PRETRAGA SAJTA: RSS

SAOPŠTENJA

petak, 16. april 2021

Informacija o sednicama malih veća održanim od 12. do 16. aprila 2021. godine

Ustavni sud je od 12. do 16. aprila 2021. godine na 5 sednica malih veća rešio 290 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 15. april 2021

Saopštenje sa 6. sednice II Velikog veća, održane 15. aprila 2021. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 6. sednici II Velikog veća odlučio o 27 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 15. april 2021

Saopštenje sa 6. sednice I Velikog veća, održane 15. aprila 2021. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 6. sednici I Velikog veća odlučio o 26 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 15. april 2021

Saopštenje sa 6. sednice Ustavnog suda, održane 15. aprila 2021. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda

Ustavni sud je na 6. sednici odlučio o 1 predmetu

detaljnije »

petak, 09. april 2021

Informacija o sednicama malih veća održanim od 5. do 9. aprila 2021. godine

Ustavni sud je od 5. do 9. aprila 2021. godine na 4 sednice malih veća rešio 148 predmeta

detaljnije »

VESTI

četvrtak, 25. februar 2021

Veliki uspeh Ustavnog suda na 18. Kongresu Konferencije evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je 24. februara u radu Kruga predsednika, koji je održan u okviru 18. Kongresa Konferencije evropskih ustavnih sudova kojim predsedava Ustavni sud Češke Republike.

U predlogu dnevnog reda sastanka Kruga predsednika pod tačkom tri predsednici evropskih ustavnih sudova, koji su učestvovali u radu Kruga predsednika, trebalo je da se izjasne o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova da bude primljen u ovu organizaciju kao pridruženi član, kao i o zahtevu pojedinih članica da se iz organizacije isključe Ustavni sud Ruske Federacije i Ustavni sud Belorusije. Prilikom glasanja o dnevnom redu, odlučeno je da se tačka tri skine sa dnevnog reda. Ovakav ishod glasanja predstavlja uvažavanje argumenata Ustavnog suda Srbije izloženih u pismu predsednice Ustavnog suda Snežane Marković, koje je upućeno svim predsednicima ustavnih sudova članova Konferencije evropskih ustavnih sudova u kojem je navela niz pravnih argumenata za čvrst stav Ustavnog suda Srbije da tzv. Ustavni sud tzv. Kosova ne ispunjava uslove za prijem u tu organizaciju. Osim toga, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednika dr Milan Škulić obavili su više konstruktivnih telefonskih i onlajn razgovora sa predsednicima evropskih ustavnih sudova u kojima su izrazili očekivanje da će se većina ustavnih sudova, prilikom odlučivanja o zahtevu tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova rukovoditi isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima, načelima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, a ne političkim stavovima svojih država. U tim razgovorima Ustavni sud je dobio čvrstu podršku predsednika evropskih ustavnih sudova za pravnu argumentaciju i stavove iznete u pismu predsednice i u razgovorima u vezi sa zahtevom tzv. Ustavnog suda tzv. Kosova za prijem u Konferenciju evropskih ustavnih sudova.

detaljnije »

sreda, 24. februar 2021

Konferencija evropskih ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvuje u radu Kruga predsednika Konfrencije evropskih ustavnih sudova, koji se danas, 24. februara 2021. godine, održava posredstvom video linka. Organizator je Ustavni sud Češke Republike, koji predsedava navedenom konferencijom.

detaljnije »

ponedeljak, 15. februar 2021

Predsednica Ustavnog suda na svečanosti povodom Dana državnosti

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je centralnoj državnoj manifestaciji povodom obeležavanja Sretenja – Dana državnosti, koja je danas održana u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu. Ceremoniju je predvodila izaslanik predsednika Republike Srbije predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

detaljnije »

petak, 11. decembar 2020

Regionalna konferencija ustavnih sudova

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i zamenik predsednice dr Milan Škulić učestvuju u radu virtuelne Regionalne konferencije ustavnih sudova „Izdvojena mišljenja u ustavnim odlukama“. Predsednica će održati izlaganje, čija tema je „Izdvojena mišljenja u odlukama Ustavnog suda Republike Srbije“.

detaljnije »

utorak, 17. novembar 2020

Sastanak sa šefom Misije Saveta Evrope

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper sastali su se danas u Ustavnom sudu. Predsednica Marković je istakla da Ustavni sud pažljivo prati praksu i odluke Evropskog suda za ljudska prava i da Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda i stavove suda u Strazburu primenjuje u svom radu.

detaljnije »• Na vrh stranice