ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

понедељак, 10. април 2017

Састанак са амбасадорком Чешке

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је данас у Уставном суду амбасадорку Републике Чешке Ивану Хлавсову. Амбасадорка Хлавсова обавестила је председницу Илић Прелић о томе да је Уставни суд Републике Чешке заинтересован да председава Европском конференцијом уставних судова у периоду од 2017. до 2020. године и да у Републици Чешкој 2020. године буде одржан конгрес те Конференције. Председница Уставног суда упознала је амбасадорку са надлежностима и начином рада Суда и рекла да ће судије обавестити о кандидатури чешког Уставног суда на првој наредној седници. 

детаљније »

петак, 24. март 2017

Састанак са делегацијом Мисије ОЕБС-а

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Мисије ОЕБС-а у Србији, коју је предводио шеф Мисије амбасадор Андреа Орицио. На састанку је, поред осталог, било речи о дугогодишњој успешној сарадњи Уставног суда и ОЕБС-а и исказано је очекивање да ће се таква сарадња наставити и у будућности.  

детаљније »

четвртак, 23. март 2017

Конференција о правосуђу у транзицији на путу европских интеграција

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић учествовала је у раду конференције „Правосуђе у транзицији на путу европских интеграција: Изазови и прилике за делотворну заштиту људских права“, која је, 10. марта 2017. године, одржана у Београду. Конференција је организована поводом обележавања прве године успешног спровођења пројекта „Подршка Европске уније Правосудној академији“.

детаљније »

петак, 17. март 2017

Четврти регионални форум владавине права за Југоисточну Европу

Заменица председника Уставног суда Снежана Марковић учествује у раду Четвртог регионалног форума владавине права за Југоисточну Европу који се, 17. и 18. марта 2017. године, одржава у Тирани, у Албанији. Тема овогодишњег Форума је слобода изражавања и њена повезаност са правом на приватност и правом на правично суђење. 

детаљније »

четвртак, 02. март 2017

Информација за јавност

Уставни суд је на данашњој седници донео одлуку којом је утврђено да оспорене одредбе Статута Адвокатске коморе Београда (члан 34. став 2, став 4. у делу који гласи „и других прикупљених података“ и став 5), а којима је адвокатима који обављају адвокатску делатност у адвокатском ортачком друштву а нису чланови тог друштва ускраћено право да бирају и да буду бирани за чланове органа Адвокатске коморе Београда, нису у складу са Уставом и законом.

детаљније »

уторак, 14. фебруар 2017

Састанак са делегацијом амбасаде Венецуеле

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић примила је у Уставном суду делегацију Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле у Србији. Шефица мисије Aмбасаде др Дија Надер де Ел Андари упознала је председницу Уставног суда са актуелним догађајима у Венецуели.
детаљније »

петак, 27. јануар 2017

Почетак нове судеће године Европског суда за људска права

Заменик председника Уставног суда др Горан П. Илић учествуje на традиционалној свечаности, која се, поводом почетка нове судеће године, одржава данас у Европском суду за људска права, у Стразбуру. 

детаљније »

среда, 25. јануар 2017

Судија Весна Илић Прелић изабрана за председницу Уставног суда

Судија Уставног суда Весна Илић Прелић изабрана је данас, на 2. седници Суда, за председницу Уставног суда.

За функцију председнице Уставног суда судију Илић Прелић предложило је четворо судија Уставног суда уз образложење да би се њеним избором обезбедио континуитет у раду и наставак несметаног функционисања Суда, због њеног претходног искуства у руковођењу Судом. У образложењу је такође наведено да резултати рада Суда, за време док је судија Илић Прелић била председник, несумњиво указују на то да је дала велики допринос раду Суда. Судије које су за председницу Суда предложиле Весну Илић Прелић су у предлогу навеле и да су уверења да би ову одговорну функцију успешно обављала и у новом мандату.

детаљније »

петак, 23. децембар 2016

Нове судије Уставног суда ступиле на дужност

Полагањем заклетве у Дому Народне скупштине данас, 23. децембра 2016. године, на дужност су ступиле новоизабране и новоименоване судије Уставног суда Снежана Марковић, проф. др Милан Шкулић, Мирослав Николић и др Јован Ћирић, које је, на предлог председника Републике изабрала Народна скупштина, као и др Драгана Коларић, др Тијана Шурлан, Весна Илић Прелић, Татјана Бабић и проф. др Тамаш Корхец, које је, на предлог Народне скупштине именовао председник Републике.

детаљније »

уторак, 15. новембар 2016

Обавештење


С обзиром на учестало интересовање представника медија за поступак предстојећег избора судија Уставног суда, Уставни суд ставља на увид јавности одговор председнице Уставног суда Весне Илић Прелић упућен председници Народне скупштине Маји Гојковић. Писмо председнице Уставног суда можете погледати овде

детаљније »


• На врх странице