PRETRAGA SAJTA: RSS

SAOPŠTENJA

petak, 31. jul 2020

Informacija o sednicama malih veća održanim od 27. do 31. jula 2020. godine

Ustavni sud je od 27. do 31. jula 2020. godine na 3 sednice malih veća rešio 163 predmeta

detaljnije »

petak, 24. jul 2020

Informacija o sednicama malih veća održanim od 20. do 24. jula 2020. godine

Ustavni sud je od 20. do 24. jula 2020. godine na 3 sednice malih veća rešio 146 predmeta

detaljnije »

petak, 17. jul 2020

Informacija o sednicama malih veća održanim od 13. do 17. jula 2020. godine

Ustavni sud je od 13. do 17. jula 2020. godine na 4 sednice malih veća rešio 153 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 16. jul 2020

Saopštenje sa 8. sednice II Velikog veća, održane 16. jula 2020. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 8. sednici II Velikog veća odlučio o 29 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 16. jul 2020

Saopštenje sa 8. sednice I Velikog veća, održane 16. jula 2020. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 8. sednici I Velikog veća odlučio o 13 predmeta

detaljnije »

VESTI

petak, 19. jun 2020

Sastanak sa delegacijom Specijalne misije OEBS

Zamenik predsednika Ustavnog suda dr Milan Škulić primio je danas u Ustavnom sudu delegaciju Specijalne misije OEBS-a za procenu sprovođenja izbora (ODHIR), za parlamentarne izbore u Srbiji, koju je predvodila šefica Misije NJ. E. Urszula Gacek. Zamenik predsednika je članove delegacije upoznao sa postupkom izbora sudija, načinom rada, redovnim nadležnostima Ustavnog suda i nadležnostima Suda u vezi sa izbornim procesom.  

detaljnije »

četvrtak, 11. jun 2020

Sastanak predsednika ustavnih sudova regiona

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je u video sastanku predsednika ustavnih sudova Bosne i Herecegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije. Na sastanku je bilo reči o načinima funkcionisanja i rada ustavnih sudova u uslovima pandemije.

Učesnike sastanka predsednica Marković upoznala je sa merama, koje je Ustavni sud Srbije preduzeo za sprečavanje širenja zaraze izazvane virusom Kovid-19, organizovanjem rada u Sudu za vreme vanrednog stanja, o podnetim inicijativama kojima se osporavaju zakoni, odluke, uredbe i naredbe, donete u toku vanrednog stanja, kao i ustavne žalbe, u postupcima u kojima su primenjivane neke od uredbi i naredbi. Predsednica je naglasila da Ustavni sud nije prekidao rad za vreme vanrednog stanja, da je, u tom periodu, obrađeno više od 1.500 predmeta, da od 11. maja Ustavni sud Srbije radi u redovnom režimu i da se sednice održavaju od 12. maja 2020. godine.

detaljnije »

ponedeljak, 25. maj 2020

Obaveštenje

Ustavni sud je na 4. sednici 1. Velikog veća, održanoj 21. maja 2020. godine, u predmetu IUo-42/2020, formiranom povodom više incijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 29/20), doneo rešenje o odbacivanju incijativa i odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene osporene Odluke.

Zbog šireg značaja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Ustavni sud objavljuje navedeno rešenje, čiju integralnu verziju možete pogledati ovde.

detaljnije »

petak, 08. maj 2020

Obaveštenje o prestanku primene Uputstva o radu kancelarije Ustavnog suda za neposredan prijem podnesaka za vreme vanrednog stanja

Obaveštava se zainteresovana javnost da je stupanjem na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 65/20), 6. maja 2020. godine prestala primena Uputstva o radu kancelarije Ustavnog suda za neposredan prijem podnesaka za vreme vanrednog stanja, Su broj Sl. -1 od 22. marta 2020. godine.

Polazeći od navedenog, kancelarija Ustavnog suda za neposredni prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa učesnicima u ustavnosudskom postupku i drugim strankama, nastavlja sa radom na način kao pre uvođenja vanrednog stanja.

U cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19, prilikom ulaska u zgradu Ustavnog suda radi predaje podnesaka, učesnici u ustavnosudskom postupku i druge stranke u obavezi su da koriste sredstva lične zaštite - maske, a po mogućnosti i rukavice.

USTAVNI SUD

 

detaljnije »

petak, 01. maj 2020

Reagovanje

Povodom tvrdnji izrečenih u pojedinim medijima 30. aprila 2020. godine, da je zgrada Ustavnog suda zaključana i da Ustavni sud ne radi od 23. marta ove godine, radi istinitog informisanja, obaveštavamo javnost o sledećem:

Ustavni sud radi bez prekida i za vreme vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid-19, a rad je organizovan u skladu sa merama i preporukama državnih organa. U skladu sa tim merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja građana, kao i zaposlenih u Ustavnom sudu, Sud je od 23. marta 2020. godine, do prestanka vanrednog stanja, obustavio rad kancelarije za prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa strankama (tzv. šalterski rad). U navedenom periodu stranke Ustavnom sudu podneske mogu predati, kao i do sada, posredstvom pošte. Iz istog razloga, zatvoren je ulaz u zgradu iz Bulevara kralja Aleksandra, dok je i dalje otvoren ulaz iz Ulice arhiepiskopa Danila. O svemu ovome javnost je upoznata još 22. marta 2020. godine, posredstvom internet stranice Suda, kao i obaveštenjem istaknutim na ulaznim vratima Ustavnog suda.

Stoga su ne samo netačne nego i tendenciozne tvrdnje da je zgrada Ustavnog suda zaključana i da Ustavni sud ne radi. Ustavni sud ostvaruje svoje ustavnosudske nadležnosti i u vreme proglašenog vanrednog stanja, u režimu rada primerenom datim okolnostima. U tom smislu i svi podnesci koji pristižu u Ustavni sud putem pošte blagovremeno se zavode, formiraju se predmeti i isti dostavljaju u rad. 

detaljnije »• Na vrh stranice