ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

четвртак, 19. јануар 2023

Објављен Билтен Уставног суда за 2021. годину

Билтен Уставног суда за 2021. годину изашао је из штампе, доступан је и на интернет страници Уставног суда www.ustavni.sud.rs, у одељку База судске праксе-Билтени, а можете га погледати и овде. Реч је о збирци изабраних одлука Уставног суда из његових најважнијих уставносудских надлежности донетих током 2021. године, као и изабраних стручних чланака у којима су обрађене теме од значаја за рад Уставног суда у истој години. Уставни суд је током 2021. године решио велики број уставносудских предмета – скоро 14.000, од којих су најзначајнији предмети из поступка за оцену уставности и законитости општих аката, поступка решавања сукоба надлежности и поступка одлучивања по уставним жалбама.

детаљније »

среда, 21. децембар 2022

Одржана комеморативнa седница у част преминулог судије Уставног суда др Јована Ћирића

Комеморативна седница, посвећена успомени на изненада преминулог судију Уставног суда др Јована Ћирића, одржана је данас, у присуству породице и пријатеља, у Уставном суду. Минутом ћутања одата је почаст судији Ћирићу, након чега су се од њега опростили председница Уставног суда Снежана Марковић, заменик председнице Уставног суда др Милан Шкулић и научни саветник Института за упоредно право др Јелена Ћеранић Перишић.

детаљније »

понедељак, 19. децембар 2022

Комеморативна седница посвећена успомени на судију Уставног суда др Јована Ћирића

Комеморативна седница, посвећена успомени на судију Уставног суда др Јована Ћирића, биће одржана у среду, 21. децембра 2022. године, у 12 часова, у Уставном суду, Булевар краља Александра 15, сала у приземљу. Судија Ћирић изненада је преминуо 12. децембра 2022. године, у 62. години.

детаљније »

петак, 16. децембар 2022

Председница Уставног суда отворила завршну церемонију доделе награда на такмичењу правосудних академија Европе

Председница Уставног суда Снежана Марковић отворила је данас церемонију доделе награда у оквиру Великог финала THEMIS 2022 такмичења правосудних академија Европе, која је уприличена у Уставном суду, а коју заједнички организују Европска мрежа за обуку у правосуђу и Правосудна академија. Обраћајући се учесницима председница Марковић је, поред осталог, истакла да као промотер европских стандарда и вредности у области заштите људских права на националном нивоу, и као чувар уставности и законитости, Уставни суд ово такмичење подржава имајући у виду и његову улогу, а која је у својој суштини промоција европских стандарда и вредности међу будућим правницима и носиоцима правосудних функција.

детаљније »

понедељак, 12. децембар 2022

Преминуо судија Уставног суда др Јован Ћирић

Судија Уставног суда др Јован Ћирић изненада је преминуо 12. децембра 2022. године, у 62. години. Судија Ћирић остaће упамћен као изузетан правник и колега, посвећеник послу, човек широких интересовања.     

Др Јован Ћирић рођен је 1960. године у Београду, где је завршио Правни факултет Универзитета у Београду. Од 1985. године радиo је у Институту за криминолошка и социолошка истраживања, где је био ангажован на неколико истраживачких пројеката, а 1990. је магистрирао на Правном факултету Универзитета у Београду, са темом: „Кривично дело несавесног лечења болесника“. Докторирао је 2000. године на Правном факултету Универзитета у Београду са темом „Ванправни утицаји на казнену политику судова“. Исте године прешао је да ради у Институт за упоредно право. Године 2007. постао је директор тог института, а 2009. је био изабран у највише научно звање – научни саветник. Институт за упоредно право, на чијем челу се он тада налазио, одликован је 2016. године „Сретењским одликовањем“ од стране Председника Републике Србије. Објавио је велики број књига – монографија и научних радова – чланака. Био је члан Етичког комитета Клиничког центра Србије, уредник часописа „Страни правни живот“. Године 2009. био је члан Комисије за измене и допуне Кривичног законика Србије. У неколико наврата је био члан Комисија за одбрану магистарских и докторских теза на Правном факултету у Београду. Био је и члан Комисије за стицање научних звања при Министарству науке од 2014. до 2016. године, а 2013. године Српско удружење за кривично-правну теорију и праксу доделило му је годишњу награду за остварења у тој години. На Правном факултету Универзитета „УНИОН“ држао је консултације на последипломским студијама. За судију Уставног суда изабран је у децембру 2016. године.

детаљније »

субота, 10. децембар 2022

Председница Уставног суда на обележавању Међународног дана људских права

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас свечаном обележавању Међународног дана људских права, које је уприличено у Дому Народне скупштине, у Београду. Овогодишња прослава организована је под слоганом „Да нико не буде изостављен – у сусрет обележавању 75 година Универзалне декларације о људским правима“.

детаљније »

четвртак, 08. децембар 2022

Председница Уставног суда Снежана Марковић поново изабрана на ту функцију

Председница Уставног суда Снежана Марковић је данас, на 15. седници Уставног суда, поново изабрана на ту функцију, на коју ће ступити 26. јануара 2023. године.  

У предлогу судија Уставног суда за кандидата за избор председника се, поред осталог, истиче да је судија Марковић као председник Уставног суда у претходном трогодишњем периоду исказала високе професионалне и организационе способности у руковођењу радом Уставног суда. Посебно су истакнуте активности председнице Марковић које је предузимала у време пандемије корона вируса, чиме је обезбеђена заштита здравља како судија и свих запослених, тако и учесника у поступцима пред Уставним судом. Како је наведено, све предузете мере омогућиле су да Уставни суд, уз делимичне модификације начина рада, и у време пандемије ради без прекида. У предлогу је истакнуто да је вођење Уставног суда у најтежим условима његовог рада и деловања непобитна потврда изузетних организационих способности и одговорног професионалног руковођења радом Уставног суда.

Када је реч о стручним квалитетима, у предлогу се истиче да је, након свега четири месеца од избора за судију Уставног суда, судија Снежана Марковић преузела вођење II Малог већа и да је, током готово шест година, као председник Малог већа, успостављајући добру професионалну и колегијалну сарадњу са судијама, а такође и са Стручном службом Уставног суда, својим стручним, савесним и одговорним односом према решавању уставносудских предмета, допринела укупној делотворности рада Уставног суда. Како истичу предлагачи, стручно искуство судије Марковић, посебно у грађанскоправној материји, значајно је дошло до изражаја и кроз њен рад у II Одбору за уставне жалбе из области грађанског права, чији је председник још од маја 2019. године.

детаљније »

уторак, 15. новембар 2022

Конференција председника и судија највиших судова света

Судије Уставног суда др Драгана Коларић и др Наташа Плавшић учествују у раду 23. традиционалне међународне конференције председника и судија највиших судова света која се, од 16. до 22. новембра 2022. године, одржава у Њу Делхију и Лакнау, у Индији.

детаљније »

четвртак, 10. новембар 2022

Председница Уставног суда присуствовала обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је меморијалном концерту уприличеном поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, у Народном позоришту, у Београду. Обележавање Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма организовао је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

детаљније »

петак, 21. октобар 2022

Председница Уставног суда на обележавању Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату

Председница Уставног суда Снежана Марковић присуствовала је данас, 21. октобра 2022. године, централној комеморативној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, која је уприличена у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“, у Шумарицама, у Крагујевцу. Председница Марковић је, у име Уставног суда, положила венац крај Споменика стрељаним ђацима и професорима.

детаљније »


• На врх странице