ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

петак, 24. новембар 2023

Посета студената Правног факултета

Група студената Правног факултета Универзитета у Београду, чланова Студентског клуба тог факултета, посетилa је данас, 24. новембра 2023. године, Уставни суд. Секретар Уставног суда Петар Стајковић студенте је упознао са надлежностима Уставног суда, начином рада и одлучивања, као и са историјатом зграде Суда, која је споменик културе.

детаљније »

четвртак, 23. новембар 2023

Председница Уставног суда на конференцији у Северној Македонији

Председница Уставног суда Снежана Марковић учествовала је на конференцији „Свеобухватна и ефикасна уставна жалба као средство за повећање правне заштите грађана“ која је, у оквиру пројекта „Промовисање уставне жалбе као најважнијег средства заштите основних права у Северној Македонији“, одржана 21. и 22. новембра 2023. године у Скопљу, у Северној Македонији.

детаљније »

четвртак, 16. новембар 2023

Свечаност и међународна конференција поводом обележавања 60 година Уставног суда

Свечаност и међународна конференција, поводом обележавања 60 година Уставног суда, биће одржани данас, 16. новембра 2023. године, у Дому Народне скупштине Републике Србије, у Београду.

На свечаности ће се обратити председница Уставног суда Снежана Марковић, заменица председника Врховног суда Звездана Лутовац, државни секретар Министарствa правде Бојана Шћепановић, члан Венецијанске комисије и председница Уставног суда Републике Молдавије Domnica Manole и председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

У раду Међународне конференције „Улога уставних судова у примени Европске конвенције о људским правима и праксе Европског суда за људска права на националном нивоу“ учествују председници и судије уставних судова Албаније, Аустрије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Бугарске, Естоније, Јерменије, Мађарске, Молдавије, Савезне Републике Немачке, Северне Македоније, Словачке Републике, Словеније, Хрватске и Црне Горе, као и представници Савета Европе и судије Европског суда за људска права.

Организатор свечаности и конференције је Уставни суд, уз подршку Савета Европе кроз пројекат „Унапређивање заштите људских права у Србији‟, који спроводи Савет Европе у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“.

детаљније »

петак, 10. новембар 2023

Регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу

Судија Уставног суда др Владан Петров учествује у раду 10. Регионалног форума о владавини права за Југоисточну Европу који се, 10. и 11. новембра 2023. године, одржава у Сарајеву, у Босни и Херцеговини. Тема овогодишњег форума је “Судије и заштита података”.

Форум је један од најзначајнијих догађаја у години за представнике правосуђа, адвокате, правнике и невладине организације на Западном Балкану. Циљ форума је унапређење примене Европске конвенције о људским правима на националном нивоу, подстицање регионалне сарадње и подршка процесу ЕУ интеграција у региону. Организатори форума су AIRE центар и Civil Rights Defenders.

детаљније »

понедељак, 23. октобар 2023

Председница Уставног суда на обележавању Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је у суботу, 21. октобра 2023. године, централној комеморативној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, која је уприличена у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“, у Шумарицама, у Крагујевцу. Председница Марковић је, у име Уставног суда, положила венац крај Споменика стрељаним ђацима и професорима.

 

детаљније »

петак, 06. октобар 2023

Регионална конференција у Црној Гори

Председница Уставног суда Снежана Марковић учествује на Регионалној конференцији „Заштита права на приватност“ која се, од 4. до 6. октобра 2023. године, одржава у Будви, у Црној Гори.

детаљније »

петак, 15. септембар 2023

Председница Уставног суда присуствовала обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 15. септембра 2023. године, обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, које је уприличено у хали Чаир, у Нишу. Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе организовао је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.
детаљније »

среда, 06. септембар 2023

Саветовање привредних судова Републике Србије

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 6. септембра 2023. године, отварању XXX традиционалног саветовања привредних судова Републике Србије, које је уприличено на Златибору. Обраћајући се учесницима, председница Марковић је подсетила на одлуку Уставног суда донету на седници 7. јуна 2023. године којом је Суд усвојио уставне жалбе подносилаца против оспорених решења Привредног суда у Београду и Привредног апелационог суда, којима је правноснажно одбијен њихов приговор ради убрзања поступка и утврдио повреду из члана 32. став 1. Устава због повреде права на правично суђење.

детаљније »

среда, 05. јул 2023

Председница Уставног суда на међународној конференцији у Азербејџану

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је Међународној конференцији „Развој законодавства кроз примену уставних норми“, која је одржана у Бакуу, у Азербејџану, поводом 25 година рада Уставног суда Републике Азербејџан. Председница Марковић је у излагању „Улога уставног судства у потврђивању основних уставних вредности“, нагласила да велики број учесника на конференцији потврђује да блиска сарадња између уставних судова и размена искустава доприноси јачању улоге ових институција у одржавању заједничких основних вредности, пре свега владавине права и заштите и промоције људских права.
детаљније »

четвртак, 25. мај 2023

Годишње саветовање судија Републике Србије

Председница Уставног суда Снежана Марковић и заменик председнице др Милан Шкулић присуствовали су данас, 25. маја 2023. године, свечаном отварању Годишњег саветовања судија Републике Србије „Судијски дани-2023“, које је уприличено у Врњачкој Бањи. Обраћајући се учесницима председница Марковић је, поред осталог, казала да су стручни скупови, попут овог, од велике важности за унапређење правне струке, имајући у виду да су прилика да учесници размене мисли, стечена знања и искуства и даље их обогате кроз међусобни разговор.

детаљније »


• На врх странице