PRETRAGA SAJTA: RSS

SAOPŠTENJA

petak, 16. jul 2021

Informacija o sednicama malih veća održanim od 12. do 16. jula 2021. godine

Ustavni sud je od 12. do 16. jula 2021. godine na 5 sednica malih veća rešio 256 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 15. jul 2021

Saopštenje sa 12. sednice II Velikog veća, održane 15. jula 2021. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 12. sednici II Velikog veća odlučio o 24 predmeta 

detaljnije »

četvrtak, 15. jul 2021

Saopštenje sa 12. sednice I Velikog veća, održane 15. jula 2021. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 12. sednici I Velikog veća odlučio o 27 predmeta

detaljnije »

petak, 09. jul 2021

Informacija o sednicama malih veća održanim od 5. do 9. jula 2021. godine

Ustavni sud je od 5. do 9. jula 2021. godine na 2 sednice malih veća rešio 123 predmeta

detaljnije »

petak, 02. jul 2021

Informacija o sednicama malih veća održanim od 28. juna do 2. jula 2021. godine

Ustavni sud je od 28. juna do 2. jula 2021. godine na 4 sednice malih veća rešio 223 predmeta

detaljnije »

VESTI

ponedeljak, 10. maj 2021

Predsednica Ustavnog suda prisustvovala obeležavanju Dana pobede

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je juče, 9. maja 2021. godine, obeležavanju Dana pobede, u Narodnom pozorištu u Beogradu. Obeležavanje Dana pobede - 9. maj 1945. godine, organizovao je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

detaljnije »

četvrtak, 29. april 2021

Javno slušanje u Domu Narodne skupštine

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić prisustvovali su danas javnom slušanju „Promene Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa“ u Domu Narodne skupštine. Javno slušanje je organizovao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine.

detaljnije »

četvrtak, 25. februar 2021

Veliki uspeh Ustavnog suda na 18. Kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je 24. februara u radu Kruga predsednika, koji je održan u okviru 18. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova kojim predsedava Ustavni sud Češke Republike.

U predlogu dnevnog reda sastanka Kruga predsednika pod tačkom tri predsednici evropskih ustavnih sudova, koji su učestvovali u radu Kruga predsednika, trebalo je da se izjasne o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova da bude primljen u ovu organizaciju kao pridruženi član, kao i o zahtevu pojedinih članica da se iz organizacije isključe Ustavni sud Ruske Federacije i Ustavni sud Belorusije. Prilikom glasanja o dnevnom redu, odlučeno je da se tačka tri skine sa dnevnog reda. Ovakav ishod glasanja predstavlja uvažavanje argumenata Ustavnog suda Srbije izloženih u pismu predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, koje je upućeno svim predsednicima ustavnih sudova članova Konferencije evropskih ustavnih sudova u kojem je navela niz pravnih argumenata za čvrst stav Ustavnog suda Srbije da tzv. Ustavni sud tzv. Kosova ne ispunjava uslove za prijem u tu organizaciju. Osim toga, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednika dr Milan Škulić obavili su više konstruktivnih telefonskih i onlajn razgovora sa predsednicima evropskih ustavnih sudova u kojima su izrazili očekivanje da će se većina ustavnih sudova, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova rukovoditi isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima, načelima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, a ne političkim stavovima svojih država. U tim razgovorima Ustavni sud je dobio čvrstu podršku predsednika evropskih ustavnih sudova za pravnu argumentaciju i stavove iznete u pismu predsednice i u razgovorima u vezi sa zahtevom tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova.

detaljnije »

sreda, 24. februar 2021

Konferencija evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvuje u radu Kruga predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova, koji se danas, 24. februara 2021. godine, održava posredstvom video linka. Organizator je Ustavni sud Češke Republike, koji predsedava navedenom konferencijom.

detaljnije »

ponedeljak, 15. februar 2021

Predsednica Ustavnog suda na svečanosti povodom Dana državnosti

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je centralnoj državnoj manifestaciji povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti, koja je danas održana u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu. Ceremoniju je predvodila izaslanik predsednika Republike Srbije predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

detaljnije »• Na vrh stranice