлан, Весна Илић Прелић, Татјана Бабић и проф. др Тамаш Корхец, које је, на предлог Народне скупштине именовао председник Републике.

детаљније »

уторак, 15. новембар 2016

Обавештење


С обзиром на учестало интересовање представника медија за поступак предстојећег избора судија Уставног суда, Уставни суд ставља на увид јавности одговор председнице Уставног суда Весне Илић Прелић упућен председници Народне скупштине Маји Гојковић. Писмо председнице Уставног суда можете погледати овде

детаљније »

четвртак, 27. октобар 2016

Састанак са делегацијом Мониторинг комитета

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Комитета за поштовање дужности и обавеза држава чланица Савета Европе (Мониторинг комитет) Парламентарне скупштине Савета Европе. На састанку је председница Илић Прелић чланове делегације упознала са улогом, положајем, надлежношћу и радом Уставног суда, као и са саставом Суда, начином избора судија и председника Уставног суда.   

детаљније »

четвртак, 20. октобар 2016

Јереванска међународна конференција

Судије Уставног суда проф. др Марија Драшкић и Милан Станић учествују  у раду Јереванске међународне конференције која се, од 20. до 23. октобра 2016. године, одржава у Јеревану, у Јерменији. Теме овогодишње конференције су „Улога и значај  'Контролне листе' усвојене на 106. пленарном заседању Венецијанске комисије, у поступку спровођења мониторинга уставности“ и „Улога уставног суда у превазилажењу правних празнина и правне несигурности“.

 

детаљније »


• На врх странице