PRETRAGA SAJTA: RSS

SAOPŠTENJA

petak, 24. novembar 2023

Informacija o sednicama malih veća održanim od 13. do 24. novembra 2023. godine

Ustavni sud je od 13. do 24. novembra 2023. godine na 6 sednica malih veća rešio 292 predmeta

detaljnije »

petak, 10. novembar 2023

Informacija o sednicama malih veća održanim od 6. do 10. novembra 2023. godine

Ustavni sud je od 6. do 10. novembra 2023. godine na 3 sednice malih veća rešio 222 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 09. novembar 2023

Saopštenje sa 14. sednice II Velikog veća, održane 9. novembra 2023. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 14. sednici II Velikog veća odlučio o 37 predmeta

detaljnije »

četvrtak, 09. novembar 2023

Saopštenje sa 14. sednice I Velikog veća, održane 9. novembra 2023. godine, kojom je predsedavala Snežana Marković, predsednica Ustavnog suda i predsednica Veća

Ustavni sud, Veliko veće, je na 14. sednici I Velikog veća odlučio o 28 predmeta

detaljnije »

petak, 03. novembar 2023

Informacija o sednicama malih veća održanim od 30. oktobra do 3. novembra 2023. godine

Ustavni sud je od 30. oktobra do 3. novembra 2023. godine na 1 sednici malih veća rešio 68 predmeta

detaljnije »

VESTI

petak, 24. novembar 2023

Poseta studenata Pravnog fakulteta

Grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članova Studentskog kluba tog fakulteta, posetila je danas, 24. novembra 2023. godine, Ustavni sud. Sekretar Ustavnog suda Petar Stajković studente je upoznao sa nadležnostima Ustavnog suda, načinom rada i odlučivanja, kao i sa istorijatom zgrade Suda, koja je spomenik kulture.

detaljnije »

četvrtak, 23. novembar 2023

Predsednica Ustavnog suda na konferenciji u Severnoj Makedoniji

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković učestvovala je na konferenciji „Sveobuhvatna i efikasna ustavna žalba kao sredstvo za povećanje pravne zaštite građana“ koja je, u okviru projekta „Promovisanje ustavne žalbe kao najvažnijeg sredstva zaštite osnovnih prava u Severnoj Makedoniji“, održana 21. i 22. novembra 2023. godine u Skoplju, u Severnoj Makedoniji.

detaljnije »

četvrtak, 16. novembar 2023

Svečanost i međunarodna konferencija povodom obeležavanja 60 godina Ustavnog suda

Svečanost i međunarodna konferencija, povodom obeležavanja 60 godina Ustavnog suda, biće održani danas, 16. novembra 2023. godine, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu.

Na svečanosti će se obratiti predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, zamenica predsednika Vrhovnog suda Zvezdana Lutovac, državni sekretar Ministarstva pravde Bojana Šćepanović, član Venecijanske komisije i predsednica Ustavnog suda Republike Moldavije Domnica Manole i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.

U radu Međunarodne konferencije „Uloga ustavnih sudova u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima i prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou“ učestvuju predsednici i sudije ustavnih sudova Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Estonije, Jermenije, Mađarske, Moldavije, Savezne Republike Nemačke, Severne Makedonije, Slovačke Republike, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, kao i predstavnici Saveta Evrope i sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Organizator svečanosti i konferencije je Ustavni sud, uz podršku Saveta Evrope kroz projekat „Unapređivanje zaštite ljudskih prava u Srbiji‟, koji sprovodi Savet Evrope u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

detaljnije »

petak, 10. novembar 2023

Regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu

Sudija Ustavnog suda dr Vladan Petrov učestvuje u radu 10. Regionalnog foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se, 10. i 11. novembra 2023. godine, održava u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Tema ovogodišnjeg foruma je “Sudije i zaštita podataka”.

Forum je jedan od najznačajnijih događaja u godini za predstavnike pravosuđa, advokate, pravnike i nevladine organizacije na Zapadnom Balkanu. Cilj foruma je unapređenje primene Evropske konvencije o ljudskim pravima na nacionalnom nivou, podsticanje regionalne saradnje i podrška procesu EU integracija u regionu. Organizatori foruma su AIRE centar i Civil Rights Defenders.

detaljnije »

ponedeljak, 23. oktobar 2023

Predsednica Ustavnog suda na obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković prisustvovala je u subotu, 21. oktobra 2023. godine, centralnoj komemorativnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, koja je upriličena u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“, u Šumaricama, u Kragujevcu. Predsednica Marković je, u ime Ustavnog suda, položila venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

 

detaljnije »• Na vrh stranice