ПРЕТРАГА САЈТА: RSS

Архива вести

среда, 11. септембар 2019

Конференција председника највиших судова држава чланица Савета Европе

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић учествује у раду конференције председника највиших судова држава чланица Савета Европе, која се, 12. и 13. септембра 2019. године, одржава у Паризу, у Француској. Теме конференције су право на ефикасан правни лек пред независним и непристрасним судом, однос националних судова и Европског суда за људска права и супротстављеност слободе изражавања и заштите приватног и породичног живота.

детаљније »

четвртак, 25. јул 2019

Нова судија Уставног суда ступила на дужност

Полагањем заклетве пред председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, у Дому Народне скупштине, данас, 25. јула 2019. године, на дужност је ступила нова судија Уставног суда Лидија Ђукић, коју је именовала Општа седница Врховног касационог суда.

детаљније »

четвртак, 06. јун 2019

Регионална конференција у Црној Гори

Судије Уставног суда др Наташа Плавшић и Сабахудин Тахировић учествују у раду Регионалне конференције „Подјела и равнотежа власти – независност уставних судова“ која се, од 5. до 7. јуна 2019. године, одржава у Подгорици, у Црној Гори. Судија Плавшић је на конференцији одржала излагање „Нормативне и стварне претпоставке за независност уставног суда – искуства Републике Србије“. Организатори конференције су Уставни суд Црне Горе и Немачка фондација зa међународну правну сарадњу (IRZ).

детаљније »

понедељак, 03. јун 2019

Посета Уставном суду Републике Бугарске

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић и судије Уставног суда Гордана Ајншпилер Поповић, др Јован Ћирић, др Милан Шкулић и др Владан Петров бораве, од 2. до 5. јуна 2019. године, у билатералној посети Уставном суду Републике Бугарске. У оквиру посете, са председником и судијама Уставног суда Републике Бугарске, делегација Уставног суда Србије разговараће о темама које се тичу независности уставног судства, као и уставне заштите изборних права.

детаљније »

уторак, 14. мај 2019

Правни форум и међународна конференција у Русији

Заменица председнице Уставног суда Снежана Марковић и судија Уставног суда др Јован Ћирић, од 14. до 17. маја 2019. године, учествују у раду Међународног правног форума, који се традиционално одржава у Санкт Петербургу, у Руској Федерацији. Они ће учествовати и у раду Међународне конференције „Уставни идентитет и универзалне вредности – умеће балансирања“, коју организује Уставни суд Руске Федерације, 14. маја, у оквиру Форума.  

детаљније »

четвртак, 09. мај 2019

Нове судије Уставног суда ступиле на дужност

Полагањем заклетве пред председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, у Дому Народне скупштине, данас, 9. маја 2019. године, на дужност су ступиле новоименоване судије Уставног суда др Наташа Плавшић, Гордана Ајншпилер Поповић и проф. др Владан Петров, које је именовала Општа седница Врховног касационог суда.

детаљније »

петак, 22. март 2019

Шести регионални форум о владавини права

Судије Уставног суда др Тијана Шурлан и Татјана Бабић учествују у раду Шестог регионалног форума о владавини права за Југоисточну Европу који се, 22. и 23. марта 2019. године, одржава у Дубровнику, у Хрватској. Тема овогодишњег Форума су права детета и Европска конвенција о људским правима.

детаљније »

понедељак, 18. фебруар 2019

Састанак са представником Савета Европе

Заменица председнице Уставног суда Снежана Марковић и директор Директората за људска права Савета Европe Christophe Poirel састали су се данас у Уставном суду. На састанку је било речи о извршавању одлука и примени праксе Европског суда за људска права у раду Уставног суда, као и о делотворности уставне жалбе као правног лека у Србији. Заменица председнице је нагласила да Уставни суд усаглашава своје поступање са одлукама и ставовима ЕСЉП, између осталог, по питању накнаде штете за повреду права на суђење у разумном року, као и права на имовину.

детаљније »

четвртак, 14. фебруар 2019

Скуп о међународном кривичном праву

Судија Уставног суда мр Томислав Стојковић учествује у раду 16. сесије из области међународног кривичног права која се, од 13. до 18. фебруара 2019. године, одржава у Јекатеринбургу, у Руској Федерацији. Организатор сесије је Уралски државни правни универзитет – Институт за државно и међународно право.  

детаљније »

четвртак, 31. јануар 2019

Регионална конференција у Подгорици

Председница Уставног суда Весна Илић Прелић учествује у раду Регионалне конференције „Обавеза извршења одлука Европског суда за људска права“ која се данас, 31. јануара 2019. године, одржава у Подгорици, у Црној Гори. Учесници конференције су представници уставних и врховних судова, као и национални заступници пред ЕСЉП, из земаља региона. Организатори конференције су Канцеларија Савета Европе у Подгорици и Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права.    

детаљније »


• На врх странице