PRETRAGA SAJTA: RSS

SAOPŠTENJA

petak, 27. januar 2023

Informacija o sednicama malih veća održanim od 23. do 27. januara 2023. godine

Ustavni sud je od 23. do 27. januara 2023. godine na 2 sednice malih veća rešio 151 predmet

detaljnije »

petak, 20. januar 2023

Informacija o sednicama malih veća održanim od 16. do 20. januara 2023. godine

Ustavni sud je od 16. do 20. januara 2023. godine na 2 sednice malih veća rešio 159 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 19. januar 2023

Saopštenje sa 1. sednice II Velikog veća, održane 19. januara 2023. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 1. sednici II Velikog veća odlučio o 20 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 19. januar 2023

Saopštenje sa 1. sednice I Velikog veća, održane 19. januara 2023. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 1. sednici I Velikog veća odlučio o 15 predmeta

 

detaljnije »

četvrtak, 19. januar 2023

Saopštenje sa 1. sednice Ustavnog suda, održane 19. januara 2023. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda

Ustavni sud je na 1. sednici odlučio o 3 predmeta

detaljnije »

VESTI

četvrtak, 19. januar 2023

Objavljen Bilten Ustavnog suda za 2021. godinu

Bilten Ustavnog suda za 2021. godinu izašao je iz štampe, dostupan je i na internet stranici Ustavnog suda www.ustavni.sud.rs, u odeljku Baza sudske prakse-Bilteni, a možete ga pogledati i ovde. Reč je o zbirci izabranih odluka Ustavnog suda iz njegovih najvažnijih ustavnosudskih nadležnosti donetih tokom 2021. godine, kao i izabranih stručnih članaka u kojima su obrađene teme od značaja za rad Ustavnog suda u istoj godini. Ustavni sud je tokom 2021. godine rešio veliki broj ustavnosudskih predmeta – skoro 14.000, od kojih su najznačajniji predmeti iz postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti opštih akata, postupka rešavanja sukoba nadležnosti i postupka odlučivanja po ustavnim žalbama.

detaljnije »

sreda, 21. decembar 2022

Održana komemorativna sednica u čast preminulog sudije Ustavnog suda dr Jovana Ćirića

Komemorativna sednica, posvećena uspomeni na iznenada preminulog sudiju Ustavnog suda dr Jovana Ćirića, održana je danas, u prisustvu porodice i prijatelja, u Ustavnom sudu. Minutom ćutanja odata je počast sudiji Ćiriću, nakon čega su se od njega oprostili predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, zamenik predsednice Ustavnog suda dr Milan Škulić i naučni savetnik Instituta za uporedno pravo dr Jelena Ćeranić Perišić.

detaljnije »

ponedeljak, 19. decembar 2022

Komemorativna sednica posvećena uspomeni na sudiju Ustavnog suda dr Jovana Ćirića

Komemorativna sednica, posvećena uspomeni na sudiju Ustavnog suda dr Jovana Ćirića, biće održana u sredu, 21. decembra 2022. godine, u 12 časova, u Ustavnom sudu, Bulevar kralja Aleksandra 15, sala u prizemlju. Sudija Ćirić iznenada je preminuo 12. decembra 2022. godine, u 62. godini.

detaljnije »

petak, 16. decembar 2022

Predsednica Ustavnog suda otvorila završnu ceremoniju dodele nagrada na takmičenju pravosudnih akademija Evrope

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković otvorila je danas ceremoniju dodele nagrada u okviru Velikog finala THEMIS 2022 takmičenja pravosudnih akademija Evrope, koja je upriličena u Ustavnom sudu, a koju zajednički organizuju Evropska mreža za obuku u pravosuđu i Pravosudna akademija. Obraćajući se učesnicima predsednica Marković je, pored ostalog, istakla da kao promoter evropskih standarda i vrednosti u oblasti zaštite ljudskih prava na nacionalnom nivou, i kao čuvar ustavnosti i zakonitosti, Ustavni sud ovo takmičenje podržava imajući u vidu i njegovu ulogu, a koja je u svojoj suštini promocija evropskih standarda i vrednosti među budućim pravnicima i nosiocima pravosudnih funkcija.

detaljnije »

ponedeljak, 12. decembar 2022

Preminuo sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić

Sudija Ustavnog suda dr Jovan Ćirić iznenada je preminuo 12. decembra 2022. godine, u 62. godini. Sudija Ćirić ostaće upamćen kao izuzetan pravnik i kolega, posvećenik poslu, čovek širokih interesovanja.

Dr Jovan Ćirić rođen je 1960. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Od 1985. godine radio je u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja, gde je bio angažovan na nekoliko istraživačkih projekata, a 1990. je magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, sa temom: „Krivično delo nesavesnog lečenja bolesnika“. Doktorirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa temom „Vanpravni uticaji na kaznenu politiku sudova“. Iste godine prešao je da radi u Institut za uporedno pravo. Godine 2007. postao je direktor tog instituta, a 2009. je bio izabran u najviše naučno zvanje – naučni savetnik. Institut za uporedno pravo, na čijem čelu se on tada nalazio, odlikovan je 2016. godine „Sretenjskim odlikovanjem“ od strane Predsednika Republike Srbije. Objavio je veliki broj knjiga – monografija i naučnih radova – članaka. Bio je član Etičkog komiteta Kliničkog centra Srbije, urednik časopisa „Strani pravni život“. Godine 2009. bio je član Komisije za izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije. U nekoliko navrata je bio član Komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je i član Komisije za sticanje naučnih zvanja pri Ministarstvu nauke od 2014. do 2016. godine, a 2013. godine Srpsko udruženje za krivično-pravnu teoriju i praksu dodelilo mu je godišnju nagradu za ostvarenja u toj godini. Na Pravnom fakultetu Univerziteta „UNION“ držao je konsultacije na poslediplomskim studijama. Za sudiju Ustavnog suda izabran je u decembru 2016. godine.

detaljnije »• Na vrh stranice